BLOG: PEDALIRANJE

Na dva kotača obišli smo netaknuti biser primorja Sv. Filip i Jakov i okolicu: Posebno su lijepi u proljeće

19.03.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Bloger Tportala bio je u Dalmaciji gdje proljetni, sunčani i topliji dani prije zavladaju. Ovogodišnje odlične turističke najave koje stižu sa svih strana potvrđuje i dolazak prvih cikloturista.

Područje Sv. Filipa i Jakova, malog pitoresknog mjesta tik do Biograda krasi profinjenost netaknutog dijela obale. Svoj šarm dijelom može pripisati nekadašnjem omiljenom mjestu zadarskih plemića koji su ovdje imali ljetnikovce koje možete i dan danas primijetiti. Jedan od njih je i 'Villa Donat' koja je danas hotel koji mnogi obožavaju zbog izdvojenosti, zelenila i blizine morske obale. Kao i sam Sv. Filip i Jakov kojem okruženje mondenog Biograda uopće ne smeta, dapače svi vole danas imati u blizini sve što ime treba. Otok Pašman, otok ljubavi Galešnjak čije srce dodiruje Sv. Filip i Jakov, te zaleđe Ravnih kotara daju mogućnost izbora za guštanje i aktivni odmor, pa i onaj na biciklu.

Sv. Filip i Jakov idealna je bike destinacija za vožnju biciklom uz more, baš sada u proljeće. Bezbroj procvalih biljaka, voćki i cvijeća mirišu na sve strane. A mjesto je dugo, pa samo od Biograda do mjesta Turanj možete se navoziti i nauživati. Napraviti lepršavih desetak kilometara obilazeći duge i beskrajne i plitke plaže na koje se nadovezuju perivoji, parkovi, zelene oaze i brojne plaže, a svaki mul kao da ima svoju barku i priču.

  • +3
Sv. Filip i Jakov Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Obiđite park i kuću Borelli, kolijevku turizma Sv. Filip i Jakova, posjetite i nezaobilazni Arboretum. Sjajno mjesto za vrludati i voziti se na biciklu, istraživati i obilaziti stare crkve i spomenike, te stati i osvježiti ili popiti kavu uz veliko plavetnilo Pašmanskog kanala. Ono što ne vidite potražite iza sebe, ako gledate na more, zgodna je uzrečica koja ovdje itekako vrijedi. Usput prije nego otkrijete najveću vrijednost ovog kraja na izlazu iz mjesta krenite uz magistralu i provozajte se po novoj bike stazi od Sv. Filip i Jakova do Turnja odvojenoj od ostalog prometa. Kada stignete u Turanj krenite desno, pa kuda vas put odvede.

Ili krenite kao i ja koji sam se preko lokalnih cestica i prigradskih naselja oko Sv. Filipa i Jakova i Biograda dovukao sve do Vranskog jezera. Tu su beskrajna prostranstva veličanstvene dalmatinske prirode, a mističnost izgleda kao da je baš tu rođena. Najveća vrijednost ovog ruralnog kraja primijetio sam na prvu, su bogata zemljišta koju preplavljuju zelena polja iz koje već proviruju rane kulture poput mrkve i kupusa, a tu je čak i plantaža šparoga. Kako je to lagano ljepuškasti i brežuljkasti kraj sve je prepuno maslina i posebice vinograda.

Vransko jezero Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Sve to možete obići vozeći se na biciklu po cestama koja povezuju ili naselja ili polja, vozeći se po većim prašnjavim cestama ili onim manjim poljskim stazama. Dok sam obišao zaleđe i novi desetak kilometara trebalo mi je hrpa vremena. Jer sam stalno pronalazio neke rimske izvore, kanale za vodoopskrbu iz venecijanskog doba, a sve je zapravo prepuno ruralne arhitekture. Čak i mali banalni mostići su izazov za zastati, gledati i fotografirati i pomalo uživati. Na ispaši su i kravice koje će vama praviti društvo. Možete se uputiti prema Vranskom jezeru, a ovdje postavljena solidna bike signalizacija i sigurno ćete se snaći. Tako sam se i ja dovukao jedva do obale jezera, pomalo iscrpljen od puno sunca i tog vražjeg proljetnog umora. No, i to brzo prođe u ambijentu mora i jezera, pustih cesta i mira koje ovdje vladaju.

Biciklom u Sv. Filipu i Jakovu i okolici Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

Predsezona i ovo rano proljetno razdoblje na moru nam pružaju da mjesta upoznamo na puno drugačiji i mirniji, da ne kažem pusti način. Nije da baš nema nigdje nikoga, ali puno je prostora za vožnju obalnim šetnicama i putevima. Pri povratku sam išao prvo u Pakoštane, magistralu sam bezbrižno prošao, a da auta nisam vidio, ni čuo. Barke i po koji barba uz njih kojih ih vrijedno njeguju za nove morske pustolovine bili su mi glavno društvo. Nakon vožnje uz pospane plaže, kroz šumski dio išao sam potom prema Biogradu, gdje je palo u zavjetrini i prvo dulje sunčanje i zasluženi odmor.

Sreo sam i prve bicikliste iz Austrije koji su krenuli na svoju dnevnu turu, dok su poljski bike reprezentativci netom prije projurili na svoj jutarnji trening. Odlična klima, lijepo vrijeme i još ne prevruće idealni za bicikliranje, pa bike vikend na moru može biti odlična ideja na koju god destinaciju otišli. Za dva tri dana može se puno toga obići, a oni željni više kilometara bez problema će ih složiti vožnjom po zaleđu.