LEON LUČEV:

'Želim vidjeti tko će mi sam doći, nakon Angeline Jolie'

19.01.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Glumac se pojavio na zagrebačkoj premijeri filma 'Dva sunčana dana' te otkrio ponešto o budućim projektima i kako je surađivao s Angelinom Jolie

Jučer je u Cinestaru u Branimir centru održana zagrebačka premijera filma Dva sunčana dana redatelja Ognjena Sviličića. Drama donosi priču o dvoje turista - Martini (Maya Sansa) i Peteru (Bristol Pomeroy) koji dolaze na odmor na hrvatsku obalu. On je Amerikanac, poslovni čovjek koji radi u Berlinu, a ona je ne baš uspješna dizajnerica iz Italije. Njihova veza ne funkcionira najbolje i oboje su nezadovoljni, a kad kulminira jedna od njihovih burnih svađa, u njoj počnu sudjelovati i drugi turisti te se razvijaju neočekivani odnosi između njih.

Projekciju su posjetili brojni filmaši, među kojima su bili Vinko Brešan, Zrinko Ogresta, Boris Miholjević, Damir Markovina, Snježana Tribuson, Nada Gaćešić Livaković Dana Budisavljević te glumačka ekipa koju su predvodili Maya Sansa, Bristol Pomeroy i Leon Lučev. Prije prolaska crvenim tepihom upitali smo redatelja i scenarista za dojmove:

'Premijeru je najbitnije preživjeti, to je više da mi kao ekipa proslavimo što smo uspjeli realizirati projekt. Ne mogu očekivati neku preveliku gledanost filma, pogotovo zato što nije pretjerano oglašavan. Ono što mi je problem sa svim mojim filmovima činjenica je da trebam jako dugo čekati da dobijem povratnu informaciju. Recimo, Armin je još u njemačkoj distribuciji, ali za to su trebale pune četiri godine. E sad, koliko će trebati da ovaj film zaživi… Premijera je tek početak dugog puta. Nažalost, mi ne možemo napraviti veliki medijski bum, kao Amerikanci, nego smo prisiljeni čekati dok se netko ne zainteresira', kaže Sviličić te dodaje da bi neke stvari u konačnici ipak promijenio.

'Htio sam napraviti nešto drugačije, nešto što me neće automatski staviti u kontekst istočnoeuropskog, odnosno balkanskog filma koji se bavi temama koje sam apsolvirao u prošlim filmovima. Ideja je bila napraviti film koji bi zanimao ljude doma i u inozemstvu, dakle zanimljiv širem sloju ljudi. Vidjet ćemo koliko sam uspio. Neke stvari bih, naravno, promijenio. Mislim da sam neke stvari mogao napraviti bolje, primjerice mogao sam biti pažljiviji s vremenom, pogotovo oko snimanja na planini, tu preuzimam krivnju. Zadao sam si taj zadatak i olako ga shvatio, naime nikad nisam bio planinar i to mi se na kraju osvetilo. Snimati ovakav film puno je drugačije, puno sam bio na terenu, a tako je lakše uvidjeti greške, ali film i dalje, po meni, ima više prednosti nego mana', objašnjava autor.

Leona Lučeva, koji je ostvario zapaženu ulogu u 'Dva sunčana dana', upitali smo koje glumačke metode i tehnike preferira.

'Ono što radim s ljudima i, uostalom, sam sa sobom jest da, na bilo koji način, uspijem dobiti određeni karakter. Kako različiti glumci dolaze do toga i kako se otvaraju, to je stvarno previše komplicirano prepričati. Ljudima je to ponekad dosadno slušati, ali koristimo sve od psihoterapije da bismo se približili karakteru i u tom momentu ne treba vam više nijedna metoda jer do kraja snimanja postajete taj lik i boravite u toj ulozi cijeli dan, više niste nitko drugi', tvrdi Lučev, dodajući da je uživao surađujući s filmskom ekipom: upoznao je, kaže, fenomenalne partnere i vrhunske glumce s kojima je bilo predivno raditi. Ipak, ne voli prognozirati s kim bi volio surađivati na budućim projektima.

'Nikad ne izjavljujem s kim bih volio raditi, ustvari želim se otvoriti i vidjeti tko će meni doći i kome ja trebam doći. Želim vidjeti tko će me prepoznati, s kim ću se prepoznati i tko će me naći. Sad se otvara dosta filmskih projekata vani i ne znam još gdje ću završiti. Radio sam s Angelinom Jolie prije dvadeset dana, zvali su me da sudjelujem u njezinom redateljskom debiju u jednoj maloj ulozi. Super smo surađivali: odlična je redateljica, zna što hoće, kad skuži da dobro radiš, daje ti slobodu, svakako jako zanimljiva osoba. Na početku smo komunicirali zbog uloge, a na kraju je pohvalila moj rad', otkrio je glumac.