Riječki Online zbor

Bivši članovi Putokaza u izolaciji napravili pjesmu

14.04.2020 u 16:24

Bionic
Reading

Istoga dana kad se na balkonima i prozorima pjevala 'Moja domovina', skupina riječkih glazbenika povezanih u Viber grupu došla je na ideju snimiti nešto skupa, naravno svaki iz svog stana. Riječ je mahom o ljudima koji su 1991. bili članovi Putokaza

Regina Coeli Laetare – stara marijanska antifona, prema dostupnim pisanim izvorima, sigurno se koristila u Rimskom Misalu još od 12. stoljeća. Jedna prekrasna legenda iz 13. stoljeća kaže da su anđeli pjevali antifonu Regina Coeli tijekom procesije gradom Rimom za vrijeme pape Grgura Velikog (604. godine), kad je Papa htio izmoliti od Boga prestanak velike kuge. Kuga je prestala, a Grgur je, prema istoj legendi, na anđeoski tekst dodao samo posljednje stihove: 'Moli Boga za nas', na latinskom, stoji u priopćenju.

Hrvatska verzija pjesme izravan je prijevod starog latinskog teksta, dok je melodija gregorijanskog korala zamijenjena jednostavnijom, prilagođenom pučkom pjevanju, te je zato već dugo prihvaćena i rado pjevana, posebno u liturgijskom vremenu Uskrsa (od Uskrsne nedjelje do nedjelje Duhova).

Izvor: Društvene mreže

Obrada 'Online zbora', djelo je Andreja Babića, koji je raspisao vedar aranžman – u tradiciji hrvatske melodije, koja završava u radosnoj Gospel Aleluji. Studijsku obradu potpisuje i orgulje svira Aleksandar Valenčić.

Pjevaju: Andrej Babić, Voljen Grbac, Vivien Galletta, Alan Poropat, Anđela Jeličić Krajcar, Kristina Ujčić-Čučak, Vesna Živković, Aleksandar Valenčić, Sandra Valenčić, Amira Štefančič, Petar Čučak, Kristina Jurman Ferlin, Bojan Lakoš, Adriana Babić i Luka Babić... Video uradak potpisuje Voljen Grbac, a nesavršene privatne fotografije pjevača izmjenjuju se s fotografijama crkava, samostana i kapelica iz Istre, New Yorka, Jeruzalema, Seville.