BLOG PEDALIRANJE

Na samo petnaest kilometara od Zagreba otkrio sam pravi mali biser

09.12.2018 u 08:34

Bionic
Reading

Bloger tportala se dolaskom hladnijih dana odlučio na kraću vožnju nadomak metropole. Kako otići biciklom iz Zagreba, a zapravo ostati u njemu te dobro se provesti vozeći južnim beskrajnim ravnicama i goricama, otkriva u novoj avanturi

Osjećati se kao da ste u najmanju ruku u nekom alpskom austrijskom selu, a biti u srcu Vukomeričkih gorica, promatrati Zagreb kao da je na dlanu, no biti u šumi i osjetiti njen miris. Bar malo, na jedan dan, vikend. U drvenoj kućici o kojoj ste sanjali bar jednom u životu. Zašto ne? I to još na biciklu. Spakirajte se, kao ja, u petak, krenite u tri popodne iz Zagreba i do mraka ćete biti na nekom od obližnjih imanja ili kuća za odmor. Kontinentalni turizam na velika vrata stiže i kod nas, a cikloturizam ga još bolje razvija.

Možda vas neće, kao mene, iz prve šume na biciklima zaskočiti moji domaćini Petra i Neven Markulin. No sigurno će vas s veseljem dočekati u svojoj Eko kući u Trpucima.

Kuća je sagrađena prema tradicijskom obrascu i izgleda skoro istovjetno kao i ona prije sto i pedeset godina. Samo što ste sada uz kamin, wi-fi i sto drugih multimedijalnih čuda. No atmosfera će vas bar nakratko uvesti u ondašnji život na selu.

  • +6
Eko kuća Trpuci Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Od zagrebačkih fontana do Trpuca ima točno petnaest kilometara. Za Trpuce sam čuo još pred trideset godina, no nikada nisam bio tamo. Iznenadio sam se kada sam se prvi put izvukao biciklom preko Dugava i Ranžirnog kolodvora. U trenu sam se našao među poljima i mirnim selima s puno isprepletenih cesta koje su idealne za vožnju i uživanje. Ovaj put sa suprugom Svjetlanom potražio sam odmor na drugačiji način. Da se baš ne ubijemo vozeći na biciklu i puno ne smrzavamo, a da bude barem toliko dobro kao da stalno pedaliramo.

U Hrašću i Odri odmah smo čuli da je najbolja kava u cafe baru Florijan, a kolači u Galeriji. U svakom mjestu bar je jedna trgovina i pekarnica. Ipak smo se malo opskrbili iako smo čuli da i u Trpuce ujutro dođe pokretna trgovina. Vozač zatrubi u devet ujutro te doveze peciva i sve što treba.

  • +6
Vukomeričke gorice Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Fanovi me često na društvenim mrežama pitaju gdje sam i gdje vozim. Baš sam htio da ovo ostane malo tajanstveno pa nisam odmah od rane zore objavljivao GPS lokaciju. Bloger na odmoru, kako to dobro zvuči. Baš sam pomislio da sam se prikrio, ali osvanuo je lijep i obećavajući zimski dan pa su mnogi izvadili bicikle i baš navratili do nas. Mirjana i Mladen nisu se, eto, dali smesti i pronašli su nas i našu Eko kuću za odmor u Gornjim Trpucima. Malo rakije i čašica razgovora o tome tko kamo ide. Usput smo se i upoznali iako smo dobri virtualni prijatelji i redovito se pratimo na Facebooku. Jako im se svidjelo, a nisam ni sumnjao u to.

Pred nama je novo jutro. Magla se lijeno povlačila pred jutarnjim zrakama stidljivog sunca. Rosa se povukla za čas. Na travu se već moglo sjesti. Kokot se, naravno, derao od šest ujutro, ali neka je. To mu je i posao - da budi mještane i nove turiste.

Bike ruta koju smo prošli bila je lagana. Bar se tako činila. Iz Trpuca smo krenuli preko Lipnice i Havdić Sela. Preko Jamnice Pisarovinske stigli smo po brežuljcima u Lijevo Sredičko na Kupi. To je oko dvadeset kilometara pedaliranja. Taman je za pauzu, ali ne predugu, da se previše ne rashladimo. Ili ispadnemo iz ritma. Na biciklu nije prehladno ni prevruće. To je ono što biciklisti vole, desetak stupnjeva Celzija i bez vjetra. I sa zimskim suncem. Doduše, vrlo je nisko pa smo često skriveni u nekom klancu ili šumi. No ima bregova, pa smo se brzo ugrijali. U Lukinić Brdu smo ipak potražili neko mjesto za odmor.

Krug koji smo isplanirali popriličan je pa ćemo do naše kuće prijeći pedesetak kilometara. No u prirodi i na otvorenom sve je drugačije i ljepše, pa i zimi. Krenuli smo u 11 sati, a vratili se oko dva popodne. Taman. Za ambicioznije preporučujem odlazak do Ključić Brda i tamošnjeg izletišta. Neki od izleta mogu biti nizvodno Kupom, drugi pak prema Velikoj Gorici preko Bune. Uglavnom, bike izleta ima napretek. I šumskih putova koji se čine privlačnima. Pogotovo u nizinama.

Inače, Eko kuća za odmor u Trpucima ima veliku terasu, dnevni boravak i istu takvu kuhinju sa šankom u predvorju. U dvije sobe na katu može se smjestiti osam osoba. U prizemlju je i mala igraonica. Pogodna je za puno sadržaja i namjena te idealna za organizaciju manjeg događanja, seminara ili obiteljsku proslavu. No sve je tako posloženo da će se i dvoje gostiju osjećati bajno. Jedva čekam da ovdje dođem s djecom jer će njima biti jako interesantno.