ZNAČAJNA TITULA

Buduća titula princeze Charlotte od posebne je važnosti, a evo kad bi je mogla dobiti

17.08.2022 u 15:23

Bionic
Reading

Kada princ Charles jednog dana sjedne na prijestolje, jedan od njegovih prvih zadataka bit će podijeliti neke od rotirajućih titula svojim voljenima. To će također značiti veliku promjenu za princezu Charlotte

Princeza Charlotte, poput svoje braće, jednog će dana imati važnu kraljevsku titulu. Jedina kći princa Williama i vojvotkinje Kate od Cambridgea sad je u svijetu i monarhiji poznata pod titulom Njezino kraljevsko visočanstvo princeza Charlotte Elizabeth Diana od Cambridgea.

Međutim kada njezin djed, 73-godišnji princ Charles sjedne na prijestolje i zamijeni kraljicu Elizabetu II, Charlotte će dobiti novu titulu. Troje od ukupno 12 praunuka kraljice Elizabete tijekom godina imat će različite titule, od kojih su neke od velike povijesne i političke važnosti. Osim prinčeva Louisa i najstarijeg Georgea koji je direktni nasljednik svoga oca, srednje dijete princeza Charlotte također će dobiti značajnu titulu.

  • +6
Princeza Charlotte Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

S Charlesom na prijestolju, njegova trenutna titula princa od Walesa prijeći će na njegovog sina princa Williama. Uoči službene ceremonije proglašenja princa od Walesa u dvorcu Caernarfon, njegova kći će dobiti titulu Njezino kraljevsko visočanstvo princeza Charlotte od Cornwalla i Cambridgea, piše britanski The Mirror.

Dodatak od Cornwalla dolazi od starijeg vojvodstva koje drži princ od Walesa. Nakon službene ceremonije djeca Williama i Kate postat će princ George, princeza Charlotte i princ Louis od Walesa.

Međutim posebno važnu titulu koju je do sada nosilo tek sedam princeza u povijesti britanske kraljevine, Charlotte će dobiti kada jednoga dana na tron sjedne njezin otac princ William. Njegova će kći vrlo vjerojatno dobiti titulu od povijesne važnosti - kraljevska princeza.

Trenutno čast da nosi tu titulu ima 72-godišnja princeza Anne. Obično se dodjeljuje monarhovoj najstarijoj kćeri, a koristi se na sličan način kao i 'Princ od Walesa' za starije članove kraljevske obitelji.

Posebnost titule 'Kraljevska princeza': do sada ju je dobilo samo sedam žena. Prva od njih bila je princeza Mary (1631.-1660.), najstarija kći kralja Charlesa I. (1600.-1649.) i kraljice Henriette Marije (1609.-1969.). Naslijedile su je princeza Louisa Maria (1692.-1712., kći kralja Jamesa II. i VII.), princeza Anne (1709.-1759., kći kralja Georgea II.), princeza Charlotte (1766.-1828., kći kralja Georgea III.), princeza Victoria (1840.-1901., kći kraljice Viktorije), princeza Louise (1867.-1931., kći kralja Edwarda VII.), princeza Mary (1897.-1965., kći kralja Georgea V.) i princeza Anne (kći kraljice Elizabete II.)

Iako se primjenjuje pravo primogeniture (red nasljeđivanja), nema jamstva da će princeza Charlotte stvarno naslijediti ovu titulu kada princ William postane kralj. Izuzetak bi bio da je princeza Anne još uvijek živa. U tom slučaju princeza Charlotte još ne bi postala kraljevska princeza.

U tome je posebnost same titule kraljevske princeze. Najbolji primjer za to bio je kada je kralj George V (1865-1936) preminuo, njegova kći Mary još uvijek je bila kraljevska princeza. Kada je kralj George VI. (1895.-1952.) stupio s prijestolja, njegova kći princeza Elizabeta, sada 96-godišnja kraljica Elizabeta, nije mogla naslijediti titulu, iako bi tehnički na to imala pravo. Međutim prije nego je postala kraljevska princeza, zbog prerane smrti svoga oca Elizabeta je postala kraljica.

  • +3
Kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia