BOJKOT BAKUA

Armenija se povlači s Eurovizije

08.03.2012 u 10:52

Bionic
Reading

Organizatori Eurovizije kažu da je Armenija povukla svoje sudjelovanje na natjecanju u Bakuu zbog novih napetosti sa svojim starim neprijateljem Azerbajdžanom

Krovna udruga europskih javnih televizija, European Broadcasting Union (EBU), kaže da je uistinu razočarana zbog odluke armenske javne televizije, piše BBC podsjećajući da su se azerbajdžanske i armenske snage sukobile devedesetih

godina zbog područja Nagorno-Karabaha, a u tim je krvavim borbama poginulo najmanje 25.000 ljudi. Iako je 1994. potpisan prekid vatre, nije postignut trajni mirovni sporazum između dvije zemlje.
Posljednjih je dana došlo do unutarnjih napetosti na sjeveru Azerbajdžanu, gdje su snage sigurnosti silom prekinule skup opozicije.
Armenska je javna televizija optužila azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva za neprijateljske primjedbe.
'Unatoč činjenici da su azerbajdžanske vlasti dale jamstva da će svi sudionici natjecanja biti sigurni, prije nekoliko dana predsjednik Azerbajdžana izjavio je da su Armenci najveći neprijatelji Azerbajdžana', objavila je armenska televizija koju citira novinska agencija AFP.
Prošlog je mjeseca grupa armenskih pjevača pokrenula kampanju za bojkot Eurovizije govoreći da ne pristaju na nastup u zemlji poznatoj po masovnim ubojstvima i pokolju Armenaca: 'Ne želimo nastupati u zemlji u kojoj su antiarmenski osjećaji dio državne politike. Nema logike u tome da šaljemo sudionike u zemlju u kojoj će biti dočekani kao neprijatelji.'
Govoreći krajem veljače, predsjednik Azerbajdžana izjavio je: 'Naši su glavni neprijatelji Armenci i njihovi licemjerni i korumpirani političari.' Reagirajući na vijest o armenskom povlačenju s Eurovizije, azerbajdžanski političar Ali Ahmedov novinarima je rekao da Armenija nema razloga bojkotirati natjecanje u Bakuu.
'Armensko odbijanje da sudjeluju na tako uglednom natjecanju još će više naštetiti narušenom ugledu Armenije', rekao je glavni tajnik vladajuće stranke, javlja BBC.