blog pedaliranje

Ljetno osvježenje potražili smo bicikliranjem po Deželi i zaljubili se u beskrajne livade i plantaže hmelja

tportal

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Bloger tportala pedalirao je Mislinjskom dolinom u Sloveniji. Područje Slovenj Gradeca i Koruške je kao stvoreno za bicikliste. Užitak i ljetna svježina na gotovo petsto metara nadmorske visine ispod Pohorja i Rogle... Dolina je duga oko 30 kilometara, a voziti se i dalje biciklom možete prema Austriji ili uz Dravu po Sloveniji

Biciklistička staza Štrekna potpuno je odvojena od ostalog prometa. Ide po trasi nekadašnje željezničke pruge Dravograd - Velenje i jedna je od najljepših bike ruta u Deželi. Na manjem dijelu stazu koriste i lokalni poljoprivrednici. Gotovo je cijela asfaltirana i lagana ako krenete iz Mislinje, točnije koji kilometar prije iz Gornjeg Doliča. Nešto je malo teža u povratku, jer ukupni uspon je oko 270 metara, no zbog postepenog penjanja ni ne osjeti se.

Na nekim bike destinacijama u Sloveniji, pa i ovdje, organiziran je javni prijevoz za bicikliste. Popularni Štrekna bus prevozi bicikliste dva puta dnevno u oba smjera kako bi došli na željeno mjesto za pedaliranje ili se vratili na polazište. Ima svoj vozni red koji se može vidjeti na www.strekna.si. Prema i želji i mogućnostima tako možete kreirati svoje bike izlete. Ako odaberete Mislinjsku dolinu, polazak će biti ili iz Dravograda ili Gornjeg Doliča, gdje su na ruti osvijetljeni tuneli te dva vijadukta. U Mislinji je na staroj željezničkoj postaji restoran i cafe uređen u stilu vlaka.

Slovenj Gradec je negdje na pola puta doline i bit će ga lijepo razgledati i popiti kavu. Stari Grad, kako još zovu Slovenj Gradec, ima niz građevina koje će vas oduševiti. Za one koji žele ostati dan više upravo je u samom centru otvoren hostel Vila Pohorje. Hostel izgleda kao da ima pet zvjezdica, a uz to ima prostran i moderan dnevni boravak. Turistima je na raspolaganju i velika kuhinja te čitaonica i internetski kutak.

Spavanje košta oko 20 eura po osobi u lijepim sobama s više kreveta. Ima i veliku ljetnu terasu na kojoj možete ispijati piće do kasno u noć. U sklopu hostela je i restoran. Slovenj Gradec tek je jedna od lokacija na kojima se možete skrasiti prije novih bike otkrivanja. Nakon upoznavanja prekrasne doline doslovno ćete zavoljeti ovaj kraj beskrajnih livada i plantaža hmelja.

  • +5
  • +2

Mislinjska dolina

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Jedan dan možete odvojiti kako biste krenuli od Dravograda nizvodno Dravom, možda sve do mjesta Radlje ob Dravi, te posjetiti neke od atrakcija na ruti, poput tradicijskog splavarenja na Dravi. Bude li potrebno, uvijek se možete vratiti vlakom koji onuda prevozi bicikliste. Bit će penjanja, ne previše, ali zato i prekrasnih vidika. Jedna od ruta može biti ona prema Austriji, uzvodno Dravom prema mjestima Labot, Pliberk i Wolfsberg, također pokrivenih vlakom ili busom. Kao atrakcije na ovom području spadaju jezero Labot u Austriji te spilja Huda luknja, dvorac Volšperk i Velenjsko jezero u Sloveniji.

Zaviriti možete i u susjedno mjesto Ravne na Koroškem. Tamo je EkoHostel Koroš, nadaleko poznata kmetija i odličan punkt za bicikliste. Dio bike staza čak ide kroz stare rudnike, a ljubitelji vožnje po uređenim single trail stazama doći će na svoje.

Inače, bike rute na ovom području osmišljene su i tako profilirane da idu kroz najljepše krajeve i ne po prometnim cestama, samo iznimno kroz naselja u kojima postoji bike infrastruktura ili cestama na kojima prometa gotovo i nema. Bike rute duge su oko trideset kilometara, s naravno dvostruko više kilometara u povratku. Visinska razlika nije prevelika, tako da je idealna za vožnju za sve kategorije biciklista, pa i obitelji s djecom. Rute su odlično označene, a bike informacija će doslovno biti na svakom koraku. I to ne samo u obliku smjera kretanja, već i drugih, poput mjesta koja su pred vama te koja je udaljenost do njih.

  • +6
  • +3

Štrekna Slovenj Gradec

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Cijena prijevoza putnika i bicikala kreće od dva, pet i sedam eura, ovisi o dionici. Štrekna bus inače vozi sve od Velenja do Labota u Austriji i zaustavlja se ukupno na 29 mjesta. Veća su Mislinja, Slovenj Gradec i Dravograd. Za sada se biciklistima ne preporučuje vožnja od Gornjeg Voliča do Velenja. Cesta je vrlo prometna, uska i zavojita, a trasa stare pruge je zapuštena.

Porušeni su također neki mostovi i tuneli. Planira se i ondje obnoviti cijela dionica stare pruge i njeno pretvaranje u modernu bike prometnicu, koja je od milja već prozvana Huda luknja, po spilji pokraj koje će prolaziti. To će biti i novih deset kilometara biciklističke staze koja će biti izgrađena do 2023. godine. Projektna dokumentacija već je izgrađena. Cijena izgradnje ove moderne bike prometnice bit će 10 milijuna eura. Predviđena je obnova tri tunela i gradnja jednog potpuno novog, dugog 145 metara. Zatim gradnja pet mostova...

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!