VIOLONČELISTICA ISKRENO

Ana Rucner: 'Najdraža mi je kritika mog sina jer znam da je potpuno iskrena. Nedavno sam se ošišala i on mi to nikako ne može oprostiti'

07.03.2020 u 16:05

Bionic
Reading

Naša svjetski poznata glazbenica predstavila je ovih dana novi album 'Croatian Heritage', na kojem je vrijedno i s puno ljubavi radila čak deset godina. O njemu, povratku iz Kine u kojoj je postala prava zvijezda, ali i o detaljima vezanim uz privatni život Ana Rucner progovorila je za tportal

Glazbenica koja publiku oduševljava osebujnim izvedbama djela eminentnih autora publici je servirala još jedno studijsko izdanje. Njezin poslovni rokovnik je prebukiran, ove godine očekuje je promocija novog albuma, ali i brojni koncerti po Hrvatskoj, regiji, ali i Kini, u kojoj već uživa veliku popularnost. I ove godine Ana Rucner će na prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe 21. lipnja u zoru, u pet sati, nastupiti na dubrovačkom Srđu. Bit će to deseti tradicionalni festival 'Ana u gradu', kojim će na najbolji način izraziti dobrodošlicu najtoplijem godišnjem dobu. Violončelistica će naći i vremena za svoje gušte s prijateljima i obitelji te najvažnijim muškarcem u svom životu, sinom Darijanom.

U prodaji je vaš novi album 'Croatian Heritage'. Što je važno znati o njemu?

Novi album 'Croatian Heritage' iskaz je moje ljubavi i poštovanja prema svakom dijelu Hrvatske te je u potpunosti njoj i posvećen. Kada sam ga stvarala, imala sam želju da slušateljima predstavim hrvatsku glazbu, kao i neke od naših sjajnih hrvatskih kompozitora. Ono što ga čini različitim od mojih dosadašnjih albuma to je što svaka skladba ima i link na svoj video, tako da omogućava slušatelju da postane i gledatelj te ga u potpunosti upoznaje s mnogobrojnim ljepotama Lijepe Naše. Na albumu sudjeluju mnogi glazbenici koji su naše vrijedno kulturno blago. Tako s ponosom mogu reći da su mi se u skladbama, kao i videospotovima, pridružili Zagrebačka filharmonija, klapa Sinj, HKUD Osijek 1862., FA Linđo, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, gudački kvartet Rucner, Stjepan Večković, koji svira preko 20 tradicionalnih glazbala, pijanist i skladatelj Matej Meštrović i mnogi drugi.

Koliko ste ga dugo stvarali s obzirom na to da stalno putujete, svirate?

Ovaj album nastajao je zadnjih deset godina, a rađao se svakim danom kroz moje emocije i razne životne situacije. Ideje za nova videa dobivala sam upravo na svojim putovanjima i na svojim koncertima.

Uz snimljene CD-e, koliko je ipak važno inzistirati na što češćim koncertnim nastupima uživo?

Prilično je važno biti aktivan u studiju i kreirati glazbu, ali još je važnije nastupati uživo, pogotovo mladima koji tek startaju jer svakim javnim nastupom umjetnik stječe neka nova iskustva, stvara nove prilike i izgrađuje se. Ako pametno osluškuje, može puno naučiti i od publike, a onda s vremenom steći i vlastitu.

Vaša karijera u Kini doživljava pravu ekspanziju, ondje ste već prava zvijezda. Kako tumačite to da ste baš ondje postigli toliki uspjeh?

Dobro pitanje. Odavno sam si zacrtala da želim karijeru u Kini. Isprva sam krenula puževim korakom, ali na kraju se dugogodišnji rad ipak isplatio jer sam se očito pojavila na pravom mjestu u pravo vrijeme, okružena kvalitetnim ljudima koji su svakako zaslužni za moj tamošnji probitak. Sročila bih to ovako: 'I tako se desi taj čudesan uspjeh preko noći, samo rijetki znaju da je put do njega trajao 10 godina.'

  • +25
Ana Rucner Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Kakva je tamošnja publika?

Kineska publika je jako zahvalna. Otvoreni su za novo, srdačni i prilično komunikativni. Jako cijenim njihovo strpljenje kada nakon koncerta vidim ogroman broj njih kako bez problema stoje i po pola sata, sat u redu čekajući autogram. Kada ga dobiju, eventualno opalimo brzi selfi i zahvalno odlaze. Jako poštuju umjetnike.

Stignete li nešto i vidjeti, obići zemlju?

Budući da idem u Kinu zadnjih deset godina, mogu reći da sam imala prilike vidjeti puno toga. Primjerice, na Kineskom zidu bila sam u svim godišnjim dobima, a jednog toplog popodneva tamo sam čak snimila i spot. Obišla sam razna kulturna dobra poput Zabranjenog grada u Pekingu, a kroz svoje masterclassove koje održavam imala sam priliku susretati se s njihovom glazbom, tradicionalnim glazbalima i sjajnim glazbenicima. Da ne izostavim bitno, obišla sam i najbolje restorane i masažne centre.

Snimili ste spot ondje, napravili su zvučnik s vašim imenom koji se prodaje u popularnoj internetskoj trgovini. U svibnju imate zakazanu još jednu turneju. Pretpostavljam da ste je odgodili zbog koronavirusa.

Snimila sam kampanju za jednu od njihovih iznimno poznatih tvornica unikatnog namještaja koji se proizvodi od bakra i skupocjenog drveta. Jedva čekam da reklamni spot bude gotov jer je iskustvo snimanja bilo zaista nesvakidašnje. Preko 100 članova produkcije, ogromna hala, posebno izgrađen bazen samo za potrebe snimanja, ali je bilo i jako hladno. U suradnji mojeg menadžmenta u Kini i te tvrtke napravili su bluetooth zvučnik od drva kestena i bakra s mojim potpisom koji će se uskoro naći u prodaji u Kini. Ondje su sve koncertne turneje otkazane, pa tako i moja. Očekuje se da će se do svibnja stanje u Kini smiriti, a onda ćemo nastaviti s aktivnostima i dogovoriti oko turneje do kraja godine.

Izvor: Društvene mreže

Je li vam draže nastupati pred domaćom ili inozemnom publikom?

Oboje mi je podjednako drago. Volim nastupati pred domaćom publikom, a kako češće nastupam izvan Hrvatske, svaka prilika da sviram u svojoj zemlji pruža mi posebnu radost i zadovoljstvo jer doma je ipak doma.

Pripremate li dugo svoje koncerte ili su oni već postali rutina?

Kada pripremam novi glazbeni repertoar, onda sve radim jako predano. Vježbam ga i studiram s puno strpljenja dok ne postane dio mene. Program koji već poznajem održavam kontinuiranim vježbanjem kod kuće, u hotelu, na aerodromu i gdje god stignem.

Zašto ga toliko volite, zašto se najbolje osjećate na pozornici s čelom u ruci?

Kada sviram čelo, tada sam sto posto svoja. Svoj glazbeni put ne gledam kao posao, nego kao stil života. Za mene je moj instrument izvor velike ljubavi, moj najbolji prijatelj i uvijek ugodno društvo, a glazbu gledam kao dar kojim mogu činiti lijepe i korisne stvari za društvo. Odrastajući uz violončelo, naučila sam se radu, redu i disciplini, a danas, kada s njime stojim na velikim pozornicama, osjećam se sretno i ispunjeno!

Koji trenutak iz svoje karijere biste naveli kao najbolji, koji vam je dao najviše zadovoljstva?

To mi je zaista teško reći jer za mene trenuci zadovoljstva u karijeri ne znače samo velike koncerte ili uspješne projekte. To je sve trenutno zadovoljstvo koje te samo tjera na još veće izazove i tomu nikad nema kraja. Najviše od svega znači mi moja obitelj i nekolicina iskrenih prijatelja koji se od srca raduju svakom mom uspjehu i koji mi dozvoljavaju da se radujem njihovima. Doći kući u mir i tišinu nakon silnih svjetala pozornice ili intenzivnog radnog dana, leći u krevet mirnog srca i čiste savjesti, znati da si dao sve od sebe, da si nekog taj dan razveselio, nekome možda i pomogao, e to je za mene zadovoljstvo!

Kad ste spomenuli prijatelje, ima li na glazbenoj sceni prijateljstava? S kim se družite?

U estradnom svijetu imam zaista lijepih i dugogodišnjih prijateljstava te neka simpatična poznanstva. Mi glazbenici se prilično razumijemo jer živimo slične živote. Dio mojih dragih kolega i prijatelja došao je i na moju zagrebačku promociju albuma, što me jako razveselilo. Kako smo svi prilično zauzeti, ovakve prilike omogućuju nam da se malo i podružimo.

Je li u današnje vrijeme teško imati pravog prijatelja?

Čak bih se usudila reći da je u današnje vrijeme teže sačuvati prijatelja. Ono što nam svima nekako nedostaje zdrava je komunikacija. Danas je sve nekako instant i oko sebe primjećujem da ljudi imaju sve manje vremena jedni za druge te da ih virtualni svijet sve više preuzima, a problemi se ne rješavaju, nego olako odbacuju.

A muško-ženski odnosi? Čini li vam se da su se i tu vrijednosti pobrkale?

Danas su pobrkane vrijednosti općenito, a i došla su neka druga vremena u kojima zaista fali zdrave komunikacije. Ali vjerujem da kada se sretnu dvoje pravih ljudi, itekako se može lijepo funkcionirati.

Jeste li ponosni na ono što radite, na činjenicu da se vaš velik trud isplatio i da danas zaista ne morate razmišljati o budućnosti u smislu financijske stabilnosti?

Svakako sam ponosna na ono što radim jer u sve što radim unosim puno truda i ogromne količine ljubavi. Što se financijske stabilnosti tiče, o tome uvijek treba voditi računa i ne zanositi se trenutnim, nego uvijek razmišljati o onome što može donijeti sutra, a opet živjeti jednostavno i prema mogućnostima.

Uz vaše ime idu i mnogobrojni komplimenti na račun izgleda - koliko vam to laska?

Svakome laska kompliment, ali meni je uvijek najdraža kritika mog sina jer znam da je potpuno iskrena. Nedavno sam se ošišala i on mi to nikako ne može oprostiti!

U čemu je tajna ženine ljepote?

U čistoći srca. Nevjerojatno je koliko žena zrači kada ima čisto srce i takve iste misli.

Godine brže prolaze, kažu, kad postaneš roditelj. Kako se nosite s prolaznošću?

Nekad mi se čini da dani lete, ali ti dani i dalje traju 24 sata, samo što mi živimo puno brže. Gledajući svog sina kako odrasta, postajem svjesnija i svojih godina, ali sve mi to odgovara jer nastojim uživati u svakom trenutku, raditi stvari koje me čine sretnom, izbjegavati ljude koji mi unose bilo kakav nemir i samo zahvaljivati Bogu na svakom novom danu koji sam dobila.

Jeste li zaljubljive prirode? Kakvi ste kad se zaljubite?

Zaljubljivost je prolazna, ali kada jednom nekoga zavolim, volim ga zauvijek!

Koje osobine vaš muškarac mora imati?

Samo da odgovara mome srcu. To je najljepša osobina!

Puno je interesa javnosti za vaš privatni život - smeta li vam to?

O svom privatnom životu ne volim govoriti niti iznositi njegove detalje. Smatram da je to moja osobna stvar koja nema veze s mojom glazbom, a upravo je ona primarna tema koju dijelim s javnošću.