blog pedaliranje

[FOTO] Bloger tportala provezao se najslađom biciklističkom turom na svijetu, a zna i gdje bi trebalo postaviti prvi svjetionik za bicikliste

tportal

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: montaža: Dražen Breitenfeld

Kakvog je okusa najslađa biciklistička ruta na svijetu, zapitao se tportalov bloger prije nego je tu bike slasticu i sam kušao. Na bike ruti koja traje dva sata uz rijeku Dobru i oko sela štrudle Jaškova uspio je pojesti šest vrsta najbolje štrudle na svijetu. Karlovačka županija već desetak dana živi sa štrudlom, pa se zbog što lakšeg održavanja manifestacije poznati ŠtrudlaFest raširio po cijeloj županiji. Štrudlina bike ruta odlično se uklopila u novo normalno, a cikloturizam se još jednom pokazao kao adut za posve novu ponudu i viziju kontinentalnog turizma

Prvo na štrudlu, onda sjedamo na bicikl. Ipak sam na ŠtrudlaFestu, poznatoj manifestaciji koja se odlično razvija i iz godine u godinu privlači sve više turista. Od sada i one na biciklu. Kako ne doći na Štrudla bike ili piknik - kaže nam koordinatorica ŠtrudlaFesta Lidija Žganjer Gržetić. Dva nova proizvoda koja su ponudili privukla su goste koji nikada nisu bili u Ozlju ili Jaškovu. I to ih veseli i potvrđuje da su na dobrom putu kako onom bike, tako i gastro, te da imaju sve više štrudloljubaca.

Bike ruta štrudle duga je oko 17 kilometara i prolazi kroz brojne livade i čarobnu dolinu rijeke Dobre, a dodir s rijekom je naprosto fantastičan. Baš kako je i slasna štrudla jaškovskog baruna od jabuke, oraha i cimeta, koju smo netom prije smazali u poznatom restoranu Žganjer. Kako se na ruti potroši 500 kalorija, razmjerno toliko svaki biciklist mora nadomjestiti štrudlom. Kako bi postao štrudla...

Nakon što smo se identificirali svima je izmjerena temperatura i bili smo spremni krenuti. Ruta ide kroz mnoge zaselke te možete sresti domaće životinje, uživati u zelenim prizorima i čarima netaknute prirode. Vizure će vas ostaviti bez daha, tu je i stari mlin te drveni most, pa tradicijske seoske kuće, stara kurija i bogate bukove šume, koje su u ovo bablje ljeto, kada vladaju vrućine, bile pune svježeg zraka kao klima-uređaj. Neka vas ne brinu male i kratke uzbrdice jer se brzo savladaju. Puno je i mjesta za odmor i atraktivni selfi.

Put je dijelom i makadamski, ali je podloga, kao i ruta, lagana i za sve uzraste. Veličanstven je spoj dviju rijeka, Dobre i Kupe. Ušće dviju rijeka definitivno je najveća atrakcija. Evo, Ozalj ima svoje zeleno more i rt, kao i mnoga morska mjesta. Zato su ondje počeli zalaziti i biciklisti, pa nema druge nego postaviti prvi biciklistički svjetionik točno na samo ušće. Ondje si ionako kao na pučini, a mala multifunkcionalna građevina privlačila bi posjetitelje, pružala još bolji pogled i bila vidljiva svim namjernicima izdaleka i danju i noću, kao pravi svjetionik.

  • +3

Jaškovo

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Potom se bike vožnja nastavlja uz desnu obalu Kupe i pokraj novog kupskog mosta u izgradnji ide natrag prema Jaškovu. Iako relativno kratka kilometarski, traje dva i pol sata, baš zbog puno sadržaja, doživljaja i ponude na ruti. A ipak, tu je i 150 metara ukupnog uspona. Sljedeća postaja je OPG Kovač koji se bavi ekološkom proizvodnjom oraha, bučinog ulja, koštica od bundeve i sl. Odnedavno je gospodarstvo postalo i izletište te domaćini Snježana i Tomislav, osim prodaje, imaju u ponudi degustaciju svojih proizvoda te razgled imanja i smještaj u kući za odmor Bajta. Naravno, uz štrudle od buče kušali smo namaz od bučinih koštica te uživo gledali berbu koštica koja je u tijeku. Na idućoj postaji, u poznatom restoranu Žganjer, jeli smo pak štrudle s pivom, zeljem i mrkvom, a već je stigla nova runda onih punjenih jabukama, grožđem, makom, gljivama i janjetinom.

  • +5
  • +2

Najslađa ruta štrudle

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

ŠtrudlaFest bio je u znaku biciklizma, a tom prigodom, osim promocije rute, Nikola Faller napravio je veliki bicikl od slame. U Karlovačkoj županiji zaživio je pustolovni i gastroturizam koji ima veliki potencijal za povećanje vidljivosti i prepoznatljivosti županije kao turističke destinacije. Veliku podršku u organizaciji ŠtrudlaFest dali su Ozalj i Karlovačka županija. Tim povodom gradonačelnica Ozlja Gordana Lišpšinić i zamjenica župana Vesna Hajsner Dolinar posjetile su festival i posebno pozdravile bicikliste te obećale iskušati štrudlinu rutu na biciklu već prvom prilikom.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!