TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Brejking gnjus: Josipović i Nikolić se ljube

26.07.2013 u 08:30

Bionic
Reading

U svim sinoćnjim informativnim emisijama na svim domaćim televizijama jedna je od glavnih vijesti bio summit regionalnih predsjednika u Brdu kod Kranja. Samo po sebi to ne bi bilo ni čudno ni loše da svi televizionari nisu smatrali strašno važnim tom prilikom naglasiti da su se hrvatski i srpski predsjednik pri susretu poljubili tri puta. Da se čovjek zapita pokušavaju li glupošću i trivijalnošću nadmašiti vijesti o kraljevskim babinjačama u Engleskoj ili su i bez takve motivacije nadrealno blesavi

Čovjek se kojiput, gledajući televizijske vijesti na domaćim kanalima (a vjerujem da situacija nije mnogo bolja ni na nešto širem području) mora zapitati kada se dogodio taj prijeloman trenutak u kojem su informativne emisije, ili barem neki prilozi u njima, počeli toliko nalikovati skečevima u stilu Montyja Pythona ili Top liste nadrealista. I shvaćaju li autori te urednici takvih priloga da su toliko daleko odjahali u prostor bizarnosti da bi im za povratak vjerojatno bila potrebna neka ozbiljnija služba spašavanja.

Konkretno, mislim na sinoćnje TV izvješćivanje o predsjedničkom summitu u Sloveniji. Bila je to jedna od najvažnijih vijesti dana, o susretu regionalnih drmatora pričalo se u svim vijestima i dnevnicima, čak je i Brane Tužno Oko u 'Temi dana' s dvojicom analitičara prodivanio o tome. I ajde, sve pet, recimo da svi shvaćamo zašto je vijest megavažna, ipak se tu govori o budućnosti naše i okolnih zemalja, a za planiranje tako nečega potrebna su, čini se, i veća čuda od državničkog Balkan Expressa u Deželi.

Brejking gnjus!


Ono što, međutim, čovjeka mora fascinirati jest sljedeće: u svim izvješćima o tom summitu domaćim je TV informativcima bila najveća fora spomenuti da su se Josipović i Nikolić pri susretu triput poljubili u obraz. I nije da su to samo nabacili usput, kao zrnce za razgovor uz kavu ili trivijalni ficlek iz rubrike 'frizure, manikure, tračevi i partija graničara'. A, ne. Oni su Josipoviću posebno postavili pitanje o tome i onda, u prilogu u kojem se govori o razmatranju regionalne budućnosti, emitirali Josipovićevo objašnjenje za trostruki obrazoljub. Majke mi, ja sam se nekoliko puta uštipnula za nos, uvjerena da sam zaspala usred Dnevnika i da sanjam nešto blesavo.

U tjednu u kojem su sve svjetske informativne emisije brujale prvo o trudovima Kate Middleton, a zatim o rođenju kraljevića Đoke - čovjek se morao zapitati može li gluplje i gore od toga te usput još i s tračkom utjehe zaključiti da možda naši informativci ipak nisu najgori kada cijeli svijet tako promptno izvješćuje o bedastoći. Domaće su snage ipak pohitale da bi nas ponovno uvjerile u svoju premoć kada je riječ o trash-žurnalizmu. Jer iako, naravno, znam da su budalaštine poput toga koliko se tko puta ljubi i s koliko prsta križa mnogim genijalcima s Ovih Prostora važnije od zdravlja vlastite matere - uvijek me iznova utuče kada shvatim da su važne i obrazovanim, inteligentnim, nepristranim i objektivnim - novinarima.

Bit će da ih općenito pogrešno procjenjujem i da nijedan gore naveden pridjev ne vrijedi.