TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Ah, taj hrvatski TV humor!

28.05.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Većini Hrvata uz uzdah 'Ah, taj Ivo' vjerojatno na pamet pada jedna sasvim druga nacionalna katastrofa, ali ovaj put nije riječ o politici. Riječ je o naslovu nove humoristične serije, čija je pilot-epizoda prikazana sinoć na Novoj TV. Pritom pridjev 'humoristična' koristimo samo iz pristojnosti

Priznajte, kada netko kaže: 'Ah, taj Ivo', prvo što vam pada na pamet nije komedija. Garant vam na pamet pada nešto mnogo mučnije i depresivnije od pokušaja šarmantnih doskočica isprekidanih reklamama, obuhvaćeno zajedničkim nazivom TV komedije. Nova TV, međutim, pokušava nas uvjeriti da je 'Ah, taj Ivo' naslov nove domaće humoristične serije. Sinoć su prikazali pilot-epizodu (ako je vjerovati datumu na odjavnoj špici, snimljenu prije dvije godine), ali bojim se da nas nisu uvjerili u ono što su naumili. Teško mi je, naime, povjerovati da su ikoga nasmijali.

O čemu je riječ u toj navodno smiješnoj seriji? O dvojici braće dalmatinskog porijekla koji žive u Zagrebu, a od kojih se mlađi zove Ivo, bezbrižni je neženja i ženskar. Stariji i ozbiljniji već ima ženu, gotovo odrasloga sina i živi u stanu nasuprot Ivina, a cijeloj familiji na grbači visi i pomalo naporna, vremešna majka (ujedno i jedini lik koji je u prvoj epizodi pokazao bilo kakav komični potencijal). Priča u prvoj epizodi počinje s time što Ivo objavljuje ženidbu i starijega brata to zgrozi jer em nema novca za poklon, em je njegov vlastiti brak u krizi zbog seksualne suše, pa je malkice razočaran u cijeli brakosklapajući koncept i slini nad provokativnom sekretaricom. Supruga starijeg brata istodobno nariče prijateljicama da je muž mjesecima nije taknuo, na što dobiva odgovor da se mora izazovnije oblačiti jer onakva kakva jest - boemštini sklona konceptualna umjetnica - nikako nije dovoljno dobra za muškarce. Sin starijeg brata za to se vrijeme pokušava prvi put 'puknuti' s curom, ali stalno nailazi na prepreke, vremešna majka na sajtu nalik Iskrici pokušava naći kavalira... I to bi otprilike bilo sve.

Tvorci ove humoristične serije (a humorističnom je nazivam samo zato što bi istinit pridjev bio suviše nepristojan za članak) čitavu su komediju, ako je suditi po pilotu, utemeljili na seksu i seksualnim avanturama pojedinih članova jedne obitelji. Pritom bih vas zamolila da se još jedanput vratite na prethodni odlomak i pokušate među podebljanim situacijama pronaći barem jednu koja nije izraubani kliše. Ako je nađete, serija 'Ah, taj Ivo' mogla bi vam se svidjeti. U svim ostalim slučajevima, ne gubite vrijeme.

Usput budi rečeno, Dušku Modriniću, koji je u pilot epizodi odglumio naslovnu ulogu Ive, mnogo bolje ide pjevanje nego gluma, o čemu svjedoči i sljedeći isječak: