TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Besplatna reklama Krešimiru 'Embriju' Miletiću na HTV-u

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 09.02.2012 11:32
  • Objavljeno 08.02.2012 u 15:14
desnica željko sačić josip jurčević mile bogović ante ivas krešimir miletić

desnica željko sačić josip jurčević mile bogović ante ivas krešimir miletić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Rasprava o medicinskoj oplodnji u jučerašnjoj 'Hrvatskoj uživo' bila je najavljena riječima: 'Kada ZAPRAVO počinje život?' Odmah je, dakle, bilo jasno da neće biti dobro. Teško je, naime, ostvariti uspješnu raspravu u kojoj jedan sugovornik - znanstvenik - govori o medicinskoj oplodnji, a drugi sugovornik - zagovaratelj katoličkog društveno-ideološkog obrazovanja - govori o svojim uvjerenjima, stavovima i interesima. Najgori pacer u cijeloj je priči televizija koja u tome ne vidi nikakav problem

Shrvana sezonskim ozljedama i zbog toga prikovana uz ekran, televizijom sam se jučer počela fiksati nešto ranije nego inače, taman u doba kada se na njoj ukazuje ekipa 'Hrvatske uživo'. Nisam inače preveliki obožavatelj te emisije – sa svojim mi je konceptom red komunalija-red građanskih inicijativa-red informacija-red regionalnih izvješća o vodostaju pomalo dosadna i neosvježena od osamdesetih, ali apsolutno podržavam potrebu njezina postojanja. To je upravo ono čemu javna televizija i služi – da nam govori o nama samima, gdje god bili. Sami smo si krivi ako smo pritom dosadni.

Jučer me nakon prvih nekoliko minuta nezanimljivog naricanja o snijegu (nekoliko sati prije legendarnog predavanja o nećacima Neve Nevičice od Splita) uz 'Hrvatsku uživo' zadržala najava rasprave o novom zakonu o medicinskoj oplodnji. Rasprava je bila najavljena otprilike ovim riječima: 'Kada točno počinje život?' To me odmah oduševilo. Tema je medicinska oplodnja, ali ne ide to samo tako. HTV-ovci u to odmah moraju uplesti metafiziku i vječno pitanje što je čovjek. Čista medicina. Znanost, dapače.

Da se razumijemo, nemam ništa protiv toga da se uz priče o medicinskoj oplodnji povlače i etička pitanja. Ono što me smeta jest već legendarno HTV-ovo nerazumijevanje da ako s jedne strane stola sjedi znanstvenik i govori o znanstvenim aspektima jednoga problema, onda s druge strane, kao ravnopravno suprotstavljeni sugovornik, ne može biti lik iz građanske inicijative. To je kao da u emisiju s temom 'deterministički kaos' s jedne strane pozoveš prof. Paara, a s druge strane predstavnika udruge Prometni policajci protiv kaosa na ulicama.

Ali ne. HTV je u istu rečenicu, isti studio i istu raspravu doveo Krešimira Miletića i dr. Hrvoja Vrčića. Pri čemu je Krešimir Miletić lik koji već godinama vodi razne katoličke inicijative u kojima se namjerno izbjegava spomenuti da su katoličke (HRAST, primjerice), a Hrvoje Vrčić jedan od najboljih hrvatskih ginekologa, porodničara i stručnjaka za medicinsku oplodnju, koji usput sudjeluje u izradi novoga zakona o medicinskoj oplodnji. Rasprava o medicinskoj oplodnji trebala se, dakle, na ravnopravnoj razini odvijati između momka koji snima katoličke agit-prop spotove o embrijima i čovjeka koji se u znanstvenu stranu oplodnje razumije malo bolje od 'moja žena Brica i ja izrodismo de-ce-devet'. Možda sam ja čudna, ali mislim da to nema nikakvoga smisla.

Suprotno onome što ste možda zaključili iz prethodnog odlomka, ja nemam ništa protiv toga da Krešimir Miletić na televiziji iznosi etičke i ideološke stavove svoje udruge, glumi u spotovima, pa čak mu ne bih ni pretjerano zamjerila napadno reklamiranjeFertilityCare klinika za liječenje neplodnosti. Ne slažem se s njime, ali neka ga, neka priča o vrijednostima za koje i od kojih živi. No kada bivši embrij KM nastupa na televerzumu i priča što si on vjeruje o embrijima i ljudskome životu, etičnosti medicinske oplodnje i tako dalje - onda njemu nasuprot treba isto tako staviti nekoga tko zastupa svoje osobne stavove, vrijednosti i interese. Recimo, predstavnike udruga roditelja koji pokušavaju dobiti dijete medicinskom oplodnjom, zagovornike drugih opcija, pripadnike drugih vjera, ljude koji su odlučili krenuti drugim putem… Nije primjereno nasuprot takvome advokatu jedne interesne skupine staviti liječnika. Nikoga tko se bavi znanošću, zapravo. Jer vrhunskih stručnjacima za medicinsku oplodnju i ljudima koji javnosti kao revolucionarno otkriće poručuju da smo svi jednom bili embriji (ideš, Đurđa! a ja mislila da su me iz kupusa izvadili!) – jednostavno nije mjesto u istome studiju. Ne govore o istim stvarima. I iako je, po mojem skromnom mišljenju, položaj znanstvenika uvijek superiorniji, u situaciji u kojoj se obraćaju javnosti (i to naši televizionari vrlo dobro znaju) položaj onoga koji na velika usta govori o velikim vrijednostima (Život, Vjera, Vrednovanje Života) uvijek će biti bolje prihvaćen u javnosti. I zato takva rasprava jednostavno nije poštena.

I iz toga razloga - iako je voditeljica 'Hrvatske uživo' bila prilično kritički raspoložena prema Umjetniku Prethodno Poznatom kao Embrijveliki palac dolje javnom televerzumu i 'Hrvatskoj uživo' zbog takvoga pacerskog pristupa temi. Još veći zbog toga što su u sklopu emisije koja bi trebala biti informativna pustili podulji propagandni spot. 'I ja sam bio embrij' je reklama. Trebalo bi je se puštati samo onda kada je plaćena. Nikako je u sklopu informativne emisije nametati svim pretplatnicima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi