za sve knjigoljupce

Big Sur - film koji inspiriran romanom velikana

12.01.2023 u 07:37

Bionic
Reading

Saznajte više o piscu Jacku Kerouacu, jednom od najvećih američkih pisaca

Tko je Jack Kerouac – legendarni američki autor i ikona pop kulture?

Jack Kerauac pripadao je tzv. Beat generaciji umjetnika koja je imala znatan utjecaj na američku kulturu i politiku poslijeratnog razdoblja. Uz njega, najprominentniji članovi supkuture su pjesnik Allen Ginsberg i spisatelj William S. Burroughs.

Kerouac je najpoznatiji po knjizi Na cesti (On the Road) iz 1957. godine koja ga je katapultirala prema spisateljskoj slavi. Poslije toga našao se pod pritiskom velikog uspjeha, pogoršalo mu se fizičko i mentalno zdravlje te se odao alkoholizmu.

Big Sur - drama inspirirana knjigom velikana

Drama Big Sur inspirirana je njegovom istoimenom knjigom iz 1962. godine u kojoj kroz lik Jacka Duluoza progovara o vlastitom iskustvu nošenja sa novom slavom, pokušaju ponovnog pronalaska inspiracije i odnosu s prijateljima.

Film je dostupan na Pickbox NOW streaming servisu koji je opskrbio knjigoljupce s raznim filmskim adaptacijama najdražih knjiga.

Jack Kerouac (Jean-Marc Barr) izolira se u kolibi prijatelja i pjesnika Lawrencea Ferlinghettija (Anthony Edwards) u Big Suru u Kaliforniji. Osjećaj izolacije s vremenom mu dojadi i vrati se u San Francisco gdje se druži s Ferlinghettijem i ostalim prijateljima, a to uključuje Neala Cassadyja (Josh Lucas) koji ga upozna sa svojom ljubavnicom i samohranom majkom Billie (Kate Bosworth).

Uslijedit će kaos zapetljanih odnosa, odlaska i vraćanja u Big Sur, dnevnog i noćnog opijanja te boemskog života na zapadnoj obali SAD-a.

Sviđa vam se kratki sažetak radnje i životna priča jednog od najvećih američkih pisaca? Ovo je prilika da pogledate Big Sur na Pickbox NOW usluzi!