blog pedaliranje

[FOTO] Bloger tportala testirao nevjerojatnu, sto kilometara dugu rutu biciklističke utrke koja to zapravo nije i spaja nespojivo. Još ima vremena za prijavu na Gravelmana

tportal

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: montaža: Dražen Breitenfeld

Tportal je prvi testirao bike rutu Gravelmana, utrke koja starta 20. rujna sa zagrebačkog Bundeka. Odlična je to bike poveznica južnog dijela Zagreba i šire okolice te kanala Sava - Odra i obale Save. Sjajna ruta i utrka - koja to zapravo nije. Sto kilometara biciklisti će proći u vremenu u kojem to žele. Nekima će to biti biciklijada ili pak novi izazov. Kako god, svi koji dođu na cilj dobit će titulu Gravelmana

Za ovu bike priredbu s prvim danom jeseni vlada veliko uzbuđenje među biciklistima. Sprema se prava bike fešta na Bundeku, ali i avantura. Start je u nedjelju 20. rujna u 10 sati s Bundeka. Obalom Save ići će se sve do Turopolja, a onda širokim šumskim putovima lagano vraćati južno od Zagreba. Dijelom i po kanalu Sava - Odra. Dodirnut će se i Vukomeričke gorice, a proći će se i kroz pitoreskna sela poput Gradića. A na kraju će se uz igralište za golf i tzv. buduću Sveučilišnu bolnicu doći na cilj do Bundeka.

Zanimljivo je da će svaki vozač imati čip na bajku i moći će pratiti svoje rezultate u realnom vremenu. Ipak, kako je imperativ voziti se ugodno i uživati u pedaliranju, vrijeme će poslužiti kao uspomena jer rezultat nije bitan. Kako bi ipak bilo zanimljivo, organizator je smislio da pola sata nakon starta krene i potjera, tj. poznati biciklisti i sportaši poput braće Sinković, Mije Radotić i Marka Fržopa. Oni će motivirati bicikliste da uspiju i odvoze stotinjak kilometara. Ipak, oni koji dođu iza potjere postat će 'Gravelman finisheri' i imat će 10 sati da prijeđu tih sto kilometara. Ruta će se prema želji moći i skratiti kada biciklisti procijene da su prošli dovoljno, na primjer 50 kilometara, pa se mogu najkraćim putem vratiti na Bundek.

Voziti mogu svi uzrasti, a također se na utrku može sa svim vrstama bicikala, pa čak i električnim bajkom. Najviše će ih se voziti na popularnom modelu gravel, po kojem je utrka dobila i ime. To su bicikli koji su slični cestovnim ili nekadašnjim specijalkama. No po svojim performansama danas su tako napravljeni da mogu voziti po svim podlogama, pa i robusnim koritom Save ili šumskim putom. A savršeno idu i po asfaltu. Lagani su i prilagodljivi.

Organizatori ove utrke poznati su nam po brojnim bike izdanjima svjetski poznate utrke četiri otoka, odnosno 4Island's. Poznati biciklist i menadžer Tomislav Zobec i direktor utrke Igor Rulj marljivo stvaraju novi projekt prilagođen novom normalnom, ali i novim trendovima u biciklizmu, gdje sve više do izražaja dolazi to da se u vožnji uživa, a sve manje natječe. Tako je i na nekim lokacijama predviđena Feed zona, u kojoj će se moći osvježiti. Ali sudionik se može i bilo gdje drugdje odmoriti, opskrbiti se u trgovini ili sjesti na kavu ili piće. Ruta će biti označena i uz pratnju, a biciklisti se, naravno, moraju pridržavati i svih prometnih propisa.

  • +5
  • +2

Gravelman

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Za ovu utrku može se još reći da spaja nespojivo. Sve željne vožnje na biciklu i naravno uspjeha, a svima je omogućeno da prema vlastitim mogućnostima završe vožnju. Pritom se dobro zabave i upoznaju područja kojima se do sada nisu vozili. Možda ponove vožnju sami ili s prijateljima. Druženje je to uz malu dozu drame, za neke i malo patnje. Ipak, cilj je da sve bude bez presinga i brzine. Najvažnije je izdržati tu dužinu u tempu koji odgovara vozaču. I završiti vožnju, zato se i odabralo da ruta bude duga sto kilometara, a ne više. Naime mnogi biciklisti i spremniji rekreativci mogu proći i puno više kilometara. Čak i uz veliku visinsku razliku. Na ovoj utrci ona je minimalna, oko 120 metara.

Gravelman ima i humanitarni karakter, tako da svatko svojim prijeđenim kilometrom donira udruzi Crveni nosovi.

  • +3

Okolica Zagreba

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Svatko tko ima bicikl može krenuti u lov na svoju bike stotku. Bit će to odličan uvod u jesensku sezonu. Sprema se i lijepo vrijeme, pa bablje ljeto može također biti dobra pozivnica. Mislim da ovo može proći svatko ako realno napravi omjer vožnje, odmora, ali i uživanja u čarobnoj zagrebačkoj okolici. Nevjerojatno je to kakav krajolik imamo tik do grada. Jezera, vinograde, beskrajna šumska prostranstva te polja koja kao da zrače mirisom žitarica, bilja i plodova. Sve ćete to najbolje upoznati s bicikla. Deset sati vožnje sasvim je dovoljno za to. Ruta je tako osmišljena i da od sredine prema kraju ide kroz prepoznatljiv urbaniji dio okolice Zagreba. A bicikliste pred kraj ohrabruju poznate vizure i područja koja znaju te kojima se inače voze.

Više o Gravelmanu doznajte OVDJE.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!