blog pedaliranje

Bloger tportala jedva dočekao da se otme izolacijskom stisku koronavirusa i obiđe predivan kraj uz Mrežnicu i Generalski Stol. Bio je to pun pogodak

 • 26.04.2020 u 12:24

 • Bionic
  Reading

  Bloger tportala iskoristio je prvi lijepi vikend nakon što su mjere ograničenja kretanja bar malo popustile. Vožnja biciklom uz poštivanje distanciranja i svih preporuka i više je nego dobrodošla. Ipak, radije se još vozite sami, baš kao naš bloger, primjerice do Mrežnice te razotkrijte sve njene tajne. Posjetite slapove i kanjone, provucite se biciklom do starih i zaboravljenih mlinova. Gdje je Mrežnica najljepša? Tamo gdje izgleda kao veliko plavo-zeleno jezero ili kada se lijeno provlači kroz brojne bijele sedre koje izgledaju poput ogrlica na vodi

  Istražio sam Mrežnicu i područje od Generalskog Stola do Karlovca. Nigdje ne nedostaje ljepote. I urbana Duga Resa izgleda kao čarobni štapić s visokim dimnjakom stare tvornice koji se ocrtava u Mrežnici. Bio je to predivan izlet koji svima preporučujem. Čak i oni koji žive uz nju možda ne znaju sva skrivena mjesta te čudesne rijeke. Ovo je vrijeme idealno za otkrivanje Mrežnice. Ali i maštanje.

  Mrežnica i njeni brojni zaseoci uprizoruju se, malo je reći, kao izmišljena mjesta iz neke priče iz davnina. Vidio sam i mnoga mjesta za kupanje, skrivene riječne plaže. Naravno, i puno lokaliteta na kojima se može lijepo provesti dan uz rijeku. Na Mrežnici je sve više kampova. Koji će prvi otvoriti svoja vrata u sektoru turizma nakon što krene novi set mjera ukidanja ograničenja putovanja? Nadamo se da ćemo u mnogima uživati već ovog ljeta. Autoturisti i cikloturisti bit će prvi vjesnici turističke sezone.

  Malo je poznato to da Mrežnica ima stotinjak slapova. Pa nije ni čudo da sam se na jednom od ljepših blizu sela Keića zadržao skoro pola dana. Red slika, videa i malo prvog proljetnog sunčanja. Nije baš lako pristupiti svim slapovima. Pogotovo biciklom. Prvo sam probao s desne strane, pa nije išlo. Pa na prvi most, pa opet traženje po putićima kroz šume i provlačenje među vikendicama. Uspio sam ipak doći do pravog dragulja. Slap je širok gotovo sto metara. Mrežnica se tu poslije pretvara u malo more. Sve pršti od huka slapa, vjetra i zujanja pčela koje su guraju do najboljeg cvijeta.

  Vozeći se po brežuljcima desne obale, vidio sam mnoštvo cvijeća i voćki, pa čak i divlje kruške i trešnje. Ne znaš koja boja više dominira, zelena, plava ili bijela. Nebo pak puca plavetnilom. Iznenadila me boja zemlje koja kao da je više crvenkasta. Nešto poput istarske. Sela su slabo naseljena, ali imam dojam da se preostali stanovnici ne daju. Polja su sva obrađena, a šuma, i to održavanih, ima u obilju.

  • +5
  Mrežnica i Generalski Stol Izvor: Držen Breitenfeld / Autor: Držen Breitenfeld

  Asfaltnih putova za vožnju također je napretek, a makadami su baš za pravi off road. Putem do sela Jankovo Selište sreo sam jedan traktor. Kaže mi Josip koji tu živi da selo ima čamac koji me može prebaciti na drugu stranu rijeke. Prijevoz je organiziran i rado ću ga isprobati drugi put. Odlučio sam nastaviti dalje prema Bukovlju. Do tamo je pravi bike raj na biciklu. Za mountain bicikle, ali bez brige, proći ćete i s dobrim trekkingom. Ima puno malih uspona. Na električnom biciklu sa širokim gumama samo prolazim kao po autocesti. Konačno je i moj HaiBike FullSeven 8.0 došao na svoj teren. Fascinantni su mi ti modeli (produljen prednji hod, op.a.) koji kao da sami izvlače zavoje, tj. upravljaju.

  Ako se u ovo vrijeme odlučite na ovaj izlet, najvjerojatnije ćete se družiti sami sa sobom. Iako je ruta idealna i za više biciklista, zbog koronavirusa bi grupne vožnje trebalo izbjegavati. Zato je najbolje ići sam ili u dvoje, što i nije nikakav problem jer je pokrivenost GSM signalom odlična, a orijentacija je jednostavna, unatoč tome što nema biciklističke signalizacije. Na ovom dijelu ne vozi se uz rijeku. U Gornjem Bukovlju sjurio sam se u dolinu Mrežnice te preko pontonskog mosta stigao u Zvečaj. Nastavio sam po državnoj cesti Senj - Duga Resa.

  No samo nekoliko kilometara, do Mrežničke kuće, u kojoj me čekao vlasnik Dalibor Vukmanić. Razgledao sam drvenu kuću na samoj obali rijeke. Još jedan od zadivljujućih lijepih objekata koji pružaju i uslugu smještaja. Ali i mjesto na koje možete doći na ručak i provesti dan na vodi. U kanuiranju, raftingu ili na biciklu. Veliki zeleni pojas uz kuću i mali izvor koji prerasta u jezerce te ljupka i tiha Mrežnica očarat će vas na prvu. Svoju bike avanturu završio sam nakon prijeđenih pedesetak kilometara. Uz puno stajanja, uživanja i meditacije. Ali i pedaliranja, jer sam obišao mnoge lokacije na destinaciji Mrežnica.

  • +3
  Dacia Lodgy Izvor: Držen Breitenfeld / Autor: Držen Breitenfeld

  Odsjaji Mrežnice i lijepe prirode te ostaci brojnih starih kamenih zdanja - idealni motivi za avanturistički auto Dacia Lodgy koji sam imao na lifestyle testu. Kao stvoren je za izlet, može primiti sedam putnika, a kada se skinu zadnja sjedišta, udobno se može smjestiti isto toliko bicikala. Kombi, reklo bi se, a zapravo pravi autić s bogovskim prostorom. Ima vrlo lijep dizajn, agilan je i izdržljiv. I kako još vozači vole reći - dobro leži na cesti.

  Iznenadila me oprema, kamera za vožnju unatrag te ostali dodaci za pomoć pri vožnji, poput parkirnih senzora i vrlo spretnog, jednostavnog i digitalnog tempomata. Ovaj benzinac troši oko šest litara. U brdskoj vožnji i zavojima je neprikosnoven. Pri oštrijoj vožnji nije se dao smesti, a kamoli zaljuljati. Ovaj model Lodgy TechRoad 1.3 ima 130 KS. Možda i u tome treba tražiti razloge za poletnost i predanost na cesti.

  Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.