BLOG: PEDALIRANJE

U divljini Žumberka testirali smo njihov električni mamac za turiste

11.09.2016 u 08:22

Bionic
Reading

Kamo idu biciklistički trendovi u svijetu, vidjelo se na nedavno održanom bike sajmu u njemačkom Friedrishshavenu. Taj veliki festival biciklizma i dodatne outdoor i bike opreme ove godine zapravo je bio festival električnih bicikala. Sigurno se pitate gdje smo tu mi i kakvi su potencijali Hrvatske, a odgovor glasi: Hrvatska je puno učinila u razvoju cikloturizma. Taj trend najviše su prigrlili gradovi i naši nacionalni parkovi te parkovi prirode koji su iskoristili i poticajna sredstva za nabavu e–bajkova. Mnoga brdovita područja tako su postala dostupnija za sve željne vožnje na dva kotača, poput primjerice Žumberka. Tamošnji Park prirode kako bi privukao posjetitelje, ali i omogućio lakšu i ugodniju vožnju te odlazak do skrivenih slapova i ruta biciklom, nudi vožnju na električni pogon. U dane vikenda bajkovi su dostupni u novom centru za posjetitelje u Budinjaku

Do srca Žumberka trebalo se uspeti, iako su do Grdanjaca usponi nevidljivi, lagani i lijepi, a od Bregane, poznatog graničnog prijelaza sa Slovenijom, asfaltirana cesta vodi uz graničnu crtu i ruta nije teška. Nakon desetak kilometara u mjestu Grdanjci moguća je opskrba u trgovini. Tu je i par ugostiteljskih objekata te odvojak za poznato žumberačko Eko selo do kojeg se po makadamskoj cesti brzo stiže. Ciljevi putovanja bili su Stojdraga i Budinjak, uzdići se iznad predivnih pašnjaka i visoravni Žumberka, tog nepresušnog turističkog potencijala. Nakon lokaliteta Divlje vode slijedi teških desetak i više kilometara penjanja, doduše u hladovini jer cesta vodi kroz šumoviti dio. No zato su ti silni zavoji, s dosta lošom prometnicom, malo dosadni za vožnju.

Nakon toga slijedi prosvjetljenje u svakom smislu. Zelena boja prevladava, ali malo tužno djeluju brojna napuštena imanja. Najveća mana ovog kraja je mali broj stanovnika. Tada je i ponuda namjernicima manja. No u posljednje vrijeme sve se mijenja na bolje. Mali OPG-ovi, hosteli, nisu više ovdje novost. Trud koji ulažu u Parku prirode Žumberak također je vidljiv na svakom koraku. Za dolazak ovdje dobro bi mi došao električni bajk, no ovoga puta dolazimo pogledati novi Centar za posjetitelje u Budinjaku i isprobati novu ponudu - električne bicikle koji se mogu unajmiti svake subote i nedjelje i praznikom od 10 do 17 sati. Zato izlet u Žumberak mogu planirati, na primjer, i obitelji s djecom. Mogu se dovesti autom, a boravak u prirodi potom iskoristiti i za vožnju e bajkom, kao i druge aktivnosti na otvorenom, šetnju po Stazi kneževa i sl. Eko centar u Budinjaku ima terasu, a može se boraviti i na lijepoj livadi koja ima klupe. Djelatnici parka tu su na raspolaganju za informacije i svaku drugu pomoć. Mjesta za parkiranje automobila ima dovoljno, tako da ovaj cjelodnevni izlet autom i biciklom može biti ugodan.

Od Zagreba je autom potrebno oko sat vremena, a spremniji biciklisti također mogu doći relativno brzo, za koji sat više. No tu će onda manje pedalirati, a više uživati jer u ponudi su vrlo dobri električni bicikli koji će svakom omogućiti da se malo vozi po divljini Žumberka. Nema tog brijega koji neće savladati i to bez napora. Oni koji žele više, mogu se bez problema uputiti do slapa Sopot ili čak i Sošica. Naime, i pri pedaliranju po Žumberku e biciklom, može se otići bez brige pedesetak i više kilometara. Uz bicikle tu su i kacige te sjedalice za dijete.

Bicikli su hibridi ili popularne pedeleci, dakle bez samostalnog pogona. Vozač mora okretati pedale, ali e pogon znatno olakšava kretanje. Baterija ima nekoliko stupnjeva jačine, tako da si biciklist pomoću nje, ali i još deset klasičnih brzina, sam određuje koliko želi koristiti snagu vlastitih mišića, a koliko snagu baterije. Rute se mogu i samostalno isplanirati, ali i uz postojeće karte i obilazak zanimljivih lokaliteta ili naselja. Vrlo su zanimljivi kratki kružni izleti, pa posjetitelj može vidjeti kako mu ide i želi li voziti više i dalje. Cijena dnevnog najma bicikla je pedeset kuna, a više informacija o ponudi e bicikala i posjetu Parku prirode Žumberak možete vidjeti ovdje.

Naše Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuli su program Zelena linija s ciljem poticanja nabave električnih vozila, plovila i ostalih prometnih sredstava u osam nacionalnih i jedanaest parkova prirode u Republici Hrvatskoj. Javne ustanove su tako dobile priliku biti nositelji zelenih trendova te kroz vlastiti vozni park osnažiti zaštitu područja kojima upravljaju. U sklopu tog programa na Žumberku je nabavljeno deset električnih bicikala. Treba ovdje doći isprobati bicikle i uživati u vožnjama prelijepim Žumberkom. Na svom ili unajmljenom e biciklu.
Možda je za posjet već prilika idući vikend 17. i 18. rujna. Na feštu Tisućljeće kulinarstva, tradicionalnu radionica pretpovijesne, rimske, srednjovjekovne i tradicijske žumberačke kuhinje. Manifestacija će se održati u Arheološkome parku u Budinjaku koji je također zanimljiv žumberački lokalitet.

Ravnateljica Parka prirode Žumberak Lovorka Jakopec govori mi o daljim planovima razvoja parka pa i na području cikloturizma. Na redu su Sošice i taj dio Žumberka, gdje se također planira napraviti jedan od objekata u parku. Ali u planu su i uređenja odmorišta za bicikliste i posjetitelje, kako bi se ujedno sanirala tzv. kritična mjesta u parku koja su se nenamjenski koristila ili se čak ostavljao otpad. Takva mjesta uredila bi se i opremila i dobila sasvim drugu, prije svega korisnu namjenu. Nabava e-bicikala također je veliki napredak u ponudi jer omogućava gotovo svakome da na dva kotača otkrije taj divlji i manje poznati Žumberak.

Pri povratku iz Žumberka obavezno se zaustavite u Kršlinovom mlinu, lijepom mjestu za pojesti nešto domaće i u takvoj atmosferi uz žubor planinskog potoka i uživati. Djeca će se igrati u parku, dok vi možete birati hoćete li sjesti uz stol u Hrvatskoj ili pak objedovati u Sloveniji. Naime, Kršlinov mlin se našao na granici, pa tako i terasa, na samoj meji. No za desert vam ne trebaju dokumenti jer granične kontrole nije bilo, barem dok sam pojeo domaće štrukle. Kako mi se hvali domaćica, ovo mjesto odiše posebnom energijom koju sam i sam osjetio te dobio bike poticaj za dalju vožnju i ponovni dolazak.

Turistička zajednica Zagrebačke županije puno ulaže u taj naš dragulj koji se proteže gotovo do Gorskog kotara uz granicu sa Slovenijom. U pripremi je i projekt koji će biti posvećen oživljavanju Žumberka i prepoznatljivih kulturnih vrijednosti kojih je ovaj kraj prepun.