sluške na uši

10 pjesama koje su obilježile scene trčanja u kultnim filmovima

23.11.2018 u 09:02

Bionic
Reading

Dolaskom zime i najhrabriji su se među nama stisnuli uz radijator i vanjske aktivnosti zamijenili filmovima i toplim čajem. Budući da se ubrzo bliže blagdani, a to podrazumijeva da ćeš provesti sate hodajući gradom tražeći savršen poklon za svoje najdraže, krajnje je vrijeme da poradiš na svojoj kondiciji

Iz vlastitog iskustva znamo kako je za jačanje tijela i uma najučinkovitije trčanje, a HT i Deezer su nam omogućili da ti za takav poduhvat serviramo playlistu koja će ti dati dodatnu motivaciju dok radiš na svojoj tjelesnoj spremnosti. Vjerojatno znaš koliki je utjecaj glazbe na rezultate treninga, zato smo se pobrinuli da svaka pjesma ima između 160 i 180 BPM-a (udaraca po minuti), što je optimalno za trčanje. Ukoliko želiš složiti vlastitu playlistu, stranice poput songbpm mogu ti otkriti koliko BPM-ova ima pojedina pjesma. Ako pak još nisi isprobao sve blagodati Deezera, saznaj više i na dlanu imaj preko 53 milijuna pjesama!

Prema izboru portala muzika.hr donosimo vam playlistu pjesama koje će vam dati dodatnu snagu i energiju pa ćete moći istrčati i polumaraton.

Safari mobile korisnici playlistu mogu poslušati ovdje.

Vjerojatno ti dok ovo čitaš baš i ne pada na pamet iz ormara izvući tenisice, pa smo ti u tu svrhu pripremili kultne scene trčanja koje pamtimo i po pjesmama koje su se u njima našle.

1. Juno (2007.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: thewAzy

Iza ovog Oscarom nagrađenog indie filma stoje Jason Reitman i Diablo Cody, a glavne uloge tumače odlični Ellen Page i Michael Cera. Pjesma koja se pojavljuje u ovoj sceni nosi naziv 'Tree Huger', a izvode je Kimya Dawson & Antsy Pants.

2. Kung Fu Hustle (2004.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: industrial one

Radnja legendarne komedije nominirane za Zlatni globus smještena je u Šangaj 1940. godine. Glavnog junaka Singa tumači Stephen Chow, a prikazanu potjeru znamo po klasičnoj skladbi 'Zigeunerweisen' za koju je zaslužan španjolski skladatelj Pablo de Sarasate.

3. Silver Linings Playbook (2012.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Anixi27

Još jedan Oscarovac na našoj listi ekranizacija je istoimenog romana kojeg je 2008. godine napisao Matthew Quick. Jedan od najintenzivnijih trenutaka obilježen je pjesmom 'Buffalo' koju izvodi britanski bend Alt-J.

4. Jericho Mile (1979.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: BEARDMUNSTER

Trostruko nagrađen Emmyjem, Jericho Mile se danas smatra jednim od najboljih filmova o trčanju. Kao dio soundtracka našla se i pjesma 'Sympathy for the Devil' grupe The Rolling Stones.

5. T2 Trainspotting (2017.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Movieclips

Sequel kultnog filma snimljenog 1996. godine ponovno je režirao Danny Boyle, a glumačku ekipu opet čine Ewan McGregor, Ewen Bremner, Robert Carlyle i Jonny Lee Miller. Među odličnim se soundtrackom našla i 'Low' škotskog benda Young Fathers.

6. RocknRolla (2008.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: BlackView HD

Ovu akcijsku komediju režirao je Guy Ritchie, a neke od likova tumače Idris Elba, Gerard Butler i Tom Hardy. Priloženu scenu pamtimo i po pjesmi 'We Had Love' britanskog post-punk benda The Scientists.

7. Trainspotting (1996.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Miramax

Ekranizaciju istoimenog romana kojeg je napisao Irvine Welsh časopis Time Out proglasio je desetim najboljim britanskim filmom svih vremena, a kao glazbena pozadina jedne od najkultnijih scena u filmu našao se Iggy Pop s njegovom 'Lust for Life'.

8. Chariots of Fire (1981.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Screen Themes

Temeljen na stvarnom događaju, smatra se jednim od najboljih britanskih filmova svih vremena. I oni koji ga nisu pogledali sasvim će sigurno prepoznati skladbu 'Titles' koju je za film skladao grčki glazbenik Vangelis i koja se kasnije koristila u brojnim filmovima.

9. Rocky II (1979.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Official Rocky Balboa

Drugi nastavak Rocky serijala osim po ovoj upečatljivoj sceni treninga pamtimo i po pjesmi 'Gonna Fly Now', koju je za film skladao Oscarom nagrađen glazbenik Bill Conti.

10. Forrest Gump (1994.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: ManUtdRhys118

Moće li se uopće napraviti ovakav ili sličan popis bez navođenja ovog filma? Nagrađen s čak šest Oscara, prvi je kojeg sjetimo kad netko spomene sedmu umjetnost i trčanje, a čast da bude dio njegovog soundtracka pripala je i pjesmi 'Running On Empty' koju izvodi Jackson Browne.

Članak je preuzet s muzika.hr.