OSVJEŽENJE SU NA SCENI

Bow vs Plectrum: Himna Hrvatske države i pjesma 'Moja Domovina' u posve novom ruhu

08.05.2018 u 12:05

Bionic
Reading

Bow vs Plectrum nedavno su oduševili publiku gostujući na koncertu Vlatka Stefanovskog. Oni su duo kojeg čine Filip Novosel (tambura) i Tihomira Hojsak (kontrabas), a koji je nastao na ideji da se kombiniraju dva žičana instrumenta uz različite tradicije sviranja

Filip i Tihomir dobili su čast, krajem svibnja, održati koncert u Europskom parlamentu u Strasbourgu, na dan kada Hrvatska počinje predsjedati Odborom ministara Vijeća Europe. Ususret skorašnjem nastupu, snimili su svoju verziju himne 'Lijepa naša domovino', kao i jednu od najljepših pjesmi posvećenih Hrvatskoj – 'Moju domovinu', stoji u priopćenju.

'Duo djeluje tek nešto duže od dvije godine i velika je stvar da smo se u tako kratkom vremenu etablirali kao vrhunski instrumentalisti. Ono što nas posebno čini sretnima je da su to prepoznali i u Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu kulture, te nam ovom gestom pokazali da su prepoznali ono što i naša publika i kritičari, a to je jedinstveni hrvatski kulturološki brend', kaže Hojsak.

'Velika je čast predstavljati svoju državu na mjestu kao što je Europski parlament, a mene osobno čini sretnim što će parlamentarci imati prilike čuti tamburu, koja je važan dio hrvatskog kulturnog identiteta. Moja misija je pokazati svijetu da tambura može mnogo više od stereotipnih upotreba, a to uz svestranog kontrabasistu, kao što je Tihomir, nije teško pokazati' nadodao je Novosel. Video spotovi za navedene pjesme snimani su u kazalištu Komedija, redatelj videa je Josip Grizbaher, dok je Marko Džavić direktor fotografije.

Rad ovog instrumentalnog dvojca vrlo brzo prepoznat je na domaćoj i svjetskoj razini. Prvijenac 'Bow vs Plectrum' objavljen u travnju 2016. donio je osvježenje na hrvatsku i svjetsku instrumentalnu etno scenu, pa su u godinu i pol nakon prvog izdanja obišli cijelu Hrvatsku, svirali u BiH, Srbiji, Sloveniji, Austriji, Italiji i Belgiji, odsvirali američku turneju s koje su se vratili sa priznanjima američkog kongresa i kalifornijskog senata, nedavno su ostvarili i sjajan uspjeh u Kini, a čekaju ih i nastupi u Australiji.

Svirali su s vrhunskim glazbenicima kako što su Vlatko Stefanovski i Zlatan Stipišić Gibonni. Uskoro planiraju album tradicionalne glazbe, ali i album obrada Gibonnijevih pjesama. Nakon prvijenca objavili su svoj drugi studijski album 'Strings Only' snimljen u suradnji s gudačima Zagrebačke filharmonije.