BIKE PATROLA

Ride Bike po ladanjskom kraju Zagrebačke županije

28.07.2016 u 17:16

Bionic
Reading

Promotivna vožnja biciklista novim stazama zapadnog dijela Zagrebačke županije, od Brdovca preko Marije Gorice do Dubravice, po prekrasnom krajoliku, brojnim vidikovcima i novim bike odmorištima. Kako bi poboljšala turističku ponudu, ovdašnja Turistička zajednica Savsko-sutlanska dolina i brigi, u suradnji s bike klubom Sutla, osmislila je, trasirala i digitalizirala nove rute koje će oduševiti poklonike vožnje na dva kotača i sve one željne aktivnog života, ali i odmora i guštanja u prirodi

Zadivili su nas prezentacija i proljetno pedaliranje po brdovitom prigorskom kraju te isprobavanje novih biciklističkih ruta. Okupilo nas se dvadesetak promotora kod vrtića 'Maslačak' u Brdovcu, na polazištu svih triju bike staza. Isprobali smo sve staze pomalo i odvozili jedan dobar mix od tridesetak kilometara. Čini se da će dvojka, ravničarska staza, biti vrlo popularna jer je lagana, a ide i kroz Brdovec prema Savskom Marofu i kružno natrag po okolnim naseljima. Staza je duga oko 15 kilometara i može biti vrlo zanimljiva za dnevnu rekreaciju, ali i izazov za bicikliste koji tek počinju voziti. Tako mogu steći i samopouzdanje i sigurnost, vozeći po manje prometnim ulicama i naseljima gdje na svakom koraku ima uslužnih objekata, od trgovina do mjesnih kafića.
Ostale staze, jedinica i trojka, idu prema brdovitijem dijelu preko Marije Gorice prema Dubravici te imaju dodirne točke sa stazama u Zagorskoj županiji. Inače, cijeli projekt predvodi ovdašnja turistička zajednica kojoj je na čelu Stjepan Esih, naš domaćin u Brdovcu. Ujedno su predstavljene i konjičke staze, što je vrlo zanimljivo, tako da će širok spektar rekreativaca u Brdovcu i okolnim općinama pronaći svoje zadovoljstvo. Cijeli projekt Ride&Bike radi se u sklopu Europske teritorijalne suradnje u koju je uključeno više županija, ali i susjedna Slovenija i Savinjska regija. Već spomenute staze trasirane su, osmišljene i digitalizirane kako bi nastala nova turistička ponuda, naravno za promociju i poticanje cikloturizma i konjičkog turizma, koji ima također sve više poklonika.

Igor Golenko, predsjednik BK Sutla, lagano nas je vodio prema Mariji Gorici, vodeći brigu o svakom biciklistu. Prekrasan dan bio je idealan za takav oblik predstavljanja, ali i upoznavanja kraja koji je doslovce nadomak Zagreba i o kojem se vrlo malo zna. Čim smo se popeli na prve obronke, dobro smo vidjeli i Medvednicu, dolinu Save i Sutle te susjednu Sloveniju. U središtu Marije Gorice je lijepa crkva i moguća je okrepa. Ovuda prolaze dvije bike staze. Dok trojka ide više prema zapadu i Sloveniji, jedinica krivuda prema Zagorju. Da bismo osjetili i jednu i drugu rutu, nastavili smo prema Dubravici, ali kroz brojne vinograde, brežuljke i livade. Toliko boja i promjena vizura već dugo nisam sreo. Pitoma nizinska i vrlo lijepo uređena naselja, pa bregi puni cestica koje su idealne za bicikliste. Iako su i vinogradari jedva dočekali lijepo vrijeme, kada bi nas vidjeli sa svojih traktora, zaustavili bi se i čekali da prođemo.
Išli smo i po makadamu, ne puno, ali dovoljno da osjetimo malo i off road vožnju. U sklopu projekta bike staza napravljena je i interaktivna web mapirana aplikacija s informacijama o ponudi na ruti, znamenitostima i ostalim uslugama. Staze su vrlo dobro označene, s vrlo jasnim i dobro dizajniranim putokazima. Table su vidljive, što je jako važno. Čini se da ih neće prekrivati visoka trava ili krošnje. Naravno, svi se nadamo da neće biti otuđene ili oštećene, nego da će služiti biciklistima i svima drugima te biti na ponos lokalne zajednice i ovdašnjih stanovnika bez kojih razvoj cikloturizma nije moguć. Kao, uostalom, i bilo koje druge ponude. Suradnik na cijelom projektu, kako bi se poboljšala prekogranična turistička suradnja, bio je i Biciklistički klub Sutla.
Nakon puno uživancije na toliko željenom suncu i u dolini Sutle, počeli smo se spuštati prema općini Dubravica. U sklopu ride&bike projekta u centru mjesta napravljeno je odmorište za bicikliste, gdje nas je dočekao zamjenik načelnika općine Marin Štritof. Poželio nam je dobru vožnju po stazama koje idu kroz Dubravicu te najavio i dalju potporu razvoju cikloturizima. Mi smo, naravno, prvi isprobali puteljak do odmorišta koji još malo treba utabati i razgledali veliko odmorište, koje će biti natkriveno i popunjeno klupama i stalcima za bicikle. Inače, trojka - istočna ruta - duga je oko 28 kilometara i malo je lakša od jedinice koja ide malo težim istočnim dijelom Marije Gorice prema Zagorju i duga je 36 kilometara. Ukupni uspon na toj ruti je 560 metara i moglo bi se reći da je teža. No svaki biciklist turist s malo više kondicije, može je savladati bez problema. Uostalom, pristup karti preko mobilne iweb aplikacije je jednostavan i pregledan i uvijek se može ruta skratiti ili prekrojiti. Bezbroj malih cestica i putova to omogućuje. Ovdje se sigurno nećete izgubiti jer ljubazni ljudi će vam pomoći. Moj je dojam da tu trebaju doći svi koji žele ostati i biti zadivljeni ljepotama kraja ovih općina i bregova. Dolazak u ovaj kraj je također jednostavan. Oni koji žele malo više voziti mogu ići iz Zaprešića, koji je gotovo naslonjen na Brdovec.

U Brdovcu se na nekoliko mjesta može parkirati auto, i kod vrtića i prema dvorcu Januševac. U Brdovec se može i vlakom, a novi niskopodni vlakovi HŽPP prevoze bicikle na prigradskim relacijama. Naše promotivno bicikliranje završili smo vožnjom po asfaltiranoj cesti od Dubravice preko Harmice do Brdovca. Budući da je Ride&Bike projekt pri samom završetku i provjeren, općine Brdovec, Marija Gorica i Dubravica vesele se dolasku prvih biciklista. Prolazak kroz najzanimljivije dijelove ovog kraja biciklistima će omogućiti nezaboravno rekreacijsko, gurmansko i vizualno iskustvo. BK Sutla i Turistička zajednica 7. svibnja će i službeno otvoriti sezonu pedaliranja u Brdovcu.

Više na www.bksutla.com, www.turistickazajednica-dib.hr i www.tzzz.hr. O ponudi bicikala i opreme više na www.keindl-sport.hr