neumorni voditelj

Branko Uvodić o svom filmskom angažmanu: 'Osjećao sam se poput Jamesa Bonda'

05.12.2021 u 13:08

Bionic
Reading

Mnogima je poznato da je televizijska legenda nakon 46 godina mali ekran zamijenila velikim platnom te da je u komediji Stanislava Tomića 'Po tamburi' dobio ulogu karizmatičnog voditelja u potrazi za pravdom. Urednik i voditelj serijala 'Lijepom našom' time je ostvario svoju veliku želju

'Igrao sam s respektabilnom glumačkom ekipom, bilo nam je predivno. Stanislav je sin mog pokojnog kolege s televizije Jerka Tomića. Baš sam uživao u radu na filmu. Jedina stvarna osoba u filmu je Branko Uvodić, pa glumim samoga sebe. Moja je uloga inspirirana emisijom 'Lijepom našom', ispričao je Branko Uvodić za Večernji list.

Dodao je da mu je na snimanju filma bilo malo naporno, ali jako lijepo.

'Ima super scena, čak sam i letio helikopterom, osjećao sam se kao James Bond. Bio sam najstariji u ekipi, svi su me doživljavali kao tatu. Pazili su na mene, uvijek su me puštali da prvi snimam', otkrio je. Inače, kao dječak od desetak godina glumio je u amaterskom kazalištu u rodnim Našicama. To mu se toliko svidjelo da je kasnije kao mladić ozbiljno razmišljao o tome da upiše Akademiju dramskih umjetnosti. U zadnji trenutak se odlučio za Vanjsku trgovinu na Ekonomskom fakultetu, a glumi se nakratko vratio i osamdesetih u kultnoj seriji 'Smogovci'.

  • +3
Branko Uvodić Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Svojedobno je u kultnom kutinskom klubu Baraka vodio rock-festival. 'Volim mlade i oduvijek se rado družim s njima. Uostalom, u mladosti sam bio roker, a kada je Božo Potočnik otišao u mirovinu, posvetio sam se tamburici, jer je bila prepuštena zaboravu. Hvala Bogu da sam to vratio i nadam se da ću ponovno dati medijski prostor tim vrijednim čuvarima tradicijske kulture jer oni to sasvim sigurno zaslužuju. Uostalom, i UNESCO nam je dao veliko priznanje, pa smo drugi u Europi po zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrima', ističe Uvodić.

Ljubav prema kazalištu ostala je i na sceni, što je, kaže, pokazao vodeći 26 godina serijal 'Lijepom našom' za koji ga vezuju najljepše uspomene.

'Nedavno sam bio na šestom kongresu Svjetske tamburaške asocijacije u Novom Sadu. To je udruga koja potiče razvoj tamburaške glazbe u zemljama u kojima se svira. Ove je godine bilo sudionika iz šest zemalja, a predavali su ugledni profesori. Imao sam tu čast da održim i predavanje o serijalu 'Lijepom našom', a dali su mi i nagradu za životno djelo. To je veliko priznanje, a nagradili su me u Srbiji, ali ne i u Hrvatskoj', pohvalio se Uvodić.