BLOG PEDALIRANJE

Naš bloger provezao se futurističkom biciklističkom rutom podno Biokova

tportal

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Bloger tportala kraj ljeta proveo je u novom iskustvenom doživljaju podno Biokova otkrivajući nam puno novosti s Makarske rivijere, od gradnje novih futurističkih staklenih vidikovaca s litica, do izgradnje bike staza i nabave električnih bicikala, kojima se prvi provozao oko Tučepa

Mnogi ga već zovu projekt budućnosti i umnogome će promijeniti razvoj avanturističkog turizma. Biokovo će imati šetnicu od stakla Skywalk na litici kod predjela Ravna Vlaška, odakle se pruža fantastičan pogled na pola Jadrana. Sve to ponosno najavljuju u Parku prirode Biokovo, kao i druge aktivnosti koje će povećati dolazak posjetitelja. Ali ne automobilima, već električnim biciklima, ekološkim mini autobusima i drugim, alternativnim oblicima prijevoza po parku.

Gostima na Biokovu ponudit će se novi sadržaji, sigurnost i, što je najvažnije, novi objekti u koje se mogu skloniti. To će obradovati hodače, ali i cikloturiste, poput vijesti o postavljanju deset odmorišta na biokovskoj cesti. Tu je i plan radnji novog Centra za posjetitelje i sl. Već iduće godine dio projekta bit će realiziran, a do 2021. godine svi objekti u funkciji.

Bicikliste će svakako veseliti uređenje makadamske ceste po utrobi Biokova, tzv. Rodićeve ceste u dužini oko deset kilometara. Naravno, i punktova na višim predjelima, poput vrha Sv. Jure, gdje do sada nije bilo sadržaja. U sklopu projekta je i nabava električnih bicikala koji će omogućiti mnogima da na taj način posjete i osjete čari ovog dijela Dalmacije. Da se cikloturizam prepoznaje, možemo se uvjeriti gotovo svakodnevno, kao i njegova ekološka predispozicija. Vožnje biciklom je i zdrava i svakako dobra za aktivni odmor, uz kupanje i druge hedonističke čari kojima ne možemo odoljeti za vrelih morskih dana.

Hotel Alga u Tučepima prvi je certificirani bike hotel na području Makarske. U ponudi su najnoviji modeli električnih bicikala, a mogu se unajmiti i obični brdski bicikli. Među prvima sam prošao na zelenim e-bajkovima po šetnici u Tučepima. Veliki je interes turista da na drugačiji način upoznaju područje gdje ljetuju i mnogi su nas gosti zaustavljali i pitali odakle nam bicikli. Inače, hotel Alga nudi i među prvima na tržištu posebne Bike pakete, što uključuju vožnje biciklom i niz drugih pogodnosti na hotelske usluge. Bicikli se pokazuju kao idealno rješenje i novo iskustvo s ljetovanja. Može se otići do susjednog mjesta, do neke skrivene plaže ili istražiti Biokovo. Prije odlaska na planinu najvažnije se dobro pripremiti i opremiti te uzeti dovoljno vode. Uz obalu, pa i priobalju, potpuno ste sigurni. Opskrba je odlična gotovo duž cijele rivijere. U selima podno Biokova pronaći će se uvijek neka konoba.

  • +6
  • +3

Tučepi i Podgora

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Tu je punkt Parka prirode smješten u Gornjim Tučepima kraj ceste za Vrgorac. Na prvom većem prijevoju prema Biokovu odličan je objekt, točnije seosko domaćinstvo s dobrom eko i eno gastro ponudom. Tamo se obično zapute rekreativci, a dalje oni spremniji. Oni koji će ići električnim biciklima morat će procijeniti mogućnosti jer se dodanom snagom tih bicikala pomiču granice. U budućnosti će se očito morati misliti i na stanice za punjenje bicikala. I to ne samo po Biokovu, već i duž obale. Za sada biciklisti moraju pratiti stanje baterije, no kada je u pitanju uspon na Biokovo, dobro je to što za povratak gotovo i ne treba pedalirati. Samim time, ne treba ni električni pogon. Ako ste u Tučepima ili hotelu Alga, bezbrižno ćete se vratiti sa svog bike izleta s Biokova ako vam se baterija i isprazni.

Za one koji žele malo iskusiti brdske i makadamske vožnje na električnim biciklima predlažem da krenu iz Tučepa prema Podgori. Mogu i uz obalu, ali je zanimljivije na izlazu iz Tučepa skrenuti lijevo s magistrale i krenuti na uočljivi makadam. Potom se držati desno i neće nedostajati uzbudljive vožnje. Prvo se prolazi kroz opožareno područje, zatim kroz maslinike i fenomenalne suhozide, sve do spomenika Galebova krila u Podgori. Tu se pruža pogled i na Tučepe i Podgoru. I na velebno Biokovo. Dalje se treba držati lijevo po makadamu, uz lagan uspon prema selu Gornja Podgora.

  • +7
  • +4

Mazda MX-5

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Prolazi se kroz dosta klanaca. Izgleda sve blizu, ali se za čas nakupi desetak kilometara. Izaći ćete potom na cestu kod groblja i onda se lijevo dižete prema ulazu u Park prirode i cesti prema Vrgorcu. Prema želji, možete probati uspon prema Biokovu i voziti se prema Vrgorcu. Za povratak se može odabrati manje prometna poveznica prema Tučepima ili nastaviti prema Makarskoj. Lijevo se ide za Tučepe, a ravno ste za čas u Makarskoj. Ako se još želite okušati u makadamu i valovitim cesticama, krenite desno kroz Podpeć i Marase. Po nekoj od cesta koje se spuštaju vratite se natrag prema moru i svom polazištu.

Nisam samo testirao električne bicikle i bike rute, već sam baš imao hedonistički auto vikend. Probao sam voziti i kabrio Mazdu MX-5. To je najlakši auto, a teži manje od tisuću kila. Dvosjed je očarao i privlači poglede, kako i ne bi? Planinsko-morska varijanta bila je savršeno iskustvo - vožnja autom, ali pod vedrim nebom. Osmišljeno radi užitka, moglo bi se reći. Ali i sigurne vožnje. Odlično je bilo i lagano upravljati na autocesti, ali je pokazao da drži i po običnoj zavojitoj cesti. Čak i po makadamu je udoban. Uz već integriranu Mazdinu tehnologiju Skyaktiv i dizajn Kodo, ovaj auto je bez mana. Osim jedne - ne može prevoziti bicikle. Zato sam ih ovaj put rentao, što zapravo čine i mnogi turisti.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!