blog pedaliranje

Proljetni vikend u Otočcu i na Gackoj: Savršena kombinacija za posjet i istraživanje

11.05.2024 u 12:00

Bionic
Reading

Proljetni vikend u Otočcu i na rijeci Gackoj bio je savršena kombinacija za outdoor vikend i boravku vani. Jutarnja magla, pa onda hrpa sunca i toplina Gacke, malo bike ture u društvu ribiča, pastrva i labuda, ali i biciklista i prvih turista na quadovima i kajaku koji su zajedno s nama krenuli u istraživanje tirkizne Gacke i najljepše doline u Hrvatskoj

Prekrasan dan, ali isto takav i vikend je pred nama, bar po vremenskoj prognozi. U Gackoj dolini je svježe jutro uvijek, pa i ljeti. Čak i paše, lakše je krenuti u avanturu dok nije baš prevruće. Magla se digla tik pred naš dolazak, doslovno u sekundi. Toplina ovog proljeća otvorila je, eto, u trenu zelene boje rijeke Gacke i to u pravi trenutak, pa se boravak ovdje odjednom pretvorio u sjajnu novu bike i turističku priču iz Otočca. Kada se doslovno juri prema moru i krajičkom oka s auto - ceste A1 promatra to veliko polje i vijugava rijeka, malo tko može pretpostaviti što se ovdje sve skriva i zbiva. Za to treba posjećivati, istraživati i otkrivati ovakva mjesta gdje se može provesti dan, pa i vikend ili ljetni odmor na kontinentu, zašto ne!

Otočka šetnica iliti Fortica svoje obrise je već dobila pri zadnjem posjetu, no projekt uređenja poučnih staza i vidikovaca se upravo završava i ova šetnica kao ljepotica na Gackoj zasjala je punom snagom. Baš kao i proljeće na Gackoj, sve je već zelene, počeo je lov na pastrve, svi šumski i planinski mirisi ovdje se osjete kao rijetko gdje, labudi veselo prilaze gostima, a mnogi posjetitelji okupirali su sunčališta uz Gacku. Postavljene su klupe i stolovi, smjerokazi, kao i informativne ploče. Najljepši dio šetnice je tik do središta grada koji uz Gacku ide do kamenog mosta. Ovime se dobiva i novi segment destinacije Otočca kao grada za aktivni odmor, rekreaciju i promociju zdravog života i boravka u prirodi. Aktivnosti na vodi i vožnja kajakom, te quadovima po šumskim predjelima, vožnja biciklom uz rijeku i po cijeloj dolini čini Otočca privlačnim za boravak za sve vrste turista, od obiteljskih gostiju do onih željnih adrenalina i pustolova.

Blog pedaliranje - Gacka Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Barkanova bike staza idealna je za posjetitelje. Zato što se vozeći njome zapravo puno toga može vidjeti i obići. I staza manje više je stalno u gradsko - prigradskom području, te uz rijeku Gacku. Vozi se vrlo često i uz jednu i drugu obalu, a malo veća visinska razlika nastaje na manjim i kraćim planinskim uzbrdicama i uzvisinama koja okružuju srednji tok. No, puno je mostova i ruta se može kreirati i prilagoditi vlastitim mogućnostima i željama. Izbjeći dio makadama i poljskih puteva. Staza je kružna pa pri povratku sa svih vrila Gacke ide drugim dijelom doline. Prolazi se kroz naselja Prozor, Čovići, Ličko Lešće i Sinac. Vidjet ćete putem puno ribiča, čamaca na Gackoj koji izdaleka izgledaju kao načičkane lađe, puno cvijeća i naravno turista koji često ovdje dolaze samo zbog fine hrane. Ovaj put odlučili smo ručati u restoranu 'Ribič' koji nam se taman našao na putu oko Otočca i šetnice, vrludanja po Barkanovoj stazi i onoj Tri jezera. Ovoga puta mislili smo proći nešto manje kilometara, ali se opet nakupilo tridesetak. Kako bi nam ostalo vremena za razgled samog grada Otočca koji nas je oduševio. Nakon puno finih delicija što smo ih kušali u gackoj dolini i red je bio da u 'Ribiču' konačno degustiramo tu pastrvu. Nismo puno mudrovali, uhvativši super mjesto na terasi s alpskim pogledom naručili smo pastrvu na žaru, s blitvom i krumpirom.

Blog pedaliranje - Otočac Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Konačno smo pojeli i pravu goveđu juhu netom prije. Pastrva je bila slasna kao Gacka i uz zgodnu dosjetku, treba reći da su nas i porcije iznenadile, nismo očekivali četiri pastrve za dvije osobe. Tako da nismo ni slutili da ćemo kao suvenir ponijeti i pastrvu za Zagreb. Suvenir smo doduše istu večer pojeli. Sveukupno jeli smo prefino jelo, u odličnom ambijentu i s uslužnom osobljem i ne preskupom uslugom što nam se svidjelo. I nakon dugo vremena konačno nas je netko pitao je li nam pastrva ok i je li sve u redu i treba ali nam što još. To kao da su i mnogi zaboravili, a u Otočcu smo i to doživjeli. Posjetili smo na kraju i bike, kajak i quad centar 'Velebit aktivnosti' odakle su niknule mnoge ideje i avanture na rijeci Gackoj. Susretljivi vlasnik Denis Lončar riješit će sve brige i dvojbe ako ih imate oko posjećivanja Gacke i vožnjama po njoj ili uz nju. Još patimo odsjaj Gacke, tako da ćemo vrlo brzo ponovno natrag na neku novu rutu bike, hike ili kayak.