blog pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Prelog s bicikla ili kako pedalirajući upoznati prekrasan kraj: Pogledajte kako je naš bloger završio na 'međimurskom moru'

tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Jeste li bili u Prelogu, na najvećem međimurskom moru u Hrvatskoj? Bloger tportala bio je na prigodnoj blagdanskoj biciklijadi u Donjem Međimurju i upoznao 'zaleđe' Preloga i jezera Dubrava, gdje se krije golemo prostranstvo polja, šumskih predjela i puno simpatičnih sela, od kojih se izdaleka vide samo crkveni tornjevi, a zatim ćete uživati vozeći se uz vrlo lijepe okućnice i imanja. Ako vas bude pratio lagani sjeverni vjetar koji ovdje puše, neće biti ni vruće. Prelog je poznat po svojoj rivijeri i jezeru, na kojem se često jedri baš zbog vjetra, dok preloška marina izgleda kao i one morske - puna brodova i čamaca - a ovaj put pohodili su je biciklisti...

Bila je to odlična promocija Preloga s bicikla iliti kako pedalirajući obići i upoznati ovaj kraj. Sama biciklijada proteklog vikenda krenula je iz centra grada ispred crkve sv. Jakova, a završila na 'moru', u preloškoj marini. No 27 kilometara trebalo je proći, pa i po ravnoj cesti. Za one koji vole lagane, ali i dulje vožnje dolazak u ovaj kraj savršen je potez.

Najveći uspon bio mi je popeti se na nasip najvećeg akumulacijskog jezera u Hrvatskoj. Dugo je oko tridesetak kilometara, a široko dva, tri kilometra. Međimurska pak polja ovih dana požutila su od cvjeta uljane repice ili su smeđa od izoranih i zasijanih žitarica. Milina je voziti se uz te mirise i poglede, a bogme su na svi bili dobre volje i u dobroj kondiciji. Od najmlađih do najstarijih, svi su otpeljali rutu, pa sam brzo shvatio da sam među vrlo snažnim, upornim i jakim mještanima. Nije ni čudo, međimurska povijest nije jednostavna i sigurno je vjekovima nastajao taj međimurski karakter stvoren radom, koji bi, znaju se ovdje našaliti, bio dobar i za cijelu Hrvatsku.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

Eto, na biciklu se puno toga dozna i bolje upozna. Kaže mi Stjepan u pratnji obitelji: 'Vrlo smo srdačni, ali i samozatajni ljudi, to ćete vidjeti na svakom koraku. Marljivi smo i taj stalni trud daje nam rezultate u svakodnevnom životu. Bicikl nam je i inače osnovno prijevozno sredstvo, a sada smo i promotori aktivnog i rekreativnog turizma', zaključuje Štef.

Petra Bobić iz Turističke zajednice govori mi o ostalim bike rutama u Prelogu, ali i skreće pozornost na projekt Happy Bike, u sklopu kojeg je postavljeno biciklističko odmorište u Oporovcu sa smještajnim kapacitetom. A svako mjesto na ovom području posjeduje točke za bicikliste s opremom za pumpanje guma i malim alatom. U Prelogu djeluje i Huni Bike Shop s dugogodišnjim iskustvom u vođenju cikloturista i promociji cikloturizma. Ovaj kraj pun je idiličnih puteljka, a dio sam imao priliku i upoznati.

  • +1

Prelog

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Međimurje je i otok između Mure i Drave, a taj dodir s vodom vidi se na svakom koraku - svatko ima čamac ili bar bicikl. Voda je omogućila da ovaj kraj vrlo bude pogodan za kvalitetan život. A i pedaliranje i razvoj cikloturizma prepoznali su kao priliku za razvoj pa se u tom kontekstu ističu svi aduti kako bi se ponudilo što više. Jer turisti na biciklu, tj. novi turisti, kako ih još zovu, zaista su drugačiji - u vaše dvorište, selo ili marinu doći će na bikeu želeći vidjeti što više i sami istraživati te sami otkriti nešto. Ako im se svidi, ostat će noć dulje i ponovno doći na vikend ili sl.

Hotel Panorama u Prelogu, kojih baš ovih dana slavi svoj jubilej, pruža svu ponudu koju očekuju putnici na biciklu. A to je kvalitetan smještaj i gastro&eno ponuda po kojoj je nadaleko poznat.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!