POČEO FRESH ISLAND

Zrće cijelu noć miješalo u ritmu Bada$$a i Dannyja Browna

16.07.2015 u 16:00

  • +42

Prvi dan Fresh Island festivala

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dino Ninković

Bionic
Reading

Četvrto izdanje hip-hop festivala Fresh Island sinoć je službeno započelo nastupima glavnih zvijezda večeri - mladog bruklinškog mudraca Joeyja Bada$$a i jedinstvenog repera iz Detroita, Dannyja Browna

Zrće je i ove godine na tri dana odlučilo promijeniti imidž - od EDM party zone do najvažnijeg hip-hop odredišta u Hrvatskoj - te ugostiti neke od ponajboljih rap figura današnjice. Krcati podiji klubova Aquarius i Papaya samo su dodatan pokazatelj velikih apetitahiphoperaiz svih dijelova svijeta koji su prvog dana Fresh Islanda došli utažiti svoju glad na nastupima Joeyja Bada$$a i Dannyja Browna.

Na pozornicu kluba Papaya, uz pratnju bostonskog producenta i DJ-a Statik Selekte, u 2 je sata kročio Joey Bada$$. Ovaj dvadesetogodišnjak iz Brooklyna s nizom mixtapeova i prvim studijskim albumom 'B4.Da.$' u rukavu već se imao priliku dokazati kao artikulirani MC s opuštenim flowom koji sjajno sjeda na klasične boom bap podloge producentskih veterana. Dojam koji ostavlja na dosad objavljenim izdanjima u potpunoj je suprotnosti s njegovim godinama. Joey se neprestano poziva na zlatno doba njujorškog hip-hopa devedesetih, pritom se snažno odupirući trenutnim trendovima. Iako djeluje kao da je ispao iz nekog drugog vremena, svojom mladenačkom energijom danas sporednoj i zapostavljenoj hip-hop priči iz 90-ih udahnuo je svjež duh i energiju stvorivši kvalitetnu fuziju.

Od samog početka nastupa Joey nije ni na trenutak usporavao u svojoj oldie goldie isporuci, pruživši okupljenima izvedbe uspješnica koje nisu isključivo dio aktualnog studijskog izdanja. Sredinom nastupa na bini mu se pridružio Pro Era kolega Nyck Caution te ga je uspio dignuti nekoliko ljestvica više i pozornicu Papaye popuniti mnoštvom djevojaka iz publike kako bi pokazale svoje plesno umijeće prilikom izvedbe stvari 'Teach me'. Premijernim nastupom na Freshu i drugim nastupom u Hrvatskoj Joey je svima dokazao kako je ovo tek uvertira u vrlo izgledno veliku karijeru.

Malo kasnije u susjednom klubu Aquariusu očekivao nas je nastup detroitskog repera Dannyja Browna. Ovaj rap čudak (kako ga često znaju oslovljavati) pravi je fenomen u svijetu hip-hopa, osobito ako polazimo od činjenice da je tek u tridesetim godinama počeo uživati svjetsku slavu i prepoznatljivost. S milijun loših početaka, kriminalnom prošlošću i u godinama kada većina MC-ja izgubi fokus, Danny je eksplodirao kao osebujna figura na sceni koja je napokon počela prihvaćati i pokazivati poštovanje prema ekscentricima.

Makar je Dannyjev nastup trebao početi u zakazana 3 sata (zbog čega je mnoštvo pred sam kraj Joeyjeva nastupa jurilo u susjedni Aquarius), na pozornici se pojavio pola sata kasnije, nakon trap uvertire tour DJ-a i sugrađana Skywlkra. Zbog pozdrava devil horns, isplaženog jezika i specifičnog smijeha kao zaštitnog znaka na samom početku nastupa, koji je otvorio pjesmom 'Break It (Go)', bilo je sasvim jasno zašto ga se neprestano titulira kao trenutno najboljeg party repera. Redanjem stvari s još dovoljno aktualnog albuma 'Old' i prethodnika 'XXX', Danny je ispred pozornice stvorio atmosferu nalik najtvrđem punk koncertu, uz nezaustavljivo poganje oznojene publike u prvim redovima. Energetska bomba u režiji ovog iskusnog, mudrog i žanrovski raznolikog repera, koji je tijekom karijere bezbolno i jednostavno napravio prijelaz u razdoblju kada se hip-hop sve više povezuje s EDM-om, zasigurno će još dugo ostati u sjećanju posjetitelja.