serija o Harryju Potteru

Aktivisti traže bojkot, J. K. Rowling im poručuje: Otvaram šampanjac

23.04.2023 u 13:32

Bionic
Reading

Izgleda da se ne nazire kraj ratu između aktivista za prava transrodnih osoba i slavne britanske književnice J.K. Rowling, autorice popularne serije romana o Harryju Potteru

Naime, nakon što su aktivisti najavili da misle bojkotirati najavljenu HBO-ovu seriju o popularnom čarobnjaku, uslijedio je i odgovor J.K. Rowling. Ona se aktivistima narugala poručivši im da će to proslaviti uz "ogromnu količinu šampanjca".

"Strašne vijesti, koje osjećam da moram podijeliti s vama. Aktivisti pokušavaju organizirati još jedan bojkot mojih djela. Ovaj put je riječ o seriji o Harryju Potteru. Kako sam predosjetila što se sprema, pripremila sam veliku zalihu šampanjca", sarkastično se na to osvrnula Rowling.

Njen je odgovor reakcija na pozive da ljudi koji podupiru prava transrodnih osoba odbiju gledati navedenu seriju kao "izraz solidarnosti s LGBT+ zajednicom".

Podsjetimo, književnica se proteklih godina profilirala u jedan od najsnažnijih britanskih glasova u debati o definiciji spola i roda te pravima transrodnih osoba. Zbog svojih je stavova bila prozivana i za transfobiju.

Nakon što je serija najavljena jedan je korisnik Twittera komentirao: "Ljubazno podsjećam da je toliko lako bojkotirati Harryja Pottera. Stvarno je lako."

Drugi je napisao: "Apsolutno očekujem da svi bojkotirate seriju o Harryju Potteru", dok je treći poručio: "Da stvarno volite Harryja Pottera kao što kažete, napravili biste ono što bi napravila Hermione Granger i bojkotirali korporaciju koja podupire osobu koja se zalaže za opresiju."

Inače, J.K. Rowling će u ulozi izvršne producentice doprinijeti snimanju nove serije o Harryju Potteru, a uz nju će raditi Neil Blair, Ruth Kenley-Letts te David Heyman. Glumačkoj postavi se neće pridružiti nijedan glumac iz originalnih filmova.