SVI SE PITAJU

Bila je zvijezda filmova 80-ih i 90-ih, a onda je nestala: Što se dogodilo s Bridget Fondom?

07.01.2022 u 06:43

Bionic
Reading

Njezino prezime otvaralo joj je sva vrata, a kako i ne bi kada joj je djed bio Henry Fonda, a otac i teta su joj Peter i Jane Fonda. I sama je snimila oko 50-ak filmova holivudskih i britanskih redatelja, no s početkom 2000-ih odlučila se odreći uspješne filmske karijere zbog obitelji

Isprva je uloge dobila vjerojatno zahvaljujući slavnom prezimenu, no 90-ih se Bridget Fonda itekako dokazala kao dobra glumica, zbog čega su se uloge samo nizale. Većinu toga što je snimila u to vrijeme preko noći je postalo hit. Bio je tu treći nastavak kultnog 'Kuma', ali i i filmovi poput 'Oglas donosi smrt', 'Samci', 'Put bez povratka', 'Napojnica od 2 milijuna dolara' i 'Jackie Brown'.

Posljednju zapaženu ulogu imala je 2001. u romantičnoj komediji 'Ponovno rođen', iako se i nakon nje pojavila u još nekoliko filmova, pa čak i 2020. u 'Touchu'. No, sve je to prošlo 'ispod radara', jer novije fotografije i informacije o njoj posljednjih desetljeća ne stižu do njezinih najvećih obožavatelja.

Unuka Henryja Fonde, kći Petera Fonde i nećakinja Jane Fonde odlučila je svoju i više nego uspješnu karijeru ostaviti po strani i u potpunosti se posvetiti obitelji, a razloge zašto se na to odlučila znaju samo njoj najbliži ljudi.

  • +10
Bridget Fonda Izvor: Profimedia / Autor: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Bridget Jane Fonda rođena je 27. siječnja 1964. godine u Los Angelesu kao dijete Petera Fonde i umjetnice Susan Jane Brewer. Roditelji su joj se razveli kada je bila dijete i to nakon što ih je njezin otac napustio i otišao živjeti s drugom ženom, Portiom Rebeccom Crockett, koja mu je u međuvremenu rodila i sina. Iako je s ocem bila u lošim odnosima, te gotovo nisu ni komunicirali, upravo ju je Peter Fonda uveo u filmski svijet.

1969. godine, kada je imala tek pet godina, glumila je s ocem u filmu 'Easy Rider', da bi 1982. dobila ulogu u 'Partnerima'. Svjetsku slavu donijela joj je uloga heroine Mandy Rhys-Davies u filmu 'Skandal', da bi potom 1990. dobila ulogu u trećem dijelu trilogije 'Kum'.

Već je u školi počela glumiti u školskim predstavama, a glumu je učila i u čuvenom Lee Strasberg Theatre Institutu, koji je dio njujorškog fakulteta, gdje je diplomirala 1986. Nekako u to vrijeme upoznala je i Erica Stoltza, s kojim je započela vezu i koja je trajala osam godina, no nisu uspjeli.

Uloge su se filmske nizale, a samo 2001. snimila je 'Anđeo čuvar', 'Zmajev poljubac', 'Majmunarije', 'Family Business' i 'Unusual Child'. Iako su je u nekoliko navrata željeli u ulozi Ally McBeal, u istoimenoj seriji koju je potom prihvatila Calista Flockhart, Bridget Fonda na to nikada nije pristala. Šuškalo se tada kako je navodno odbila pročitati scenarij iz straha da će joj se previše svidjeti.

Iako nikada nije službeno objavila da napušta filmski svijet, u istom je nema od 2002. godine. Samo godinu da nakon toga, 27. veljače 2003., doživjela je veliku prometnu nezgodu zbog kiše, kada je slomila više kralježaka i uništila potpuno novi Jaguar.

Nedugo nakon te nesreće upoznala je skladatelja Daniela Roberta Elfmana, koji je napisao glazbu za mnoge holivudske filmove i popularnost stekao zahvaljujući suradnjama s redateljem Timom Burtonom. Par se vjenčao 2003., a ubrzo su dobili i jedino dijete - sina Olivera.

Za razliku od svojih roditelja, ona je obitelj stavila na prvo mjesto, zbog čega su mnogi ostali u čudu, posebice jer je ispred nje bila i više nego obećavajuća karijera. Iako odavno nije u filmskoj industriji, ostala je blizu Hollywooda, te živi nedaleko filmskih studija u Los Angelesu. Ona i suprug bili su vlasnicu dviju kuća u Brentwoodu do kraja 2020., da bi nakon prodaje istih kupili ponovno dvije susjedne kuće u Encinu i to za 8 milijuna dolara.

Prema pisanjima nekih medija, riječ je o kućama izgrađenih 50-ih godina na velikom ranču s ukupno 10 spavaćih soba i devet kupaonica.

Za razliku od Cameron Diaz, koju imamo prilike viđati i nakon umirovljenja, Bridget Fonda u potpunosti se maknula iz javnosti, ne objasnivši nikome razloge svog odlaska. No, isti vjerojatno nikoga ne trebaju čuditi, jer Hollywood nije mjesto u kojem je lako raditi, pogotovo ako ste žena, a kamoli ako ste žena koja je prošla 'čarobnu granicu' od 40 godina. Po tome bi se dalo zaključiti da i nije vidjela svoju budućnost na filmu, iako je, u trenutku kada ga je napustila, imala 38 godina i 49 filmskih i televizijskih uloga.