zvjezdana postava

Adaptacija SF klasika 'Dina' stiže u dva nastavka, a sudeći prema prvim fotografijama, film koji svi željno iščekuju, bit će prava vizualna poslastica

15.04.2020 u 12:50

Bionic
Reading

Adaptacija prvog romana znanstveno-fantastičnog klasika 'Dina' Franka Herberta bit će podijeljena u dva filmska nastavka, potvrdio je za Vanity Fair redatelj Denis Villeneuve

Villeneuve je već ranije izrazio nadu da će 'Dinu' za filmsko platno adaptirati u više od jednog filma, ali Warner Bros je njegove nade tek sada pretočio u stvarnost. Obzirom na opsežnost prvog Herbertovog romana iz 1965. godine, s toliko povijesti, detalja i podataka ispisanih na više od 400 stranica, ova odluka itekako ima smisla.

'Ne bih pristao raditi adaptaciju ove knjige kao jedan jedini film. Taj je svijet previše složen i svoju moć crpi u detaljima', rekao je Villeneuve za Vanity Fair.

Opsežnost književnog predloška je kamen spoticanja za filmske stvaraoce, a pokušaj naguravanja u jedan film kreativcima ne bi ostavio dovoljno prostora da prenesu svu tematiku i poruke 'Dine'.

'Ta se knjiga bavi politikom, religijom, ekologijom, duhovnošću i gomilom likova. Mislim da je to razlog zašto je tako teška, a iskreno, to je daleko najteža stvar koju sam ikad radio', rekao je Villeneuve za Vanity Fair.

Primarno, radnja 'Dine' prati Paula Atreidesa (Timothée Chalamet) iz kuće Atreides, koji s obitelji stiže na pustinjski planet Arrakis. Tamo žele preuzeti vodstvo od kuće Harkonnen i brigu o proizvodnji začina, tvari koja se nalazi samo na Arrakisu te koja korisnicima produljuje očekivano trajanje života i osnažuje mentalne sposobnosti, ali i koja poput droge izaziva ovisnost.

Povijest Fremena, stanovnika planeta, vrlo je komplicirana i isprepletena s drugim skupinama koje su se širile po naseljenim planetama svemirskih prostranstava.

I sam po sebi planet je kompliciran, a u njegovom čudljivom okolišu prekomjerno trošenje vode moglo bi značiti smrt.

Glumac Timothée Chalamet je za Vanity Fair otkrio neke detalje sa snimanja i opisao pokušaje dočaravanja uvjeta s Arrakisa na Zemlji koji ne zvuče nimalo primamljivo.

Na snimanju su nosili gumena 'odijela' koja u svijetu 'Dine' zadržavaju vlagu tijela i pretvaraju je u pitku vodu.

'Iz svoje sobe sam izlazio u 2 sata ujutro. Temperatura je vjerojatno bila blizu 40 stupnjeva Celzijusa, a snimali bismo i na gotovo 50 stupnjeva', opisao je uvjete snimanja u Abu Dabiju Chalamet.

Roditelje Chalametovom filmskom liku tumače Rebecca Ferguson i Oscar Issac, a u filmu se između ostalih pojavljuju Jason Momoa, Zendaya, Javier Bardem, Patrick Stewart, Stellan Skarsgård, Josh Brolin i brojni drugi.

Datum objavljivanja prvog dijela filma 'Dina', barem za sada, je 18. prosinca, a datum izlaska drugog dijela još se ne spominje.