prekinuta suradnja

Anna Wintour suspendirala slavne fotografe, Testina i Webera, zbog optužbi za zlostavljanje

15.01.2018 u 11:35

Bionic
Reading

Glavna urednica modnog časopisa Vogue i umjetnička ravnateljica izdavačke kuće Conde Nast, Anna Wintour izvijestila je da privremeno prekinula suradnju s poznatim fotografima Mariom Testinom i Bruceom Weberom zbog brojnih optužbi o njihovu seksualnom napastovanju manekena

Wintour je priopćila da joj je 'kao bliskoj prijateljici' obojice fotografa 'iznimno teško čuti takve optužbe i s njima se suočiti'. 

'Duboko vjerujem u vrijednost kajanja i praštanja, no optužbe shvaćam vrlo ozbiljno. Zbog toga smo u Conde Nastu odlučili privremeno prekinuti suradnju s obojicom fotografa do daljnjega', kazala je Wintour. 

Petnaest modela koji su surađivali i još uvijek surađuju s Weberom tvrdi da se fotograf, koji je radio za tvrtke poput Calvina Kleina, Abercrombieja i Fitcha često neprimjereno ponašao za vrijeme snimanja, od njih tražeći da se slikaju goli iako to za kampanju često nije bilo potrebno. 

Bruce Weber Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Većina ih je rekla da je Weber prije snimanja od njih tražio da se skinu goli te im pokazivao vježbe za opuštanje i podizanje energije. Po njihovim riječima tijekom 'vježbi' Weber ih je dodirivao po tijelu uz objašnjenje da traži mjesta na kojima imaju najviše energije, prenio je New York Times.

Anna Wintour u kariranom kaputu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Weberovi su odvjetnici odbacili optužbe kao neosnovane i zlonamjerne. 

Slične je optužbe protiv fotografa engleske kraljevske obitelji i dugogodišnjeg suradnika časopisa Vogue Marija Testina iznijelo i trinaest mladih muških modela. Oni su kazali kako ih je još krajem devedesetih tjerao da se za vrijeme snimanja međusobno dodiruju i masturbiraju jedni pred drugima. 

  • +2
Mario Testino Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ryan Locke, poznati maneken s kraja devedesetih godina ispripovijedao je da je jednom Testino od cijele ekipe zatražio da napusti prostoriju te se potom 'bacio na njega'. 'Ja ću biti djevojka, a ti budi muškarac', kazao mu je, nakon čega je Locke otišao iz prostorije.