O INTERVJUU KOJI JE PROMIJENIO SVE

Bivši ljubavnik princeze Diane prekinuo šutnju nakon 25 godina: 'Jedna od Dianinih najatraktivnijih osobina bila je ranjivost'

10.01.2021 u 17:14

Bionic
Reading

Bivša ljubav princeze Diane, ugledni kardiokirurg Hasnat Khan, otvorio je dušu nakon 25 godina šutnje. Točno toliko je prošlo od čuvenog BBC-jevog intervjua u kojem je novinar Martin Bashir, prema Khanovim riječima, 'izmanipulirao' pokojnu princezu te joj 'glavu napunio smećem'

Bivša ljubav princeze Diane, krardiolog Hasnat Khan, po prvi put je progovorio o legendarnom BBC-jevom intervjuu za 'Panoramu' u kojem se princeza Diana ogolila pred milijunima ljudi, a koji je vodio ugledni novinar Martin Bashir. Od toga dana prošlo je 25 godina, a Khan koji je vezu s Dianom započeo 1995., prije nego li se prerano preminula princeza službeno razvela od princa Charlesa, sada je odlučio prokomentirati taj povijesni trenutak.

Khan tvrdi kako je pokojna Lady Di 'izmanipulirana' tijekom čuvenog intervjua za 'Panoramu'. U studenom je BBC optužen za lažiranje dokumenata kako bi osigurao razgovor s princezom, a sada Khan tvrdi kako je Bashir Dianu iskoristio.

'Jedna od njezinih najatraktivnijih osobina bila je ranjivost. To je bio razlog zašto je javnost toliko privukla Diana. Kasnije sam shvatio da je Martin naciljao tu njenu ranjivost i iskoristio je', rekao je Khan za Daily Mail.

'Bio je vrlo uvjerljiv s Dianom. Trik je bio u tome što je bio s BBC-a, bio je ugledan i čak vrlo pobožan. Ali napunio joj je glavu smećem', rekao je Khan, koji je poznat po nevoljkom istupanju u javnost i vrlo privatnom životu. Poznati liječnik rijetko je javno govorio o svojoj vezi s Diana, no sada je imao potrebu upozoriti javnost na nepravdu koja je Diani učinjena.

Khan je u intervjuu otkrio kako je Diana nakon razgovora s Bashirom počela vjerovati da je princ Charles imao aferu s dadiljom svojih sinova, Tiggy Legge-Bourke, te kako ju je to učinilo paranoičnom. Nakon što je Bashira upoznao zajedno s Dianom u jednom pabu, Khan je princezu pokušao upozoriti da bude oprezna.

'Gotovo od samog početka počeo mi je postavljati najizravnija osobna pitanja o Diani i našoj vezi. Zašto se nismo vjenčali? Kad ćemo se vjenčati? Takve stvari', rekao je. 'Bilo je nešto u vezi s njim što mi se nije svidjelo. Rekao sam joj da bude na oprezu s njim. Naravno da nisam naivan. Znao sam da postoji dio Diane koji želi dati intervju, ali moje je pitanje - da je Martin Bashir nije nagovarao, bi li to ikad učinila?', zaključio je Khan.

Bliska prijateljica princeze Diane, Rosa Monckton, koja je Dianu odabrala za kumu svoje kćeri, ranije je za Daily Mail rekla kako vjeruje da je BBC-jev intervju doprinio preranoj smrti princeze. Monckton je napisao da je BBC-jev intervju 'nečasno izveden te da je vjerojatno promijenio tijek povijesti', misleći pritom na Dianinu odluku da ona i Charles pokrenu postupak za razvod.

  • +8
Princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: michael melia / Alamy / Alamy / Profimedia

'S tom je odlukom Diana izgubila i svoju kraljevsku titulu', rela je tada Monckton. 'Da je zadržala titulu, još uvijek bi bila pod zaštitom kraljevske obitelji u vrijeme svog boravka u Parizu 31. kolovoza 1997. I gotovo sigurno ne bi završila u nesposobnim rukama pijanog vozača koji je radio za Mohameda Al-Fayeda, koji je u to vrijeme bio vlasnik Hotela Ritz u kojem su Diana i njegov sin Dodi večerali', zaključila je.

Sunday Times je u listopadu objavio da je domaćin 'Panorame' Martin Bashir lažirao bankovne izvode prije intervjua u studenom 1995. godine, pokušavajući uvjeriti Dianina brata Charlesa Spencera da pomogne pregovarati s Dianom oko intervjua.

Interna istraga provedena 1996. godine zaključila je da lažirani papiri 'nisu imali utjecaja' na intervju. Spencer je potom uputio oštro pismo šefu BBC-a optužujući medij za 'neiskrenost'.

'BBC se tek mora ispričati za ono što je u ovom slučaju zaista neupitno, a to je krivotvorenje bankovnih izvoda koji su sugerirali da su Dianu njezini najbliži suradnici špijunirali i otkrivali detalje njezina života njenim neprijateljima', rekao je Spencer u izjavi za People 3. studenog.

Dianin stariji sin, princ William, pozdravio je istragu, rekavši kako je to korak u pravom smjeru, koji bi trebao pomoći dokučiti pravu istinu vezanu uz intervju.

Inače, Hasnat Khan je s Dianom bio u dvogodišnjoj vezi koja je započela krajem ljeta 1995., a trajala je do lipnja 1997. Princeza od Walesa Khana je svojim prijateljima navodno opisala kao 'ljubav njenog života', dok je Dianu ugledni kardiokirurg opisao kao svoju srodnu dušu.

Khan je prisustvovao Dianinoj sahrani u Westminsterskoj opatiji, u rujnu 1997. Upravo je on 2004. godine policiji rekao da sumnja da je Diana u trenutku nesreće bila trudna, obzirom da je uvijek pila kontracepciju. U ožujku 2008., Khan je priznao kako su on i Diana ramišljali o vjenčanju.