I TO NE KRIJE

Brigitte Macron javno progovorila o utjecaju koji ima na svog supruga

16.11.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Aktualna prva dama Francuske Brigitte Macron osvrnula se na petogodišnji mandat svog supruga, ne krijući kako je uvjerena da će se produžiti za još pet godina, a u kojem će ova bivša profesorica književnosti probati još malo nametnuti svoje ideje

I dok je jedni hvale i uzdižu u nebesa, drugi aktualnu prvu damu Francuske žestoko kritiziraju, baš kao i njezinog supruga, predsjednika Emmanuela Macrona, no Brigitte Macron se time ne zamara. Dapače, ona je svoju ulogu shvatila ozbiljno i sve svoje zadatke odrađuje s puno strasti.

Bivša profesorica književnosti možda je promijenila način rada, no ne i metodu, a o svemu je progovorila za najnovije izdanje Paris Matcha i to nakon što je održala sat književnosti u kampusu udruge Live, čija je predsjednica.

Na tom projektu angažirana je od samog početka suprugovog petogodišnjeg mandata i to nakon razgovora kojeg je imala s najbogatijim čovjekom svijeta - Francuzom Bernardom Arnaultom. Naime, njegova dvojica sinova bili su učenici Brigitte Macron, tada učiteljice na Saint-Louis-de-Gonzague, koju su pohađala djeca elite.

Mnogima je još od tada ostala u sjećanju kao 'uvijek dostupna', 'stimulirajuća', 'optimistična' i 'empatična' učiteljica, pa stoga ne čudi da su ona i CEO grupacije LVMH, koja ga je i učinila najbogatijim čovjekom svijeta, odmah pronašli zajednički jezik i pronašli joj prostor u kojem može kao prva dama napraviti više za francuski narod.

FATALNA BRIGITTE

Samo ona može Macronu staviti ovakav osmijeh na lice

Pogledaj galeriju

Idealnim se pokazala potpora mladima starijim od 25 godina, koji još nemaju poslovnog iskustva, a žele ostvariti profesionalnu karijeru. Cijeli projekt stopostotno je financiran upravo od strane LVMH-a, jer je od početka bilo jasno da su njezine ideje specifične, ali briljantne.

Zbog toga je bilo potrebno razviti program, gdje će se pružati baza općeg znanja, a volonteri bi imali koristi od besplatnog stažiranja u trajanju od pet mjeseci, dok bi, između toga, u razdoblju od 9 do 16:30 slušali predavanja.

Rezultat toga je da je više od 80 posto polaznika pronašlo nakon toga svoj posao iz snova. Već prvog dana svi su imali s njom sastanak jedan na jedan tijekom kojeg su objašnjavali svoje projekte, a ona je svakog ponaosob saslušala. Tijekom četiri godine održala je 1131 intervju, a prvi kampus otvoren je 2019. u Clichy-sous-Boisu.

  • +7
Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: ERIC TSCHAEN-POOL / Sipa Press / Profimedia

A osim toga, Brigitte je na mjestu predsjednice Fondation des Hôpitaux de Paris naslijedila svoju prethodnicu Bernadette Chirac. Taj dio koliko god joj je na čast, toliko je za nju bolan i težak. Potpredsjednica Zaklade Anne Barrere o njoj je rekla:

'Brigitte Macron je žena koja se brine za ljude, mlade ljude i ovdje je stigla u lipnju 2019. s idejom jačanja pomoći tinejdžerima s poteškoćama. Danas za njih postoji čak 125 kuća diljem Francuske gdje mogu doći bez najave i gdje odmah mogu dobiti nekoga tko će ih saslušati. Također, često posjećuje bolnice, osobito pedijatriju, a tijekom pandemije koronavirusa tražila je od bolnica da oslobode prostor za svoje njegovatelje u kojima bi se mogli opustiti, ali i baviti aktivnostima, odmoriti se i povratiti snagu. Sa svima zna razgovarati i uvijek je pažljiva.'

Brigitte Macron i Muriel Zeender Berset Izvor: Profimedia / Autor: Bertrand GUAY / AFP / Profimedia

Upravo zbog svega toga mnogi naglašavaju kako Brigitte Macron poznaje puno bolje zemlju i narod od svog supruga i to iz jednostavnog razloga - jer sluša! Za samog Macrona kažu kako sluša svakoga, ali i nikoga posebno, kao i da je spužva koja upija.

Na pitanje novinara Paris Matcha je li joj bilo teško uživjeti se u ulogu prve dame, ona je rekla: 'Kada je prvi put izabran, pitala sam samu sebe kako ću ja to odraditi. Nitko mi nije rekao ništa ni o čemu. Učila sam sve u hodu. Pazim na disciplinu i danas sam bolja učenica nego što sam bila kada sam bila dijete.'

SUSRET U PARIZU

Kraljica Camilla i prva dama Francuske okušale su se i u stolnom tenisu

Pogledaj galeriju

A potom su se dotakli i njezinog utjecaja na supruga: 'Mi smo sasvim normalan par i ponekad se ne slažemo. Imam utjecaj koji svaka žena može imati na svog supruga - ili je previše ili nije ništa. To što je postao predsjednik nije ništa promijenilo među nama, osim što smo sada u vijestima. To je naš svakodnevni život. Kad osjetim da je dostupan, postavljam pitanja i govorim mu što mislim, a on zna što radim u svako doba dana. Kada komuniciram s ministrima, kažem mu sve što je blo, isto kao i kada susrećem supruge šefova država. Poruke mi šalju udruge, ljudi... Ja ne cenzuriram, on je taj koji sortira...'

Svakog dana supružnici zajedno doručkuju, ali i večeraju. Uvijek je to između 22 i 23 sata, a Brigitte ponekad iznenadi supruga svojim kulinarskim umijećem kuhanja jaja, koje on voli. Vikendi su, kaže, tu kako bi dogovorili sve za tjedan pred njima, pogledali rasporede, ali i vidjeli hoće li ga Brigitte pratiti na službenim putovanjima ili ne. Uz sve to dva puta tjedno imaju i 45-minutni trening, kako bi uvijek bili u kondiciji.

'U 27 godina koliko ga poznajem nije bilo dana kad me nije iznenadio. Nikada nisam doživjela takvo sjećanje - vizualno, auditivno. Takav intelektualni kapacitet pohrane. Imala sam puno bistrih učenika, no niti jedan nije imao njegove sposobnosti i zbog toga sam mu se uvijek divila.'