blog pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Vrludanje kanjonima Korane i drvenim mostovima posebna je priča koju obavezno morate isprobati

  • 20.06.2021 u 14:07

  • Bionic
    Reading

    Berba šumskih jagoda i vožnja u hladovini zelenog beskraja Plitvičkih dolina oduševila je blogera tportala. Padine Ličke Plješevice i okolice Nacionalnog parka Plitvička jezera zaposjeli su i turisti na dva kotača. Ima li ljepšeg nego ove vruće dane provesti uz osvježavajuću Koranu i šum plitvičkih slapova? Osim toga, zaviriti u svako selo, istražiti Baraćeve spilje, dohvatiti pokoji vrh i proplanak ili se jednostavno prepustiti bike izletima oko Plitvica Sela, Rakovice i Slunja

    Vratiti se s biciklističkog izleta s bidonima za vodu punim jagodama. To dobro zvuči, takvog su okusa i mirisa, a bome tako i izgleda 'Strawberrry tour'. Prvo se bajkom dobro navozite, popijete vodu, zatim na relaksaciju i berbu jagoda. Bar ćete ih imate gdje spremiti. Bez tekućine nećete ostati, bar ne one slatke ili samo za osvježenje.

    U sada već toploj Korani možete se i okupati, a natrag ćete se dovući kako god. Šumske jagode preplavile su ličke šume i nisu to samo plodovi koje svi volimo, već i lipanjske poslastice koje uz puno vitamina daju puno kalorija. Dio jagodica smazali smo na licu mjesta migoljeći šumom oko sela Smoljanca tik uz državnu cestu D1 i poznati koranski most, s kojih je zvuk auto turista, s kamperima i ostalim prometalima, sve jači i jači. A ovaj put on sve veseli jer su nam konačno počeli pristizati turisti iz susjednih zemalja. Svi su negdje prikačili bicikle, na auto, odostraga, bilo gdje, samo da su ovdje.

    Bicikli su zaista postali obavezan artikl modernog turista. U Campingu Plitvice od 18 kampera svi su imali sa sobom bar dva bicikla. I to električna, što je vrlo znakovito. Doseg, mogući doživljaj i taj psihološki moment odrade svoje. Oni koji vole veću avanturu također su na biciklima s dodanom snagom jer kažu - jednostavno postignemo bolji trening i adrenalin. Za običnog rekreativca to puno znači jer može računati na dobar đir u kratkom vremenu. Brže savladavanje manje uzbrdice, bez pretjeranog napora, može puno značiti. Uostalom, na električnom bajku mogu se svi voziti, neovisno o spremi. Tako da je idealno kada su obitelj i veće društvo na e-biciklu.

    Kamo još otići na bicikliranje oko Plitvičkih jezera? Za one željne više toga tu je uspon na Ličku Plješevicu iz Korenice, a makadamskim putom dugim oko 16 kilometara ide se sve do vrha. Nakon šumovitog dijela izlazi se na otvoreni prostor s kojeg se ovisno o poziciji pogled pruža na pola Bosne, a kako cesta prelazi na zapadni dio vrha Gole Plješevice, Lika se čini kao da je na dlanu.

    • +7
    Plitvičke doline Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Niz je i atrakcija na ruti, a osim bunkera na vrhu, tu je Lička kapa - kamen u obliku tog odjevnog suvenira čini foto point koji se ne propušta. Uspon je zahtjevan i svakako je za spremnije rekreativce jer zahtijeva cjelodnevnu vožnju, uz dobru pripremu, kako logističku, tako i orijentacijsku. Najbolje je uz sebe imati nekog tko je već bio na Plješivici ili ima vodičkog i avanturističkog iskustva.

    Zato za obiteljski izlet ili laganu, a opet čarobnu rutu ima pregršt ideja i prijedloga. Oko zapadnog dijela parka, pored dijela uz Korenicu, tu je područje iza Borja prema Babinom potoku, Rudopolju i Vrhovinama te uvijek privlačna dolina Gacke. Na istočnom dijelu vrlo su atraktivni izleti od Selišta Drežničkog prema starom Drežnik Gradu, kao i ture po Plitvičkim dolinama, od Korane prema granici s Bosnom i Hercegovinom.

    Prostor je to prepun pašnjaka, livada, laganih i simpatičnih brežuljaka koji kao da izviru jedan za drugim i nestaju u praskozorju. Kada vozite, vidite samo zeleno uz plave obrise ispred sebe i sve izgleda kao da nikamo ne idete, odnosno da nikad kraja. Zapravo i želite da to potraje lagano pedalirajući uz mirise bilja i odraze ljepote Like. Asfaltne cestice su slatke i pružaju draž fine vožnje. A prometa uopće nema, čak ni lokalnog. Cesta od Smoljanca do Ličkog Petrovog Sela duga je oko 15 kilometara i uživancija je sama za sebe. I natrag još toliko pa je vrludanje kanjonima Korane i drvenim mostovima priča za sebe koju obavezno trebate isprobati. Uz dodatak slatkih šumskih jagoda koje su ove godine rodile kao rijetko kada.

    Plitvičke doline Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Svakako posjetite farmu jelena, bit ćete oduševljeni, pogotovo najmlađi. Baraćeve spilje i priroda koju okružuje veseli potok što vijuga odaju sve tajne ovog kraja. Sve spomenuto je u krugu od desetak ili malo više kilometara i svima dostupno. Dobro je označeno, posebno mjesta koja kao turisti morate obići. Uz nekoliko kampova i smještaja u vrlo popularnim mobilnim kućicama, u ovom kraju kvalitetna je usluga i u vrlo lijepim apartmanima gotovo svake kuće oko Rakovice i Grabovca.

    I svaka ima bazen ili bar neki plavi obris koji će vas privući, posebno ljeti. Jer zašto ne okušati sve čari cikloturizma i hedonizma? Kao i mi koji smo krenuli na bike izlet ravno iz bazena poznatog Campinga Plitvice, jedinog kontinentalnog resorta s pet zvjezdica, u kojem možete iznajmiti električne bicikle, a doći prema želji kamperom, autom ili sa šatorom.

    • +2
    Renault Clio Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Na izletu smo isprobali i novi štedljivi i ekološki auto Renault Clio Intens TCe 100 LPG. Ovaj benzinac s tvornički ugrađenim plinom koristi dvije opcije vožnje - na plin ili benzin - a jednostavnim dodirom tipke sami to regulirate, ili to čini sam Clio. Kada nema više plina, automatski koristi benzin, što u vožnji nećete ni osjetiti. Složen je dobar sustav tako da i jedan i drugi derivat ima istu moć. Renaultova vozila imaju i odličan multimedijski sustav. Vrlo je pregledan, upravljiv i, što je najvažnije, jednostavan.

    U svojoj već specifičnoj nijansi crvene boje zauzeo je gradski asfalt. Ipak, ovim malim autom možete svagdje, pa i na godišnji odmor. Mjesta će biti dovoljno jer ovi mali auti neprimjetno su postali veliki. Uz doseg od 1000 kilometara sa spremnikom plina i benzina, ovo je više nego impresivan autić.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.