DO SLJEDEĆE GODINE

Završio 17. Motovun Film Festival

03.08.2014 u 13:43

  • +8

Motovun film festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Motovun film festival

Bionic
Reading

U srijedu je zatvoreno 17. izdanje Motovun Film Festivala koji je i ove godine svojoj mnogobrojnoj vjernoj publici, kao i mnogima koji su motovunski festival posjetili prvi put, ponudio pet dana intenzivnog filmskog i zabavnog iskustva. Bilo je tu svega - 136 filmskih naslova, brojna popratna događanja, koncerti i ono najvažnije – međusobno druženje onih koje spaja ljubav prema filmu, onih koji film vole i onih koji filmove rade

Unatoč pokojoj kapi kiše, od subote do srijede na idiličnoj lokaciji brda filmova rekordan broj filmova prikazan je u neprekidnom ritmu, s prvom projekcijom u 10 ujutro te zadnjom u 1 i 30 ujutro.


Svake večeri publika je dočekivala zoru uz besplatne koncerte Mašinka, Pipsa, Kultur Shocka, Damira Avdića i Kolektif Istanbula te brojne tulume. Svakog jutra, u sklopu Doručaka u Motovunu, doručkovalo se s velikim filmašima popust Stephena Daldryja, Arsena Dedića, Yesima Ustaoglu ili Andreja Zvjaginceva.

Tijekom dana, svi koji su došli u Motovun mogli su sudjelovati u radionicama žongliranja ili slikarstva, svaki dan na rasporedu je bio i Q&A s članovima filmskih ekipa prikazanih filmova, kao i debatni klub, predstavljena je izložba Tajna povijest festivala, a slavni konceptualni umjetnik Ulay održao je svoj performans. Performans je izveo i 'buldožer' Marko Brecelj, a on i Arsen Dedić održali su i posebne koncerte za motovunsku publiku.

Arsenu Dediću je i, na sam njegov rođendan, dodijeljena nagrada '50 godina' za veliki i dugotrajni doprinos filmskoj umjetnosti. Laureat druge posebne festivalske nagrade 'Maverick' za hrabri i beskompromisni put u filmskom stvaranju, trenutno je najveći ruski redatelj svoje generacije – Andrej Zvjagincev čija su tri filma u Motovunu i prikazana.

A od svih filmova prikazanih u konkurenciji, žiriji su izabrali najbolje: 'Žiri u egzilu' glavnu festivalsku nagradu Propeler dodijelio je filmu 'Pleme' Miroslava Slabošpickog, FIPRESCI žiri svoju je nagradu dodijelio filmu 'Viša sila (Turist)' Rubena Östlunda, a najboljim Motovunskim kratkim prošlogodišnji pobjednik proglasio je 'Arenu' Martina Ratha.

Teško je prepričati sve ono što se u pet dana i noći trajanja festivala na brdu 277 metara iznad realnosti dogodilo, ono što se nalazilo u rasporedu te sve spontane, iznenadne i nezabilježene lijepe trenutke po kojima je motovunski festival poznat. I iako je središnji dio festivala koji se održava u Motovunu službeno završio, festival nam donosi još ponešto iz svojeg programa – još danas u Buzetu svoje projekcije održava motovunski 'mlađi brat' – festival za djecu, mlade i cijelu obitelj Buzz@teen, a u drugoj polovici svi oni koji nisu imali sreću doći u Motovun ili Buzet, propustili su neke naslove ili ih žele pogledati još jednom, moći će to učiniti u drugoj polovici mjeseca u sklopu programa Motovun u Zagrebu