blog pedaliranje

[FOTO] Jeste li razmišljali o pjenušavom doručku na travi u srcu Zagorja? Zašto ne biste otišli ondje biciklom?

  • 23.05.2021 u 10:08

  • Bionic
    Reading

    Biciklirati Zagorjem, obići brege, kleti i vinograde te još stići na Pjenušavi doručak na travi - ima li ljepše cikloturističke pozivnice u zelenu 'bajku na dlanu', kako si to voli tepati turizam vu Zagorju. Naš bloger već je iskušao pjenušavu rutu sa zelenim i domaćim doručkom

    Dolaze idealni mjeseci za vožnju biciklom i upoznavanje Krapinsko-zagorske županije. Još nije prevruće, dapače promjenjivo vrijeme često je saveznik cikloturista. Mada si pjenušavi doručak možete organizirati i sami bilo gdje i bilo kada na nekom od lijepih brežuljaka ili posjetiti neku od vinarija i ujedno stalno otvorenih izletišta - jedan dan u godini organizira se pravi pjenušavi doručak.

    Ove godine će, najavljuje organizatorica Marija Vukelić, to biti u subotu 12. lipnja na Hršak bregu i u vinariji Petrač, pa želite li biti dio vinske fešte na otvorenom, pedalu pod noge. Na pjenušavoj ruti bit će i drugi zagorski vinari, Vuglec, Drenski-Bodren i Bolfan. Događaj je namijenjen prijateljima vinskih mjehurića i Salona pjenušavih vina, ali i ljubiteljima zagorskih brega na dva kotača ili više. Ni uživanja nakon pedaliranja u zelenoj oazi neće izostati. Zagorje je uvijek tu, i to zelenije nego ikad zbog kišnog proljeća. Zato, kada zasja sunce, nema druge nego krenuti u njegovo istraživanje.

    S obzirom na to da bike staze povezuju i pjenušave destinacije, zašto ne krenuti od Vinskog vrha i vinarije Bolfan? U dolini koja se zavukla između Konjščine i Budinščine treba se uspeti preko Hrašćine na Vinski vrh do poznatog restorana te izletišta i vinarije Bolfan. Prvo će vas razveseliti lopoči koji su procvali na veselom potoku koji juri od siline vode. I vama će trebati malo te hitrosti jer na Vinski vrh nije lako doći. No težak uspon srećom je kratak, a pogled na Zagorje, sve te planine i brege te vožnja po hrptu zaliječit će sve muke. Vidici su zaista fantastični, a stalna izmjena kiše i sunca te svježina kao da pašu svima. I peludi je manje, pa se lakše vozi.

    Osim vrhunskih vina, ali i vinskih padina, u kojima će i oči uživati, tu je i mali hotel, poželite li ondje i ostati. Do iduće točke, vinarije Bodren u Humu na Sutli, treba dobro zapeti, a možda će dobar mamac biti ledena berba, po kojoj su poznati na, kako ih od milja zovu, 'odmornim' obroncima uz Sutlu. Na putu prema dolini Sutle zaista ćete se nauživati Zagorja. Ljepote će biti napretek, a možete i isplanirati posjet nekoj od atrakcija, poput Muzeja krapinskih neandertalaca.

    • +3
    Bike Zagorje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Područje preko Zlatara prema Krapini i Đurmancu najbolje je proći brojnim sporednim cestama. Čak i kada put bude nešto dulji, jer će se tako izbjeći prometne ceste i velika gradska čvorišta. Nakon Huma na Sutli ide se prema Pregradi, uz brojne dvorce i kurije, prema Škarićevu, kojem su relativno blizu vinari Vuglec i Petrač.

    Vuglec breg ujedno je poznato izletište, vinarija s vrhunskim restoranom te s nizom drvenih kućica za smještaj. Na drugom bregu je i vinarija Petrač, organizator ovogodišnjeg Pjenušavog doručka. Kako god, eno i gastro rute najpoznatije su tematske rute u Europi. Tako će biti i kod nas jer cikloturizam na kontinentu hvata prve korake i brege. Zagorje prednjači u tome, a poznate vinske brendove samo formalno treba umrežiti u bike ponudu. Do tada obiđite vinski breg ili dva, pa neku drugu vinsku točku drugom prigodom.

    • +5
    Pjenušavi zagorski doručak Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Kako biste obišli sve četiri točke, najbolje je krenuti za vikend ili, još bolje, za vrijeme ljetnog godišnjeg. Ruta od Vuglec brega, preko Vinskog vrha i vinarije Bolfan, pa do Huma na Sutli i Bodrena te natrag do Petrača i Vugleca duga je oko 150 kilometara. No polako, kao ja, prvo na brege i zagorske štrukle, pa onda opet malo pedaliranja, a za gastro i eno istraživanje uvijek ima vremena. Za početak, već početkom lipnja navratite na Pjenušavi doručak na travi, dobar mamac i za bike turu od Zagreba, Zaboka ili Krapine. Obronci smješteni između Sv. Križ Začretja i Krapinskih Toplica čarobni su i sigurno će biti odličan bike izlet uz pjenušavi doručak koji obično potraje.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.