blog pedaliranje

Nezaboravna vožnja na dva kotača kroz Lonjsko polje uz posavske konje, tamburaše i čigočicu

  • 07.07.2019 u 08:23

  • Bionic
    Reading

    Bloger tportala obišao je s biciklistima Park prirode Lonjsko polje na popularnoj i edukativnoj biciklijadi Lonja Bike Tour. Stotinjak cikloturista u toku dana prošlo je i osjetilo svu ljepotu i vodenu moć Lonjskog polja. Sava i Lonja su rijeke koje ga omeđuju, a rekreativcima na dva kotača predstavile su se u svom najboljem izdanju

    Posavski konji veselo su potrčali prema biciklistima, kao da su nas željeli pozdraviti. I zaželjeti dobrodošlicu u kraj koji nestrpljivo čeka bolje dane, pa i turističke. Egzodus, naime, nije mimoišao ni Lonjsko polje ni mnoga mjesta uz Savu. No puno preostalih tradicijskih kuća i netaknuta priroda daju nadu.

    Ovdje se ljudi tradicionalno bave uzgojem svinja. Možda i turistički potencijal pokrene toliko očekivani razvoj. Šanse za stanovnike su i poljoprivreda, ali i turizam. Posebno cikloturizam, koji će narednih godina sigurno imati puno posjetitelja na biciklu, najviše u ljetnim mjesecima. Voda, šume i rijeke čine kraj ugodnim za vožnju na dva kotača i boravak na otvorenom. Sve je više obiteljskih gospodarstava koje nude svoje lokalne proizvode, smještaj i život na selu kakav je bio prije primjerice sto godina. Naime, toliko je stara svaka druga kuća u selu kulturne baštine Krapju.

    Pri posjetu retenciji Lonjsko polje u Mužilovčici mnogi su se iznenadili brojem ptica i domaćih životinja koje ovdje žive i prehranjuju se. I slobodno se kreću. Tako i naši konji s početka teksta. To nije nikakvo krdo divljih konja, rekao nam je Edo Bogović iz Lonjskog polja, već domaći posavski konji, koji imaju svoju rodovnicu i hrane se na ovim pašnjacima. Oni se doduše pretvore u velika jezera kada Lonjsko polje u proljeće Sava i Lonja napune vodom.

    Naučili smo da je ovdje i najveće mrjestilište šarana koji dolaze Dunavom iz cijele Europe. Ovdje se mrijesti i rijetka ptica žličarka. Naime, Lonjsko polje jedino je mjesto koje joj odgovara za preživljavanje. Lonjsko polje moglo bi u budućnosti doći i na Unescovu listu za prirodu i baštinu. Kada bi se to dogodilo, bilo bi to 27. područje u svijetu koje ima tu titulu.

    Biciklijada Lonja Bike Tour veliki je promotor Parka, a krenula je iz Sunje sa željezničkog kolodvora. Biciklisti iz Zagreba i Siska na raspolaganju su imali poseban bike vlak. Rode su nas uveseljavale već pri polasku, kako i ne bi jer smo se približavali europskom selu roda, Čigoču. Prije toga - prelazak Save tradicijskom skelom. To je ujedno prvih dvanaest kilometara provedenih na biciklu. Prilika za malo odmora, ali i novi doživljaj Save, koja je ovdje već vrlo velika. Vidjeti stotine krava na ispaši također je bilo je impozantno. Imali smo i malu nezgodu, naime zbog ljepota često se biciklisti zagledaju ili u vožnji komentiraju viđeno, pa se međusobno dotaknu volanom i padnu. No, nasreću, sve je prošlo u redu. Inače, ova bike ruta kroz Lonjsko polje duga je oko 60 kilometara i završava u Jasenovcu, odakle se biciklisti vraćaju vlakom na svoje polazište u Sunju, Sisak ili Zagreb. U Čigoču je bilo vrlo veselo, zasvirao je i bend koji prati bicikliste tijekom cijele rute. Čigočka, ili od milja među biciklistima prozvana čigočica, pogačica je koja je prava poslastica, a svi su imali priliku kušati ovaj lokalni proizvod.

    Djelatnici Parka prirode i ovaj put iznenadili su svojom gostoljubivošću. Osim pomoći pri bicikliranju, tu su bila i zaprežna kola na kojima su se vozili najmlađi ili biciklisti koji su se tako odmorili na nekoj od dionica. Bicikli se pak tada prevoze u posebnoj bike prikolici. Park već dulje vrijeme ima u ponudi i najam bicikala. Tako pedalirati možete prema želji, a bicikli će biti dostavljeni na željenu točku, također tako mogu potom biti i vraćeni. Rendžeri od ove godine u obilazak Lonjskog polja idu i na električnim biciklima. Solarnim čamcima pak po Savi te Lonji i kanalu Strug. Turisti mogu probati vožnju kanuom u Mužilovčici, na jednom od 16 rukavaca Save. U Drenovom Boku je brod kojim se ide na vožnju Savom.

    Cikloturizam nije samo vožnja na biciklu, već i obilazak drugih vrijednosti i atrakcija, kojih je u Lonjskom polju napretek. Od šarmantnih čardaka, tj. danas osmatračnica iz osmanlijskog doba, s kojih se promatraju ptice, do nizinskih poplavnih šuma koje su prava riznica flore i faune. U to smo se imali priliku uvjeriti u retenciji Mužilovčica te na biciklima ući u srce Lonjskog polja.

    Sabina Kucelj bila je prvi put na biciklijadi.

    'Bila je to lagana i ravna ruta, a najviše mi se dopalo maženje konjeka. Čak su se tamburaši dobro uklopili među nas iako nisam fan. I komarci nas nisu previše dirali, tako da je ovo bilo odlično novo bike iskustvo. Uz fini grah s mesom i povrćem u Krapju.'

    • +8
    Lonja Bike Tour Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

    Inače biciklisti vole da je ručak jednostavan, tako da je ovo bila najbolja okrepa. Darko Crnolatec na Facebooku je napisao:

    'Atmosfera je bila genijalna i odlično je to proveden dan u prirodi sa super ekipom. Vidimo se i dogodine.'

    Bilo je lijepo zaista vidjeti bicikliste kako se voze uz vijugavu Savu te brojna naselja koja su sada prepuna roda koje su zauzele svaki dimnjak ili električni stup uz cestu. Vožnja biciklom završava u Jasenovcu, u koji svi pohrle na sladoled koji je nadaleko poznat. Ovdje je i ušće Une u Savu te spomen-područje koje biciklisti također razgledaju prije povratka vlakom na svoje polazište.

    • +6
    Lonja Bike express Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

    Lonjsko polje privlačno je svima. Osjećate se udaljenim od civilizacije, a samo ste na sat vremena vožnje od Zagreba. Ljeti ovdje možete doći i brati bazgu te napraviti odličan sok. Kupiti najbolji med te ručati ribu ili patku. Napravite ćete bezbroj fotografija slavonskog hrasta. Za foto session nove Mazde 3 D Plus mi smo odabrali baš ovo područje. Nastale su čarobne slike i spoj atraktivnog auta koji se odlično uklopio u prirodu. Štedljiva i ekološki osviještena nova Mazda 3 pružila nam je također užitak dolaska i posjećivanja parka. U Krapje, gdje je i središte ustanove Parka prirode, odnedavno je postavljena električna punionica za aute. Centar za posjetitelje ima i veliko parkiralište za aute i bicikle te kampiste s većim vozilima. U našu Mazdu 3, kada smo spustili stražnja sjedala, udobno smo stavili i dva bicikla.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.