glasno i jasno

13 legendarnih MTV spotova koji u svima nama bude nostalgiju za školskim danima

29.11.2018 u 13:04

Bionic
Reading

Svjetski dan televizije prošlog nas je tjedna podsjetio na jednu od najvećih prekretnica u glazbenom svijetu: pojavu televizijskog programa posvećenom glazbi i spotovima poznatom po troslovnom akronimu – MTV. Kanal je s emitiranjem započeo 1. kolovoza 1981. godine nakon čega je ubrzo počeo diktirati što se sluša, kakva se odjeća nosi i čiji se posteri stavljaju na zidove sobe

Tada su glazbene navike mladih bile predmet brojnih istraživanja, a 1983. godine pokazalo se kako tinejdžeri preferiraju obavljati domaću zadaću uz glazbu i da ona također pozitivno utječe na koncentraciju. Srećom, danas nam glazbeni programi i radio nisu jedini izvor glazbe kao što je to bilo u ’80-ima te su nam brojne playliste za koncentraciju i učenje udaljene svega nekoliko klikova te dostupne uvijek i svugdje.

S obzirom da je u tijeku razdoblje kolokvija, a približavanjem Božića gomilaju se i brojne obaveze na poslu i izvan njega, redakcija Muzike u suradnji s HT-om i Deezerom pripremila ti je i playlistu prikladnu za slušanje u radnoj atmosferi. Za sve te sate učenja i rada trebat će ti puno glazbe, zato na Deezeru možeš stisnuti flow koji će za tebe birati glazbu za koncentraciju i opuštanje - saznaj više!

Ukoliko ti je promaknulo, do sad smo ti već servirali popis pjesama optimalnih za trčanje prema izboru portala muzika.hr.

Osim toga, s ciljem da te mislima odvedemo u zlatno razdoblje glazbenih TV programa, u nastavku smo priložili popis nekih od najpopularnijih spotova koji su se vrtili na MTV-u i koji su u cijelosti ili djelomično snimljeni upravo u školskim prostorijama.

1. Ramones – 'Rock ‘n’ Roll High School' (1979.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: LiebermannRamone3

Pjesma se našla na soundtracku istoimenog filma te se smatra pravim klasikom koji predstavlja tinejdžerski bunt. Postoje tri verzije pjesme, a jednu je producirao Phil Spector, koji je prvi koristio tehniku snimanja poznatu pod nazivom Wall of Sound.

2. Van Halen – 'Hot For Teacher' (1984.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: VHTelevision

Posljednji spot kojeg je bend snimio prije odlaska Davida Rotha. Svojevremeno se pjesma nalazila na 85. mjestu najslušanijih u SAD-u. Zanimljivo, Tipper Gore je inspirirana ovim spotom osnovala PMRC (Parents Music Resource Center), odbor čiji je cilj bio pobrinuti se da maloljetnici glazbom ne budu izloženi temama koje su neprikladne za njihove godine.

3. Twisted Sisters – 'I Wanna Rock' (1984.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Twisted Sister

Pjevač Dee Snider jednom je prilikom izjavio kako je napisao pjesmu u samo 45 minuta. Objavljena je na njihovom trećem albumu 'Stay Hungry', a 2009. ju je godine kanal VH-1 proglasio 17. najboljom hard-rock pjesmom svih vremena.

4. Mötley Crüe – 'Smokin’ in the Boys Room' (1985.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mötley Crüe

Pjesmu izvorno izvodi Brownsville Station, a ova obrada našla se na 16. mjestu Billboardove Hot 100 ljestvice te je postala bendov prvi hit koji je dospio među prvih 40. U spotu se pojavljuje i glumac Michael John Berryman, kojeg pamtimo po ulozi u filmu 'Brda imaju oči'.

5. Pearl Jam – 'Jeremy' (1991.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Pearl Jam

Kultna pjesma s još bendovog utjecajnog prvijenca “Ten” iz 1991. godine inspirana je stvarnim događajem o kojem je Eddie Vedder pročitao u novinama. Pjesma je bila treći singl s albuma te je dospjela na Billboardovu Rock i Mainstream ljestvicu.

6. Nirvana – 'Smells Like Teen Spirit' (1991.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: nirvana

Prvi singl s bendovog komercijalno najuspješnijeg albuma 'Nevermind' i jedna od najpoznatijih rock pjesama svih vremena. Dok je jedan dio publike i kritičara pjesmu obožavao, ostatak je tvrdio kako je bend uvodni riff 'posudio' iz Bostonove 'More Than A Feeling', zbog čega je bend na Reading festialu 1992. godine kao uvod u svoj najpoznatiji hit odsvirao upravo tu pjesmu.

7. Blink 182 – 'Josie' (1998.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: blink-182

Pjesma se našla na bendovom četvrtom studijskom albumu 'Dude Ranch'. Naziv pjesme navodno je inspiriran imenom kućnog ljubimca pjevačice ska punk benda Dance Hall Crashers. Izvorna ideja benda bila je da se radnja spota odvija na brodu koji tone, no kako bi tako nešto koštalo milijune dolara to s nije dogodilo. U spotu se pojavljuje Alyssa Milano, koju pamtimo po ulozi u kultnoj seriji 'Charmed'.

8. Wheatus – 'Teenage Dirtbag' (2000.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: WheatusOfficial

Singl se našao na njihovom istoimenom debitantskom albumu. Najveći je uspjeh pjesma ostvarila u Australiji, provevši 4 tjedana na radijskim ljestvicama kao najslušanija, a ujedno je tamo i postigla trostruku platinastu nakladu. Do danas je singl kupljen u više od 5 milijuna primjeraka.

9. Missy Elliott – 'Gossip Folks' (2002.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Missy Elliott

Ovaj hip-hop klasik našao se na njenom Grammyjem nagrađenom albumu 'Under Construction' te se ubrzo pokazao kao pravi hit zauzevši osmo mjesto na Billboardovoj Hot 100 ljestvici. Reperica se u pjesmi referirala na brojne tračeve o njenoj tjelesnoj težini i seksualnoj orijentaciji. Na kraju spota prikazan je grafit na kojem su prikazane tri ikone rap i R&B glazbe: Aaliyah, Lisa 'Left Eye' Lopez (grupa TLC) i Jason Mizell (DJ koji je radio s legendarnom grupom Run D.M.C.).

10. Jojo – 'Leave (Get out)' (2004.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: The Wolverine

Jedna od pjesama koje su obilježile 2004. godinu i koja je neizostavna kad se raspravlja o one-hit wonder fenomenu. Producirao ju je danski duo Soulshock & Karlin. Iako je za Jojo to bio prvi Top 40 hit i pjesma zahvaljujući kojoj je postigla svjetsku slavu, pjevačica nikad nije bila zadovoljna njenim pop aranžmanom te ju je na koncertima često izvodila u potpuno drugačijoj verziji.

11. Outkast – 'Roses' (2003.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: OutKastVideoVault

Još jedan rap klasik koji se našao na OutKastovom dvostrukom albumu 'Speakerboxxx/The Love Below'. U spotu se pojavljuju brojne reference na mjuzikl West Side Story te se u njemu pojavljuju popularna Paula Abdul, Lukas Haas (Inception) i Kevin McDonald (Lude ’70-e).

12. Linkin Park – 'Numb' (2003.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Linkin Park

Treći singl s albuma 'Meteora' i ujedno jedna od najpopularnijih pjesama koju je bend snimio. Provela je 12 tjedana na vrhu Billboardove Alternative ljestvice, a nedavno je postala najstarija objavljena pjesma koja je na YouTubeu skupila više od milijardu pregleda. Spot je režirao Joe Hahn koji je ujedno i član benda.

13. Britney Spears – 'Hit Me Baby One More Time' (1998.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Britney Spears

Debitantski singl koji je obilježio početak nove ere pop glazbe i uz pomoć švedskog producenta Maxa Martina od tada šesnaestogodišnje Britney preko noći stvorio glazbenu senzaciju. Pjesma je prodana u više od 10 milijuna primjeraka i smatra se jednom od najprodavanijih u povijesti. Zanimljivo, škola u kojoj je sniman spot također je bila mjesto snimanja legendarnog mjuzikla Briljantin.

Članak je preuzet s muzika.hr.