kultna serija

35 godina kasnije: Evo gdje su danas Smogovci

07.04.2017 u 06:28

Bionic
Reading

Kada su 1982. godine započeli sa snimanjem legendarne humoristične serije 'Smogovci', malo tko je mogao vjerovati da će čak 35 godina kasnije televizijski gledatelji sa sjetom se prisjećati jedne od najpopularnijih serija 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Neki od glumaca još su uvijek aktivni na glumačkoj sceni, pojedinci su krenuli sasvim drugim putem, dok neki više, nažalost, nisu živi

Prije točno 35 godina emitirana je prva epizoda legendarne humoristične serije Milivoja Puhlovskog 'Smogovci', nastale prema romanu Hrvoja Hitreca. Svakodnevne dogodovštine obitelji Vragec na zagrebačkoj Peščenici snimljene su u 38 epizoda, odnosno šest sezona, a posljednja je epizoda emitirana 1997. godine.

Pa i toliko godina kasnije većina se rado prisjeća te serije koja je, zaista se može reći, obilježila 80-e i 90-e godine prošlog stoljeća. I dok su neki od glumaca iz 'Smogovaca' još uvijek aktivni na glumačkoj sceni, pojedinci su se odlučili zauvijek distancirati od tog svijeta, dok neki više, nažalost, nisu živi.

  • +10
Smogovci Izvor: Cropix / Autor: Cropix (foto eph)

Tako je popularni Crni Džek, odnosno Slavko Brankov, prepoznatljiv po svojoj fakinskoj ulozi u crnoj kožnoj jakni, preminuo 2006. godine od raka pluća. Ta uloga sitnog prevaranta itekako mu je obilježila život jer su ga gotovo do samog kraja na ulici dozivali - Crni Džek.

Nosonju je glumio Đorđe Rapajić, koji je nakon 'Smogovaca' godinama radio u Kazalištu Trešnja. Preminuo je 2000. godine, a priča se kako je posljednje dane svog života proveo u velikoj neimaštini.

Željko Bilen, koji je u seriji glumio 'petog brata', Štefeka Vrageca, ubijen je hicem u glavu 2003. godine u Sesvetama. Glumio je samo u prve tri sezone 'Smogovaca', a kasnije je godinama imao problema sa zakonom.

Godine 2009. preminuo je i ujak Flek, odnosno glumac Emil Glad, koji je iza sebe imao i dugu kazališnu karijeru u Gavelli, a glumio je i u seriji 'Naši i vaši'. U travnju 2016. preminuo je i Ilija Ivezić, koji je glumio Inspektora.

Od glume su se sasvim oprostili Edvin Dautović, koji je glumio Bonga, Edin Osmić, poznatiji kao Buco Vragec, kao i Alin Kavur, koji je u prve tri sezone glumio Dadu.

Nakon četiri sezone ulogu Dunje je od Anamarije Petričević, koja već godinama radi u kozmetičkoj industriji, preuzela Višnja Babić. A osim nje, u glumi su ostali Tomislav Štriga (Dragec Vragec), Ivica Zadro (Pero Vragec), Damir Šaban (Mazalo Vragec), Mario Mirković (Cobra Vragec), Slavica Knežević (Sonja Vragec), Boris Mirković (Dado broj 2), Božidar Košćak (Kumpić), Mira Furlan (Mira) i Ksenija Pajić (Nina).

Smogovci Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube