14. srpnja

10. Ljeto u MSU: Damir Avdić

12.07.2023 u 17:17

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti, 14. srpnja 2023. u 21 sat

Damir Avdić alias Diplomatz je punk kantautor koji beskompromisno progovara o našoj svakodnevici. Tuzlanski glazbenik i umjetnik, on je sve u jednom – pjevač, pjesnik, gitarista, band, kantautor odnosno anti-kantautor, glumac, pisac, mislilac. Sve radi iz srca. Trijezne glave. Uvijek u srž problema. Mnogima staje na žulj razobličavajući banalnost surove svakodnevnice.

Damir Avdić karijeru je započeo u hardcore punk bendu 'Rupa u zidu'. 2004. godine započinje svoju solo karijeru albumom '...od trnja i žaoka' predstavivši hitove poput 'Diplomatz', 'Brate' i 'Abdulah'. U svojim nastupima koristi glas i električnu gitaru, kako bi britko i oštro oslikao probleme i bolesti današnjeg društva. Od 2008. izdao je još 8 studijskih albuma: 'Mrtvi su mrtvi' ( 2008.), 'Život je raj' (2010), 'Main Kapital' (2012), 'Human Reich' (2013), 'Manjina' (2015), 'Amerika' (2017), 'Radikalno šik' (2019), 'Mainstream Horror' (2022.).

Osim glazbenih albuma, o društvenim problemima progovara i kroz roman. Od 2004. izdao je nekoliko različitih djela: 'Na krvi Ćuprija' (2004.), 'Enter Džehenem' (2009.), 'Kuda sestro' (2011.), 'Tiket za revoluciju' (2012) i 'Ne želim da pobjedim' (2014).

U post-covid svijet vraća sa novim, devetim albumom 'Mainstream Horror'. Najoštriji glas balkanskog podzemlja u svom karakterističkom duhu i dalje secira i lucidno reflektira aktualne banalnosti lutajućeg zapadnog društva. Bez suzdržavanja kopa po crijevima društva i svojim jedinstvenim glazbenim izričajem nabacuje svoje nabrijane stihove, koji spretno poskakuju između prikrivenog sarkazma, eksplicitne ironije i promišljenog cinizma. Bez patosa, jasno i glasno!

P R O G R A M L J E T O U M S U 2023.

14. srpnja 2023. 18.30 FILM – Trokut tuge (Triangle of Sadness), drama, 142′, 2022, red. Ruben Östlund, gl. Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Zlatko Burić, Vicki Berlin, Henrik Dorsin Carl i Yaya pozvani su na luksuzno krstarenje u društvu ultrabogataša. Isprva sve izgleda savršeno, no sprema se oluja koja će potpuno promijeniti dinamiku odnosa među posadom. Nagrade: Zlatna palma u Cannesu, 4 Europske filmske nagrade (za najbolji europski film, najbolju režiju, najbolji scenarij i najboljeg europskog glumca), nominacija za Oscara za najboli film.

Do 19.00 IZLOŽBA – Budućnosti / Zbirka kao glagol Dva glavna pogleda na budućnost nerijetko se isključuju: prvi se temelji na progresivnom rastu, dok drugi taj rast vidi kao prijetnju planetu i životu. Izložba nastoji osvijestiti važnost naše aktivne uloge u spašavanju vlastite budućnosti. S ovom izložbom predstavlja se i novi, arhitektonski reorganizirani otvoreni prostor muzeja, koji omogućuje da se posjetitelj odmah s ulaza susretne s remek djelima iz muzejskog fundusa.

21.00 KONCERT – Damir Avdić

Najoštriji i najkritičkiji rock tekstopisac Balkana. Bezkompromisni autor, jedan od vodećih ličnosti regionalnog undergrounda koji oštro i ironično secira društvene pojave i devijacije na Balkanu. Autor romana „Na krvi đuprija“ u kojem se bavi 'urbanim frustracijama'.

Informacije za posjetitelje:

Ulaz u prostor koncerta od 20 sati.

Ulaznice za Ljeto u MSU 2023. mogu se kupiti putem sustava Eventim.hr i na recepciji MSU-a (od utorka do subote od 11 do 18 sati te na dan koncerta).

Cijene ulaznica: 12 € do dana koncerta, 15 € na dan koncerta

Požurite jer je broj ulaznica ograničen!