Saša Antić – TBF

'Želimo status legendi i nekritičko štovanje'

16.05.2013 u 08:50

Bionic
Reading

Prije nego se na jesen zavuku u svoju rupu i započnu rad na novim pjesmama, TBF će se pošteno nadrndati u kombiju ovog ljeta. Jedan od razloga drndanja je i dolazak u Zagreb 13. i 14. lipnja gdje se na ŠRC Šalata održava veliki Tuborg Open Fair na kojem nastupaju Let3, Partibrejkersi i Pozdrav Azri (prvi dan) i TBF, Rambo Amadeus i ST!llness, (drugi dan). Saša Antić je za Tportal.hr ispričao kako su zadovoljni uspjehom albuma 'Pistaccio Metallic', kako teku pripreme za novi album, što radi Alejuandro Buendija, što misli o Kerumu kao gradonačelniku Splita i je li Ivo Josipović opravdao ili izigrao povjerenje koje mu je poklonio TBF na početku mandata

Pistaccio Metallic' objavljen je u srpnju 2011. Godine. Je li već vrijeme za novi album?

Plan je da se na jesen zabijemo u prostor, kad se mozgovi malo smire od drndanja u kombiju priko lita.

Jesu li neke pjesme već gotove i spremne? Možemo li čuti stih nekog budućeg hita?

Iskreno, imam gomilu pjesama, skoro za dva albuma, tako da će sigurno bit 10-ak koje će zazvučat kako triba. Nemam pojma kako pjesma postane hit, al znam da se mora dogodit puno više od samog teksta. Naravno, refren mora bit zarazan. Meni su trenutno hit stihovi koje san zadnje napisa, radni naslov pjesme je 'Moja dica neće na vjeronauk', a par stihova ide ovako: 'Moja dica neće na vjeronauk, još su premali za te bajke, anđeli, demoni, vragovi, sveci, i dite u utrobi djevice majke. Moja dica neće na vjeronauk, još su premali za te priče, sveto trojstvo i uskrsnuće, mislin da je bolje da gledaju crtiće.'


Sa posljednjeg albuma već ste izbacili šest singlova ('Mater', 'Veseljko', 'Grad spava', 'Pozitivan stav' i 'Uvik kontra') i snimili za njih tri spota. Hoćete li kao slijedeći singl možda izbaciti 'Vraga' i ekranizirati ga?

Ne znam da li ćemo ić' sa još jednim singlom, al ako se odlučimo vjerojatno će to bit 'San', nama za gušt. A ko zna, možda budemo išli i sa 'Vragom', nije ni to loša ideja, ovisi o rezultatima izbora za gradonačelnika.

Iza vas je pet studijskih albuma, jedan live i titula perjanica hrvatske rock scene, a nedavno ste po izboru pet kritičara u anketi jutarnjeg lista proglašeni najboljih hrvatskim bendom unazad 15 godina. Što još više možete poželjeti?

Status legendi i bezrezervno nekritičko štovanje.

este li zadovoljni prodajom albuma 'Pistaccio Metallic'?

Valjda, mislim da se prodalo oko 5 000 komada, što je ekvivalent 5 miliona 1979. Obzirom da je i valuta devalvirala, lako je zaključit da smo se obogatili od prodaje nosača zvuka. Al bolje i to nego da svodničimo i dilamo drogu.

'Pistaccio Metallic' ste objavili za Dallas Records u koji ste prešli nakon više godina provedenih u Menartu. Je li se isplatio transfer? Jeste li zadovoljni novom diskografskom kućom i njihovim poslovnim odnosom prema vama?

Sve pet.

Pod pseudonimom Alejuandro Buendija paralelno stvarate svoju glazbu, prilično drugačiju od TBF-a, međutim istovremeno i puno slabije eksponiranu od TBF-a. Je li vam žao što Alejuandro Buendija nije više u eteru hrvatskih radio stanica?

Nisam uopće o tome razmišljao i iskreno ne znam šta bi rekao o tome. Volim slušat radio, to mi je trauma iz djetinjstva, al u Splitu ne mogu uvatit niti jednu stanicu koja me ne iživcira nakon pola sata slušanja, osim HR 2. Svi forsiraju neku umjetnu euforiju, a uređivačka politika im je toliko bolesna i na rubu šizofrenije tako da me to duboko uznemiri. Al ustvari to i je neka slika stanja duha u Splitu danas. Tako da mi ustvari imponira kad se moje pjesme ne uklapaju u standard domaće radiofoničnosti.


Što Buendija radi u posljednje vrijeme?

Snima repove i radi aranžmane za novi solo album, bit će na jesen.

A što Saša Antić radi u posljednje vrijeme?

Pos'o, kuća.

Često gostujete na drugim albumima pa ste tako i ostvarili suradnju sa pulskom grupom Dogma u njihovoj pjesmi 'Trudiš se da budeš'. Kako je došlo uopće do te suradnje?

Iz neobaveznog druženja u beckstage-u nakon jedne zajedničke svirke.

Sudjelovali ste i na albumu 'Zlatne žbice' Kandžije i Toxare. Je li do suradnje došlo službenim putem odnosno pozivom, ponudom i pristankom ili je to bio rezultat prijateljskog druženja?

Dugo se znamo, već smo i prije surađivali.

Neke ste vrijeme bili dosta angažirani na kazališnim daskama, te sudjelovali u predstavi 'Garaža'. Postoje li kakvi planovi za neki novi kazališni angažman?

Ja sam uvijek otvoren za rad u teatru, jednostavno ga obožavam, tako da i sad radim glazbu za jednu dječju predstavu.


Zbog nesporne popularnosti, vaši su koncerti sve posjećeniji pa i nastupate u velikim koncertnim prostorima i na festivalima, no jeste li se možda zaželjeli manjih intimnijih nastupa u malim klubovima?

Uvik bude i toga, bilo ih je čak 3 prošli misec.

Gotovo je nemoguće da ne spomenemo gradonačelnika Splita Željka Keruma koji će se ponovo kandidirati za gradonačelnika na lokalnim izborima. Kakve su mu, po vašem mišljenju, šanse za ponovnu pobjedu?

Da se razumimo, tog lika prezirem, ali bez imalo strasti. Ne dam da me sotona zavede. Ti izbori za gradonačelnika su definitivno prešli u sferu spektakla i kao što dosta ljudi ne zna razlučiti da likovi iz sapunica nisu stvarne osobe isto tako misle da su kandidati za gradonačelnika neki fiktivni likovi i da je sve to reality show. Naravno, tu profitira produkcija. Mada u Splitu na ovim izborima građani stvarno imaju izbora za dobre ljude, al to su u pravilu oni koji nemaju novaca za promidžbu i ne mogu se probiti kroz tu izmaglicu koja spaja iluziju i zbilju. Recimo, da sam ja savjetnik nekom kandidatu za gradonačelnika, predložija bi mu da izazove Keruma na dvoboj u podne u Jokera i da Kerum bira disciplinu. Svako donekle obrazovan i istreniran bi ga dobija u bilo čemu, a moja intimna želja je da sam savjetnik Ivaniševića i da Kerum izabere ruski rulet obzirom na kockarske sklonosti.

TBF je dao otvorenu podršku Ivi Josipoviću kada se kandidirao za predsjednika. Je li ispunio vaša očekivanja ili vas je iznevjerio i razočarao kao predsjednik republike Hrvatske?

OK je lik!