Blog PEDALIRANJE

Cikloturizam je nepoznanica, no oni koji su prepoznali bicikliste kao turiste natječu se tko će imati bolju ponudu

  • 24.08.2019 u 08:31

  • Bionic
    Reading

    Naš bloger analizira zašto nam trebaju bike hoteli i bike friendly smještajni kapaciteti. Što su uopće bike hoteli? Zašto je toliko važna cikloturistička ponuda kod svih oblika pružatelja usluga u turizmu? Da, biciklizam je postao trendi i svi bi vozili bicikl. Barem na godišnjem odmoru

    Bike hotel iliti hotel prijatelj biciklista hrvatskom turizmu kronično nedostaje. A to su dodatni sadržaji koji su mamac za goste. Cikloturizam to svakako jest. I ako netko vidi da hotel ili apartman ima bilo koji mig koji asocira na bike, zna da će u tom hotelu ili gostionici dobiti nešto od bike ponude. Barem informaciju, kartu, pomoć ili sl. Iako neki formalni propisi ne postoje, uvriježena su poneka pravila.

    Hoteli koji su to prepoznali i bave se cikloturizmom i takvim tipom gostiju dobro znaju što napraviti. Ono - budemo bicikle gostiju spremili tamo negdje, otraga, prošlost je. Više ne prolazi. Biciklist dolazi na recepciju s koferom i biciklom. Već dosta hotela na Jadranu, posebno u Istri, jasno je istaknulo oznaku bike hotel. Neki resorti čak su odredili posebne hotele u kojima mogu ponuditi još veću uslugu od očekivane ili potrebne. Valamar u Poreču, Aminess u Novigradu, Bluesun na Bolu, Falkensteiner u Zadru ili LifeClass terme Sv. Martin predvodnici su hotelskog cikloturizma.

    Među prvima su imali hotelska spremišta za bicikle, napravili prostor za pranje bicikla, parking ispred hotela uz malu servisnu stanicu i sl. Dopustili su, ako gost želi, da se bicikl može staviti u sobu, pogotovo ako se radi o biciklima koji su skuplji, naprimjer, od auta. Danas već bike hoteli imaju punionice za električne bicikle te posebni centar u kojem možete unajmiti, pa čak i kupiti bicikl. Kao i dijelove za bike, rukavice, dres ili majicu te gadgete i druge lifestyle dodatke... Zatražite li, možete dobiti i svog bike vodiča ili ići na neki od ponuđenih izleta u određene dane. Bike vodiči i ljudi koji se time bave preporučit će vam rutu koja je prilagođena mogućnostima, naprimjer, obitelji s djecom i sl.

    Kada sam prije tri godine došao u jedan dalmatinski hotel ravno na recepciju s punom opremom, stvarima i kacigom na glavi, svi su bili konsternirani. Nekako smo se dogovorili da će bicikl biti iza recepcije u nekom sobičku. Nakon nekoliko dana priznali su mi da sam ih šokirao, ali i puno pomogao. Pričao mi je poslije šef recepcije Ante: 'Došao nam je jedan Slovenac i hoće u sobu s biciklom. A mi smo se taman ohladili od vašeg dolaska na recepciju. Kada smo bolje pogledali, shvatili smo i sami da moramo promijeniti rigorozni stav koji smo imali', zaključuje Ante. I danas, koju godinu kasnije, kada se sretnemo, samo se oboje nasmijemo. A u auli hotela više je bicikala nego gostiju. Već imaju i svoje za rentanje, parkirane baš do recepcije.

    • +4
    Bike hotel Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Ove sezone hoteli, pa i privatni iznajmljivači gotovo se natječu tko će imati bolju ponudu ili izmisliti nešto originalno. U hotelu Maestral u Novigradu otišli su korak dalje pa kartica sobe otključava i room bike, a s njom obavljate i sve drugo, od izleta do najma i popravka ili sl. Državni poticaji za kupnju električnih bicikala naveli su mnoge da nabave ebicikle za goste jer omogućuju vožnju i starijoj populaciji ili onima koji jednostavno nisu dovoljno spremni za to. Sada se odjednom, naprimjer, popnu biciklom na vrh Brača. Pomoću električnih bicikala može se lakše organizirati izlet za goste jer će ga svi moći savladati, što daje dobar osjećaj ugode i uspjeha. Onima kojima ne treba ta potpora ili bar ne u tolikoj mjeri sami reguliraju dodanu snagu ebicikla.

    Hotelima koji na Jadranu budu imali takvu ponudu predsezona i posezona postat će slatka briga. Naše ceste na otocima uopće nisu prometne izvan sezone. Čak su neiskorištene, kao i mnoge druge sporedne na kontinentu. Da ne govorimo o već izgrađenoj cikloturističkoj infrastrukturi ili označenim i osmišljenim rutama, kojih je svakim danom sve više. Hotelima na kontinentu ciklo ponuda dat će novi zamah cjelogodišnjem turizmu koji toliko želimo. Prve bicikle za svoje goste već su nabavili i mnogi restorani, OPG-i ili seljačka domaćinstava. Tako je restoran Žganjer u Jaškovu kraj Ozlja uz potporu lokalne zajednice nabavio nekoliko običnih i ebicikala. Menadžerica Lidija Žganjer istaknula je da su htjeli ponuditi više svojim gostima, pa tako i izlete biciklom u okolicu. 'Inicirali smo i izradu malih ruta oko mjesta kako bi cikloturisti mogli vidjeti naša sela, tradiciju te se upoznati s našim brendom, štrudlom po kojoj je Jaškovo poznato. Tako turisti na dva kotača mogu s bicikla vidjeti mlin u kojem se melje žito, proći kroz polja pšenice te doći do nas i s nama napraviti i ispeći svoju štrudlu', kaže Žganjer.

    Puno je još takvih primjera. U Moslavini je mladi Matija Kašner krenuo s ponudom električnih bike izleta popularizirajući obiteljsku vinariju, ali i druge vrijednosti i ponudu kraja. Mnogi objekti, pa i hoteli stekli su od svojih županija bike zvjezdice ili druge oznake kojima se preporučuju biciklistima. 'Cyclist welcome' jedna je od platformi koja vrednuje, ali i prati i kontrolira objekte pridržavaju li se bike standarda.

    Robert Radojković, bike vodič u hotelu Maestral u Novigradu, kaže nam da u hotelsko spremište mogu smjestiti i dvjesto bicikala. Svakodnevnim izletima gostima koji ne žele biti stalno na plaži, već hoće biti aktivni, pružaju mogućnost vožnje biciklom do Poreča ili Umaga te po unutrašnjosti Istre. Sebastijan Bauman iz Big Bule Sporta priča nam da u Bolu na Braču imaju oko stotinjak bicikala samo za najam te pružaju uslugu i za nekoliko hotela, za koje organiziraju atraktivne izlete na Vidovu Goru te boat&bike na Hvar.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.