U ZNAKU VELIKANA

Brit Awards 2017: David Bowie, nostalgija i raznolikost

22.02.2017 u 19:15

Bionic
Reading

David Bowie kao favorit za najvažniju nagradu, posmrtna nominacija Leonarda Cohena za najboljeg stranog izvođača i sjećanje na Georgea Michaela - večerašnja dodjela britanskih glazbenih nagrada bit će obilježena nostalgijom.

Ako Hollywood ima Oscare, britanska glazba ima 'Brits', iskreni nacionalni ponos koji slavi industriju 'tešku' pet milijardi eura godišnje i jedan od najvažnijih britanskih izvoznih proizvoda.

'Prošle godine je svaki šesti album prodan u svijetu bio djelo britanskog umjetnika', kaže Jason Iley, predsjednik Brit Awardsa, naglašavajući da Velika Britanija 'u glazbi oduvijek predvodi put, od Beatlesa i Rolling Stonesa do Adele i Eda Sheerana'. Potonji će biti jedan od glavnih izvođača na dodjeli nagrada u srijedu navečer u londonskoj O2 areni, gdje će dijeliti pozornicu s Katy Perry, Robbiejem Williamsom, Brunom Marsom, Emeli Sande. Ali oči tisuća gledatelja prije svega će biti uprte u nebo. Nešto više od godinu dana nakon smrti, David Bowie je favorit kladioničara za nagradu u kategoriji umjetnika godine i za najbolji album godine, Blackstar, objavljen dva dana prije njegove smrti 10. siječnja 2016.

U najvažnijoj kategoriji konkurenti su mu Craig David, Kano, Michael Kiwanuka i Skepta. Kanadski kantautor Leonard Cohen, koji je preminuo 7. studenoga, nominiran je za najboljeg stranog izvođača, zajedno s gurpom Bon Iver, Brunom Marsom, Drakeom i The Weekndom. Posebna počast, koju organizatori drže u tajnosti, odat će se pokojnom Georgeom Michaelom. Adele, koja je požnjela glavne nagrade na nedavnoj dodjeli Grammyja, s posljednjim albumom '25' bila je konkurenciji na lanjskoj dodjeli britanskih nagrada pa je ovaj put nominirana samo za najbolji video 'Send My Love (To Your New Lover)'.

Organizatori nagrada prošle su godine bili kritizirani jer su nominirani uglavnom bili bijelci. Dodatno, u proteklih 40 godina samo je troje crnoputih glazbenika dobilo nagradu za umjetnika godine. Ove je godine David Bowie jedini bijelac nominiran u najvažnijoj kategoriji. Keith Harris, predsjednik udruge koja se zalaže za promoviranje raznolikosti u britanskoj glazbi, zbog toga je pohvalio organizatore. 'To bi mogla biti prekretnica', rekao je.

Amando que as Little Mix colocaram tudo a perna pra jogo hoje. #BRITs #LittleMixBRITs

A post shared by Social Media Brasil (@socialmbrasil) on

😍😍😍😍 #brits

A post shared by Jen (@annemarie_ritaora) on