BLOG: PEDALIRANJE

Ni ledena bura nije nas omela u istraživanju surovog i tajnovitog Biokova

23.04.2017 u 08:07

Bionic
Reading

Naš bloger nastavio je lutanja i istraživanja biciklom po Makarskoj rivijeri. Uz nekoliko ruta koje preporučuje Dalmacija bike, nositelj razvoja cikloturizma u Splitsko–dalmatinskoj županiji, obišao je i druge skrivene kutke Biokova

Bike ruta Brela tour podno Biokova je zahtjevna. No ako želite da i vaša obitelj osjeti barem dio te čarolije na dva kotača, povedite ih na morsku vožnju. Ruta ide tik uz obalu, lagana je, a opet vrlo atraktivna. Vodi kroz pregršt tajnovitih i mističnih mjesta, skrivenih plaža i lijepih vidika.

Nekada se ovdje živjelo u brdima, gdje je bilo barem malo plodne zemlje. A danas se tuda samo voze biciklisti ili prolaze planinari. Svi bi htjeli vidjeti Biokovsko oko ili 'šuplju spilju', kako je još zovu ovdašnji stanovnici. Naime, to je stijena koja izgleda kao da će se svaki čas odlomiti i srušiti. Po starim pričama, uvijek je bilo bojazni da će se to dogoditi. No kad je nije odlomila bura koja je puhala proteklih dana, onda će šuplja spilja još dugo ostati tamo gdje jest.

Ne znam što je bilo bolje, predivni zalasci sunca ili dvadesetak stupnjeva nakon ledene bure, što se činilo kao izvanredno stanje. Ali to je proljeće na jugu i u tome su čari cjelogodišnjeg turizma koji biciklizam potiče.

U Makarskoj su došli na ideju da i buru ponude kao atrakciju. Burolina će tako možda uskoro svirati i uveseljavati goste, poput morskih orgulja u Zadru. Iako ova proljetna bura nije bila ni blizu one prave, ipak se bilo zanimljivo voziti kroz uvale u kojima nije bilo ni daška vjetra. Tako da i vožnja po takvom vremenu može biti i ugodna. Taman da se malo ugrijete dok vas ne propuše previ reful.

Iz Brela možete krenuti prema Makarskoj i skratiti rutu. Petnaestak kilometara može biti taman za obitelj, uz odmor. Povratak istim putem. No Brela tour dug je malo više od četrdeset kilometara pa vožnja uz razgledavanje i odmor traje i više od četiri sata.

Ide do Jakiruše, zadnje točke Brela prema jugu, i strmo se uspinje prema magistrali. Omjer makadama i asfalta je podjednak. Nakon prelaska magistrale ide još malo prema Vruji, potom se uspinje i zaokreće natrag prema Makarskoj. Prolazi kroz idilična mjesta Gornji Kričak, Topiće i Bast. Upravo kod Topića pružaju se nestvarni vidici na cijelu Rivijeru. Otuda se vidi i ruta kojom se vozite dalje, ali i po kojoj se ide natrag uz more po bijelo plavim zavalama, ništa manje atraktivnim dijelom rute. Također kroz stara i čak još, barem uz more, netaknuta mjesta Bratuš, Krvavica i Promajna.

Najljepši dio tek slijedi jer selo Bast duboko je uvučeno u Biokovo. Sada se i cijela planina dobro vidi, vrh Vošac i druge ljepote. Tu je i ulaz u tunel Sv. Ilija koji prolazi kroz Biokovo prema Zagvozdu i autocesti A1.

  • +13
Brela tour Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Još u antičko doba Bast je bio važno naselje s izvorom vode. Danas tu živi stotinjak stanovnika. No živahno je jer mnogo je obnovljenih starih zdanja, obrađuju se vinogradi i voćke. Tu je i škola, crkva i mnogo putokaza za šetačke i pješačke staze.

Ovuda prolazi i glavni planinarski put za uspon na najviši vrh Sv. Juru. I, naravno, biciklistički put koji dalje nastavlja novoizgrađenim protupožarnim putem prema mjestu Makar. Razgledavam još malo mjesto i nemalo sam se iznenadio kada sam ugledao rane smokve. Baš su poranile. Pogledi vas privlače na sve strane. Brač i Hvar čine se kao na dlanu, a dobro se vide i Korčula i Pelješac. Ovdje se doslovce vozite uz rub planine i preko Mlinica spust u Makarsku, od kuda slijedi povratak u Brela po meni najljepšem dijelu rute. Singl track je tu za svakog biciklista. Mogu proći svi, pa i djeca, uz malo više pažnje i guranja bicikla, naravno. Prvo borova šuma, pa slijedi stjenoviti dio i vijuganje između velikih kamenih gromada.

Hotel Soline u Brelima moje je mjesto od kuda krećem na svakodnevna pedaliranja. Pa i ona kraća poput vožnje po šetnici koja je svake godine sve ljepša i uređenija, za vožnju biciklom idealna van sezone. Fotkanje uz kamen Brela ili plaža Punta rata zanimljivosti o kojima se nadaleko priča. Kristalno čisto more da i ne spominjem, Brela su i dobila ime po brojnim vrelima. Ali su poznata po velikoj tradiciji razvoja turizma. Starim zaseocima koje svako malo ugledate kada pogledate prema Biokovu ili već spomenutoj 'šupljoj stini', odakle se nekada iz ledenica ljeti, za prve turiste, mazgama spuštao led. Danas su ovdje svi zapravo predani razvoju turizma, ali i očuvanju i njegovanju lokalnih vrijednosti.

  • +5
Bast i zaleđe Biokova Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Cikloturizam je već prepoznat kao pokretač razvoja cjelogodišnjeg turizma. Zašto ne ponuditi gostima, pa i biciklistima da upoznaju taj raj i u druga godišnja doba. Osjete buru, ali i onaj dan iza kada se može odmah uživati kao i ljeti. Naravno, ne baš doslovce, no u kombinaciji s brojnim sadržajima može se kombinirati dobar aktivan, ali i gastronomski odmor. Možda već prvom prilikom, već za produljeni prvomajski vikend. Živopisna mjesta Rivijere nepresušni su izvor ljepote i avanture za bicikliste, u što sam se i sam uvjerio vozeći se danima podno Biokova. Gostoljubivi ljudi i idila samo su neki od mamaca za nove turiste na dva kotača.