REDATELJICE U USPONU

Žene dominiraju idućim Sundanceom

03.12.2012 u 19:09

Bionic
Reading

U konkurenciji za glavnu nagradu filmskog festivala Sundance, najvećeg američkog festivala nezavisnog filma koji će se održati od 17. do 27. siječnja u gradovima Park City, Salt Lake City, Ogden i Sundance u saveznoj američkoj državi Utahu, naći će se rekordan broj redateljica

Kako je priopćeno na mrežnim stranicama festivala, u program za Sundance 2013. uvršteno je 115 dugometražnih filmova iz 32 zemlje, među kojima je čak 50 prvijenaca, od kojih će 27 biti prikazano u natjecateljskom dijelu programa. Ti su filmovi odabrani među ukupno 12.146 prijavljenih (429 više nego za 2012.), od čega je dugometražnih filmova 4.044 te 8.102 kratkih. U kategoriji dugometražnog filma, 2.070 je iz američke, a 1.974 iz međunarodne produkcije. Ukupno će 99 dugometražnih filmova prikazanih na festivalu ujedno biti i svjetske premijere.

Od 16 filmova uvrštenih u glavnu dramsku kategoriju festivala, čak su osam režirale žene. Tako snažnu reprezentaciju filmašica u dramskoj kategoriji Sundance je posljednjih puta zabilježio 2000., kada su ženske autorice režirale ukupno šest filmova u konkurenciji, ističe se u najavi festivala.

Među uvrštenima su 'Touchy Feely' redateljice Lynn Shelton, priča o terapeutskoj maserki koja odjednom počne osjećati odvratnost spram tjelesnog kontakta, 'The Lifeguard' Liz W. Garcia, s Kristen Bell u glavnoj ulozi, te 'Afternoon Delight' Jill Soloway, crna komedija o izgubljenoj kućanici iz Los Angelesa koja kao dadilju uposli mladu striptizetu.

Direktor festivala John Cooper smatra kako je proliferacija žena-redatelja znak njihovog 'uzlaznog kretanja', nakon što su apsolvirale kratke filmove te prešle na dugometražnu formu. 'Filmovi - i dokumentarni i dugometražni - odabrani za Sundance festival 2013. sadrže određenu neposrednost i neustrašivost koja pokazuje da je nezavisni film propulzivan, kreativan i relevantan. Filmaši pričaju sirove, moćne priče koje će zajamčeno potaknuti stvaranje nove energije kod publika i zajednica diljem svijeta u mjesecima koji su pred nama', kazao je Cooper predstavljajući program.

U konkurenciji je i premijera 'Kill Your Darlings' redatelja Johna Krokidasa, neispričana priča o ubojstvu koje je na sveučilištu Columbioa 1944. spojilo mladog Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca i Williama Burroughsa i izazvalo iskru koje je dovelo do beat-revolucije. Ginsberga glumi zvijezda serijala Harry Potter Daniel Radcliffe.

Prošlogodišnji pobjednik Sundancea - 'Beasts Of The Southern Wild'

Osim rekordnog broja redateljica, većina filmova - više od polovice - uvrštenih u natjecateljski dio programa bavi se ženama i temama vezanim uz žene. 'Puno je ženskih priča koje se, što je vrlo zanimljivo, mahom bave seksualnim odnosima', kazao je programski direktor Trevor Groth. 'Proteklih smo godina imali filmove koji su se iz muške perspektive bavili seksualnom politikom i odnosima, no ove godine imamo val filmova koji to isto čine iz ženske perspektive, što je doista intrigantno i uzbudljivo.'

Ostali filmovi uvršteni u konkurenciju su 'C.O.G' Kylea PatrickaAlvareza, o čovjeku koji putuje u Oregon kako bi radio na plantaži jabuka i američko-britanska koprodukcija 'Austenland' Jerushe Hess, o ženi opsjednutom likom gospodina Darcyja iz romana Jane Austen 'Ponos i predrasude', na filmu utjelovljenog u glumcu Colinu Firthu. 'Concussion' Stacie Passon, o ženi u lezbijskom vezi koja postane escort dama, te 'Toy's House' Jordana Vogt-Robertsa o trojici nesretnih tinejdžera koji bježe u divljinu, također su u konkurenciji.

'Svaki veliki film počinje od ideje i predstavlja svjedočanstvo kontinuiteta u pronalaženju novih ideja, priča, stajališta i novih autorskih izričaja, iz godine u godinu', kazao je predsjednik i utemeljitelj Sundance instituta Robert Redford. 'S uzbuđenjem iščekujemo ponovno čuti njihove priče, ne samo u riječima i slikama na ekranu, već i kroz širi dijalog koji razvijaju s publikama na našem festivalu i izvan njega', dodao je.

Festival će 17. siječnja 2013. otvoriti jedan dugometražni i jedan dokumentarni film u kategoriji američkog filma i međunarodne filmografije, te jedan u programu kratkog filma. Odabrani filmovi s festivala u Utahu bit će prikazani na drugom Sundance festivalu koji se održava u Londonu od 25. do 28. travnja iduće godine.