blog pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Svi avanturisti doći će na svoje vozeći se uz čarobnu Mrežnicu, a odvažniji lako mogu upisati pravu trofejnu vožnju u svoj biciklistički dnevnik

  • 15.05.2021 u 14:22

  • Bionic
    Reading

    Bloger tportala obišao je zelenu Mrežnicu pedalirajući oko Zvečaja, gdje se ova modrozelena ljepotica više nego igdje skriva od brojnih pogleda. Svi bi htjeli osjetiti bar malo te ljepote sedrenih slapova i kanjona. Obilazak biciklom je najljepši jer se tako najlakše može zavući do Mrežnice i njenih zelenih tajni te razvedenih obala, meandara, pa i otoka. Krivudajući baš kao Mrežnica, naš bloger otkrio je mnoge lijepe pristupe, mjesta za kupanje, a obišao je i mondene kuće za odmor te robinzonske kampove koji privlače sve više posjetitelja

    Cikloturizam i kontinentalni turizam uopće proživljavaju svoju renesansu. Na kopnu niču kampovi kao gljive poslije kiše, a boravak u nekoj od kuća na vodi ili uz rijeku traži se pogotovo u vrijeme odmora i putovanja na distanci. Na biciklu je najbolje - uvijek si na razmaku, kako god, te biraš kada i gdje ćeš stati. U ovo vrijeme tiha i mirna mjesta su na cijeni, a Mrežnica je upravo takva.

    Vozeći se već pola dana, mislio sam da sam sve vidio. No kod Mrežnice se nikada ne zna. Svako seoce i vikendaško naselje imaju po nekoliko ulaza i izlaza. Avanturisti će ondje doći na svoje. Jer neki put do idućeg slapa ili kuća uvijek postoji. Kada sam već pomislio da sam u slijepoj ulici, okrenuo sam preko livade koja se ukazala na izlasku iz šume. Dvije srne projurile su, pa sam i ja krenuo za njima. Znaju one, pomislih, kuda treba ići. Tako sam došao na asfaltiranu cesticu koja baš nije obećavala, osim što je sve oko mene bilo lijepo.

    Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Kako se Mrežnica ipak činila blizu, odmah sam okrenuo na raskršću prema rijeci, barem da zavirim. Nisam očekivao da ću doći doslovno na rivijeru. Prvo hrpa slapova i slapića iz kojih sve pršti, a zatim se sve smiruje u veliko jezero koje Mrežnica obično svako malo stvori. A krajolik, ostaci mlina, mostić, zelene plaže s mnogo drvenih kućica izgledaju kao raj. Kamp Leskar jedan je od onih koji izgledaju čarobno, malo je to reći. S lijepim vremenom i početkom predsezone otvorio je svoja zelena vrata.

    Mali slapovi na Mrežnici ljeti služe i kao prirodna masaža. A ljubitelji fotografiranja - danas smo to svi - uz pomoć svojih pametnih telefona doći će na svoje. Inače, iz Duge Rese osmišljeno je niz lakih i rekreativnih staza koje obilaze grad. Preko dva mosta, onog u Belavićima i Dugoj Resi, može se voziti po dvije obale, izbjegavajući tako prometne ceste. Vožnjom malo jednom, malo drugom obalom tako se može ići uzvodno sve do Zvečaja, pa i dalje. Upravo tako sam napravio i ja i nisam požalio. Malo kilometara, tek dvadesetak, a puno uživancije, šuma, livada, malih putova i slatkih sela. Venac Mrežnički, Galović Selo, Donji i Gornji Zvečaj bit će vaše destinacije. Vikendaška naselja su na svakom koraku i sva su živnula, a poželite li, naći ćete nešto za sebe, izbor je velik.

    • +3
    Mrežnica Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Za gastro preporuku svakako je restoran Zeleni kut s dugogodišnjom tradicijom i prirodnim ambijentom na Mrežnici. Som sa žara i fina štrudla od domaćeg voća bit će prava poslastica. Obližnji mali glamping RiverLand jedinstvena je pak lokacija za robinzone na dva ili više kotača.

    Autohtona arhitektura i očuvani brežuljkasti kraj s katkad surovom, a za čas tihom Mrežnicom koja pluta kroz dolinu, ovaj kraj čine posebnim turističkim biserom. Koji je već prije poznat, ali uz nadolazeće trendove boravka u prirodi i aktivnog života i odmora još više dobiva na vrijednosti.

    • +4
    Zvečaj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    One željni više biciklom mogu presjeći brdski dio oko Zvečaja i preko Dvorjanaca i Kozalj Vrha doći na Dobru kod Jarče Polja te se preko Bosiljeva i Generalskog Stola vratiti na Mrežnicu. Bit će to sjajan i ne tako težak bike izlet dug četrdeset kilometara. Isti takav, samo na drugu, istočnu stranu, vodi od Zvečaja i Generalskog Stola, preko Mrežnice uz desnu obalu, nizvodno kroz sela Keiće i Bukovlje natrag u Zvečaj.

    Malo dalje bike ture, svakako za one koji vole prijeći pedeset i više kilometara, vode do Kupe i Korane pa bi u svoj bike dnevnik mogli upisali sve četiri rijeke po kojem je poznato ovo područje Karlovačke županije.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.