OD SUMRAKA DO ZORE

'Zrće' – fotoputovanje kroz seks, droge i house

  • Autor: Velimir Grgić
  • Zadnja izmjena 20.01.2010 09:53
  • Objavljeno 20.01.2010 u 09:53
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Knjiga fotografija 'Zrće – Od sumraka do zore' vodi nas na putovanje mitskim mjestom hrvatskog morskog provoda, ostvarenjem mokrih snova za jedne, a noćnom morom 'bjelosvjetskog' hedonizma za druge

Mit je temelj svakog velikog fenomena, a Hrvatska je oduvijek bila plodno tlo za mitove, od političkih do popkulturnih, ne bi li u posljednjih desetak godina izgradila i svoj autohtoni mit zakašnjele hedonističko-seksualne revolucije, kao plod kontrarevolucije one kulture koja se devedesetih pokušavala utamaniti 'duhovnim preporodima', 'predziđima kršćanstva', postkomunističkim inkvizicijama, Ante Bakovićima i kontroverznim klerofašističkim zakonima o mladeži – očito bez većeg uspjeha. Hrvatska je odjednom otkrila Zrće, a kako su stranci otkrivali Hrvatsku, tako su Zrće otkrivali s njom, pretvorivši tih nekoliko stotina metara jedne šljunčane plaže na Pagu u hrvatsku Ibizu, Miami, Mikonos, Sodomu i Gomoru u malo jeftinijem i čišćem, ali jednako mitološkom paketu.

Zvonimir Krstulović

Zvonimir Krstulović

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Zrće - Od sumraka do zore'

Naravno, za gradnju mita najodgovorniju su mediji i zgroženo lokalno stanovništvo, nešto manje nacionalna usmena predaja, sve one priče o tome kako se lijepo kupat' gol i još ljepše s tijela papat' sol, o orgijanjima u jarku, na klupi i u parku...

To slavno Zrće osobno sam posjetio jednom u životu, taman negdje u prvih godinu-dvije kako je tamošnja klupska scena profunkcionirala, što je bilo zgodna prilika da se provjeri barem dio mitova kojih nije manjkalo već u samom startu sezone. Naravno da nekoliko sati nije dovoljno da se uhvati opća slika kaosa, ali kao tejster dobro je poslužio već sam dolazak na parkiralište u blizini Aquariusa, u kojem sam tada nastupao kao DJ, a što je i bio povod za spuštanje u taj ozloglašeni deveti krug morskog pakla.

Zvukovi najgorih narodnjaka koji su treštali iz parkiranih automobila ponovo su podsjetili na besmislenost baljezganja o urbano-ruralnim sukobima kao temeljcem hrvatskih kulturnih ratova, a razgovori s redarima izvukli informacije koje razbijaju sliku o romantici slobodne ljubavi i 'moderne mladeži' koja samo želi uživati u čarima ljetnih avantura, priče o najmanje dvije intervencije svake večeri, od čega jedna uključuje obranu od oružja, a apsolutno svaki incident 'našmrkane divljake koji se ponašaju prema ženama kao prema komadima mesa'. S druge strane, tu su i djevojke koje se same poslužuju na tanjuru poput bifteka, ulazeći u automobile apsolutnih stranaca nakon degutantnih poziva trubljenjem i urlanjem kroz otvoreni prozor...

Dio svih tih stvari svojim je fotoobjektivom zabilježio Zvonimir Krstulović u knjizi 'Zrće – Od sumraka do zore', samo minus taj mračniji, zlokobniji dio kombinacije droge, alkohola i bikinija koji kad-tad dođe glave svakom dobrom tulumu. Doduše, lokalni bi župnik cijelu ovu knjigu definirao kao 'mračnu', gotovo u rangu LaVeyjeve 'Sotonističke Biblije', samo u formi slikovnice, no za turiste koji traže jeftiniju Ibizu, ovo je jako zgodan mamac na turističkoj pecaljki, šarena promotivna brošura i fotografski info pult za listanje, što po formatu gotovo da i jest – 'Zrće – Od sumraka do zore' prije je mala knjižica nego monografija kakvu biste očekivali kada tu riječ pročitate u najavama. Doduše, to će ispraviti najavljeno izdavanje knjige 'Zrće Internacional' s potpisom istog autora, zbirka fotobilješki u velikom formatu, a koja se najavljuje kao 'najneobičnija turistička autorska fotomonografija ikad izdana u Hrvatskoj', stvarana tijekom posljednjih pet godina. Dakle, ovo manje i manje ambiciozno dijete cijelog projekta zapravo je samo pristojni intro.

Zvonimir Krstulović

Zvonimir Krstulović

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Osim galerija informativnih reportažnih fotografija ne toliko umjetničke, koliko velike novinarske vrijednosti, u 'Zrće – Od sumraka do zore' nađe se čak i pokoji tekst o tome tko, što, kako i zašto, uključujući i zgodan uvod koji se pita što je to u Zrću da tjera 'obične ljude' na nabijanje slamki u gaćice, navlačenje kondoma na glavu i guranje jezika u tjelesne otvore nepoznatih osoba, ali samo tamo, tada, u tih nekoliko dana isključenja iz monotone svakodnevice i prepuštanjima 'poganskim' ritualima psihofizičkog hedonizma.

To nas vodi do poante cijelog ovog knjiškog projekta, dobrog fotodokumenta domaćeg partijanerskog fenomena koji nije samo eksploatacija, već i pokušaj vizualnog odgovora na pitanje zašto se kočnice puštaju 'baš tamo' i 'baš tako', uz necenzuriranu prezentaciju autentične hrvatske eskapističke utopije, našeg Vegasa, mjesta na kojem tajne ostaju zarobljene sve dok ih netko ne oslobodi blicanjem fotoaparata.

'Zrće – Od sumraka do zore' jednima će poslužiti kao spomenar, drugima kao papirnata verzija kojekakvih 'nightlife' galerija s partija koje niču po internetu kao izvor voajerizma i psihopatskog vrijeđanja s mudima skrivenim iza sigurnosti avatara, a za neke klince koji nemaju pristup internetu i kao materijal za masturbaciju, prilika da se vidi pokoja bradavica čak i u ove zimske dane kada se ljeto na Zrću još čini kao daleki mokri san i noćna mora u isto vrijeme, mit koji ima svoje mračne i svijetle strane, baš kao i svaki drugi mit – ali se u isto vrijeme čini da iz godine u godinu prerasta dobrim dijelom i u neporecivu hrvatsku stvarnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi