BLOG: PEDALIRANJE

Velika lička avantura za cijelu obitelj

14.05.2017 u 16:32

Bionic
Reading

Naš bloger bio je u novoj ličkoj bike avanturi na trodnevnoj biciklijadi Sveti Rok Bike Tour. Što ga se dojmilo i kako je bilo na siru kod 'Raspjevane koze', ali i u dvorištu bake Ike punom veselih domaćina i gostiju na dvama kotačima, čitajte u novom Pedaliranju

Bike manifestacija Sveti Rok Bike Tour održana je u Lovincu podno Velebita kako bi promovirala cikloturistički turizam u ovom dijelu Like. Ličko polje, stara Majstorska cesta koja ide preko prijevoja Mali Alan na Južnom Velebitu te brojna jezera i izvori, nepresušni su potencijali za vožnju na dvama kotačima. Mali puteljci, netaknuti krajolik, stara naselja, mlinovi i brojni bunari, pravi su mamac za turiste. U tri dana ovaj dio Like koji svi znaju po tunelu Sv. Rok na autocesti A1, imali smo priliku bolje upoznati, a ne samo projuriti autom po mondenoj prometnici. No upravo nam je ta prometnica učinila taj kraj dostupnijim pa tako začas stignete iz Zadra, pa čak i iz Zagreba.

Tako su učinile brojne obitelji koje su sa svojom djecom došle vrlo hrabro na lički bike tour. Klinci su dnevno vozili tridesetak kilometara na biciklu. Tako su, na primjer, ušli svojim biciklićima u selo Parčić i osjetili idilu života u Lici. Vidjeli su ovčice, koze, konje i kravice koji slobodni šeću poljima i dvorištima. Kako bi dodatno razveselili djecu, baka Ika odmah je požurila po malo mlijeka u bočici i djecu uvela među male jariće. Veselju nije bilo kraja. Nije im bilo teško voziti po makadamu kako bi zavirili u svaki kutak lovinačkog kraja.

Skakutali su preko potoka Ričice po velikim kamenju, dok su im roditelji prenosili bicikle. Vidjeli su i autocestu A1, ali ovog puta s nadvožnjaka. Mahali su i nagibnom vlaku koji je jurio za Split. Družili se s jelenima lopatarima, vidjeli trag mrkog medvjeda i brojne izvore i bunare. Na jednom od njih Lovinčanka Nevenka naše male bicikliste učila je kako se kantom vadi voda iz jednog od Suvajskih bunara. Tako se zove i jedna od bike ruta na području Lovinca gdje je označeno i osmišljeno ukupno dvjesto i pedeset kilometra biciklističkih staza. No nije bilo samo djeci dobro, već i odraslima i onim malo iskusnijim biciklistima i rekreativcima na dva kotača.

Na biciklističkom druženju bilo je prilike za puno novih doživljaja i adrenalinskih bike vožnji. Nisu bez razloga Vladimir i Ivan krenuli u ponoć čak iz Osijeka kako bi stigli na Sveti Rok Bike Tour! Nije me nimalo iznenadilo kad su mi već nakon dva dana rekli 'Pa ovo je iznenađenje svjetsko, nismo znali da ovako nešto možemo doživjeti. Nismo očekivali ovakvu avanturu na biciklu.' Biciklisti su bili podijeljeni u dvije grupe, naravno prema svojim afinitetima i mogućnostima. Oni željniji više kilometara i uspona bili su na prijevoju Mali Alan i osjetili što je to bura na Velebitu, ali i vidjeli predivne prizore i poglede prema moru. Obišli su i Tulove grede i druge velebitske lokalitete. Kao i rutu Mila voda koja ide sve do Gračaca i pruža pogled na jezera iz kojih se voda crpi velikim cijevima za RHE Obrovac na Zrmanji.

  • +16
Sveti Rok Bike Tour Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Svaki dan vožnje počeli smo ispred hostela Sv. Rok. Prvi dan završili smo vožnju na izletištu Cvituša i uživali u toplini proljetnog sunca i vatrici iz ognjišta, ali i uz fini gulaš. Izletište Cvituša nudi puno zabave, vožnju zip lineom, ali i dobru gastro ponudu u Medo baru. U Lovincu i Sv. Roku puno je lijepih apartmana gdje se može boraviti i provesti odličan vikend, pogotovo oni koji su željni malo odmora uz puno uzbudljivih aktivnosti. Sljedećeg dana nakon tura bilo smo na fešti u hostelu Sv. Rok. Bicikliste i goste naše manifestacije zabavljali su tamburaši i to dugo u noć. Tako da nismo samo pedalirali, već i guštali u jelu i pilu, ali i tancali.

Bili smo i na promociji mobilne bike aplikacije 'Medo bike' koja je savršen spoj moderne tehnologije i rekreacije. Pomoći će biciklistima u snalaženju, pozicioniranju na ruti, kao i odabiru ostalih usluga na ruti od gastro, smještajnih i slično, kako je naglasio načelnik općine Lovinac Hrvoje Račić koji je ovaj bike događaj iskoristio da nas pozdravi, ali i najavi niz daljih koraka u unaprjeđenju razvoja turizma i dizanja Lovinca i Svetog Roka u kvalitetnu kontinentalnu turističku destinaciju, pa i biciklističku. Među ostalim, rekonstrukciju Majstorske ceste i očuvanje njenog izvornog oblika s izgradnjom odmorišta i sl. Vidjevši dobro raspoložene bicikliste i izvrsnu ekipu, poželio nam je još puno vožnji na biciklu i dolazaka u Lovinac. Ujedno nas je i pozvao na treći bike dan kada smo svi objedinjeni u zajedničku turu Zir krenuli u nova istraživanja.

  • +12
Cvituša, Zir i Raspjevana koza Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Brižni organizator, općina Lovinac i turistička agencija 'Lito', omogućili su nam i okrepu te besplatni najam električnih i običnih mtb bicikala. Posebno je bilo veselo i radosno u OPG-u Kordić, naziva Raspjevana koza. Je li bilo pjesme, ili ne, više se i ne sjećam, samo znam da smo uživali u kozjem siru, likeru od ličke aronije, a klinci su se bezbrižno igrali u dvorištu. Neki su se i sunčali na slami, dok smo bicikle ostavili da se malo odmore nakon naporna tri dana pedaliranja po nama nekoj novoj Lici, s malim poklončićima u ruksaku, sapunima od kozjeg mlijeka od naše Raspjevane koze.