BLOG PEDALIRANJE

Bloger tportala izgubio se među trešnjama i zelinskim kletima i dobro se nauživao

10.06.2018 u 08:13

Bionic
Reading

Bike bloger tportala zaputio se u Zelinu na poziv vinoljubaca i trešnjoljubaca, vrijednih ljudi s brega koje krasi gostoljubivost kakva se rijetko viđa

Na Wine&Bike turi, koju su organizirali članovi udruge Brina, prvo sam naletio na trešnje. Svi beru trešnje. Kažu mi lokalci da se u jednom trgovačkom lancu prodaju po 66 kuna za kilogram. Odgovaram im da bi cikloturisti platili da ih mogu brati s njima. Uz moju očaranost trešnjama, ipak sam morao probati ono po što smo i došli na Wine&Bike turu - pokoju čašu dobrog vina.

  • +3
Zelina Wine&Bike Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Ovdje većina vinara amatera radi tzv. mješavinu. Ali dobru, svjedoče tome nagrade koje su pobrali na netom održanoj izložbi vina kontinentalne Hrvatske, baš ovdje, u Sv. Ivanu Zelini. Ova koju pijemo ima u sebi zeleni silvanac, poznatu zelinsku kraljevinu i malo štajerske sorte.

Vozeći od brega do brega, od kleti do kleti, shvaćam da je ovdje tako stalno, a ne prigodno. Teško ćeš ovuda proći, a da te netko ne pozove sebi. Pogotovo na biciklu, provući se ovuda samo tako - nema šanse. Imam i vrijednu pratnju - Marija, Martinu i Viktoriju, koji vješto pedaliraju sa mnom. U planu su još dvije kleti, a onda idemo do one najmanje. Tako se bar zove - Mala klet.

Ovaj put sam brzinski obišao i enduro ili zahtjevniju brdsku&dunhill bike stazu, koju godinama pripremaju zelinski biciklisti okupljeni oko bike kluba BregDown. Uskoro će biti u cijelosti izgrađena, a oni koji neće htjeti preko prepreka ili skakaonica, lagano će moći sporednim putem. Ruta će biti za svakog i moći će je proći u skladu sa svojim mogućnostima. Staza je duga oko pet kilometara. Ako krenete, kao i ja, iz Zeline brdskom vožnjom, uz spust po enduro stazi ruta će biti duga, ovisno o izboru, 12 ili 20 kilometara.

  • +4
Vrtače i Kalinje Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Veseli lutak biciklista uz muzejski bike i demižon daje nam signal da se opet zaustavljamo. Grijeh bi bio ne posjetiti sve kleti. Pa danas je baš dan otvorenih vrata, a bojim se i svih zelinskih srca, bar ovih s brega. Danas sam naučio i tko je ovdje Chefica, a tko Štefica. Lijepo je kada na vinskoj ruti naučiš nešto i o čajevima, kulturi ispijanja i zdravom napitku. Poznati hrvatski brend Chefica proizvodi prirodne čajeve te pod utjecajem mašte i kreativnosti u kulinarstvu ima cilj da nadahnjuje ljubitelje čajeva, začina i zdrave hrane.

A tko je zapravo velika šefica Vrtača i Kalinja, odnosno Štefica? To je već malo teže opisati. Kada ne radi u home officeu svoj menadžerski posao, kopa u vinogradu ili ga šprica. To voli kao i cvijeće. Ali iznad svega ljude koji dolaze ovdje ili će tek doći. Pa i mene na biciklu. Kaže mi Štefica - želimo svoje brege, kleti, cvijeće i proizvode pokazati svima. Pozvati na gemišt ili da gricnete. Dok se Danijel, moj drugi domaćin, bavi organizacijom pustolovnog turizma i mislim da će imati sve više posla baš u cikloturizmu.