BLOG: PEDALIRANJE

Evo kako smo biciklom prtili snijeg

05.02.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Bila je to pomalo luda zamisao, biciklom kroz snijeg po šumama Gorskog kotara, a samo u dvije zime pretvorilo se u vodeći zimski event u regiji. Delnice su postale poprište biciklista i trkača koji su kroz metar snijega prtili svoj put prema cilju dviju zanimljivih i neobičnih trka. Sve za turistički razvoj Lijepe Naše, nestvarnog Gorskog kotara i idiličnih Delnica. Ipak, bila je to dobra promocija i pravo snježno ludilo na dva kotača. Zabava na snijegu otišla je daleko i povratka više nema, bicikl se vozi stalno i svugdje, zaključuje naš bloger koji i uz vožnju po snijegu, nije mogao odoljeti lijepoj prirodi, propadanju u snijeg i guranju bicikla, a nije ga napuštao ni takmičarski duh, tako da se pun dojmova, ali i dobrih fotki, uspio probiti do cilja goranskog Generatora

Kažu da je vrijeme pola uspjeha. Nakon ledenih dana, na nula stupnjeva Celzijevaca i puno snijega, pod okriljem sunca i plavog neba, samo i minutu boraviti u Gorskom kotaru, već je nezaboravna dobitna kombinacija. A kamo li provesti vikend i voziti bajk po snijegu, a potom se okušati i u trčanju. Sve je to izmislila Zvjezdana Veljković kako bi promovirala svoj kraj i još jače dala gas goranskom turizmu i Delnicama. Kad vam Slovenci dođu na utrku na snijegu, mora da ste napravili nešto dobro. I kada dođu biciklisti iz cijele Hrvatske ne bi li pokazali svoja znanja i taktiku vožnje po snijegu. Ili pak kako se gura bicikl na snijegu, pa i pada, ovoga puta više i teatralno i iz fore. Pršić se opustio pa smo više propadali u snijegu, ali i promovirali novu disciplinu skijaško bike trčanje. Šalu na stranu, boravak u prirodi učini svoje i svaki novi korak u svemu je korak naprijed i nikad uzaludan.

Delnice su prošlog vikenda bile središte svih sportova, uz skijaše na njihovoj stazi ski trčanja, jurili su biciklisti, potom i trkači. Djeca su imala svoje utrke, ali samo po gradskim ulicama. Snježna medalja čekala je svakog, a ipak, ona prava kruna čekala je najbolje sudionike. Bilo je lijepo okititi se prvom medaljom i zabavnom vožnjom po snijegu. Uživati u druženju, biciklima, pedalama i snježnim radostima. Na Generatoru se okupilo dvjestotinjak najupornijih rekreativaca. Direktor Turističke zajednice u Delnicama Petar Hrg rekao nam je da će ovaj zimski događaj svakako potaknuti popularizaciju cikloturizma na tom području. 'Potpuno smo svjesni u kojem smjeru moramo ići i u daljnjem periodu slijedi nam kvalitetnije obilježavanje šumskih bike staza kojih je ovdje zaista puno', zaključio je Hrg. Mi smo također, kao prvo, poželjeli tu stazu koju smo vozili sada po snijegu, obići i u neko drugo doba godine.

Dvodnevna zbivanja bila su zaista dobro organizirana i u Delnicama se okupilo puno gostiju. Nisu svi bili trkači, došle su i obitelji i prijatelji, tako da je neizravna korist za Delnice bila velika. O sudionicima na vrlo dobro označenoj stazi brinuli su se svi po malo. I HGSS koji se rasporedio na moguće kritične točke. Najviše su, naravno, uspjehu obol dali sami vozači pažljivom i pametnom vožnjom. Bilo je puknutih lanaca, malih padova, ali i prvih iskustava u vožnji biciklom kroz snijeg. Staze su bile duge šest i 18 kilometara, a tako su bile određene i kategorije vozača. Kada razmislim o tome gdje je bilo ljepše, u dubokom snijegu ili pravoj snježnoj pisti u gradskom parku ili pak ravnim i zametenim delničkim ulicama, odgovor je svugdje po malo.

Jednu destinaciju čine njene posebnosti i ono što može ponuditi i pokazati. I njeni žitelji, naravno, ali i gosti. Petehovac kao vrh koji se ističe svojom skijaškom stazom, Delnice kao najviši grad u Hrvatskoj i dolina Kupe, veliki su aduti ovog kraja. Nacionalni park Risnjak te niz atrakcija pružaju siguran i dobar boravak na otvorenom. Ali i u zatvorenom jer Delnice osim plivališta imaju i klizalište. Još samo da se jače aktivira delnička skakaonica koju ovdje, naravno, imaju - i zimski i ljetni turizam bit će zaokruženi. Smještajni kapaciteti Delnica i okolice su također impozantni i vrlo su bitna turistička karika.

Na Generatoru koji su podržali eminentni brendovi poput Gianta i Salamona, imali smo priliku sresti našeg najpoznatijeg putopisca na dva kotača Hrvoja Jurića te poslušati njegovo predavanje o putu i cesti leda do kraja svijeta. Sprema se i na novi izazov, biciklom od Londona do Istanbula. Bili su tu Lepi dečki koji su se dobro zabavili, ali i promovirali svoje Međimursko pivo i svoj portal Total Croatia Cycling.

Centar Delnice nije samo središnje mjesto u gradu, već i simpatični objekt koji baš ovih dana izgleda posebno, okovan snijegom. Smještaj, ali i ugostiteljski dio vrlo su ugodni i uz to bike friendly. Biciklisti su uvijek dobrodošli, mogu računati na posebnu pažnju i, naravno, sigurni prostor za bicikle. Inače, Centar Delnice ima 10 soba u koje se može smjestiti 25 gostiju, svoj caffe bar, restoran te niz ostalih sadržaja, pa i kutak za najmlađe. Sve je, naravno, blizu, a ovih dana razveselit će vas ljubavni čaj od šumskog voća, nakon kojeg možete prošetati pravom Ljubavnom stazom