JAKA EKIPA NA JAKOM FILMU

Zagrebačka premijera 'Obrane i zaštite' okupila umjetničku kremu

24.09.2013 u 01:31

  • +11

Poznati na zagrebačkoj premijeri filma Obrana i zaštita

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Bionic
Reading

U ponedjeljak je u Cinestaru Branimir Centra održana zagrebačka premijera nagrađivanog filma 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića

Zagrebačka premijera najnagrađivanijeg ovoljetnog domaćeg filma okupila je veliki broj filmaša i ljudi iz kulturne slike Zagreba.

Umjetničku povorku predvodili su članovi filma sa scenaristom i redateljem Bobom Jelčićem te glavnim glumcima Bogdanom Diklićem i Nadom Đurevskom na čelu. Velika sarajevska glumica, koja je bila rijetko prisutna na festivalskim projekcijama filma, dobila je nakon filma i najveći pljesak popraćen ovacijama.

Cinestarovim crvenim tepihom prošetali su i glumci iz filma Ivana Roščić Slaven Knezović, producentica filma Zdenka Gold, članovi ekipe, ali i brojne poznate osobe i glumci Daria Lorenci, Iva Mihalić, Lana Barić, Marija Škaričić, Iva Visković, Mislav Čavajda, Vedran Mlikota, Sven Jakir, Dušan Bućan, Urša Raukar Pjer Meničanin. Premijeru nisu propustili niti redatelji Paolo Magelli, Zvonko Festini, Igor Mirković te brojne druge poznate osobe zagrebačkog kulturnog života.

Obrana i zaštita' kroz malu intimnu priču ispisuje priču današnjeg Mostara i znatno šire. Film prati jedan dan u životu glavnog junaka Slavka. Iako taj dan nije slučajno odabran – pogreb je njegovog najboljeg prijatelja Đulage, pokazuje se da su unutarnje muke kroz koje Slavko prolazi njegov svakodnevni životni uteg. Dok ih je prijateljstvo duboko povezivalo, između Slavka i Đulage je u isto vrijeme stajao zid koji je dobio na težini prelaskom na onaj svijet – Slavko je katolik, a Đulaga musliman. Iako vjerske razlike u današnjem svijetu koji naizgled ruši sve granice zvuče pretjerano, nisu nimalo bezazlene. Posebice u sredini poput snažno podijeljenog Mostara. Slavkovi unutarnji lomovi i propitivanja, pokušaji rušenja pa brzinska učvršćivanja unutarnjih granica presudno utječu na njegov život i odnos s okolinom, prvenstveno suprugom i sinom.

Apsolutni pobjednik ovogodišnje Pule koji je u svoje riznice spremio i brojne druge festivalske nagrade, kao i dva Srca Sarajeva, kreće u redovnu kino distribuciju u četvrtak. Prije toga, za zagrijavanje, u utorak na tportalu pogledajte intervju sa scenaristom i redateljem Bobom Jelčićem, a u srijedu pročitajte jedan od rijetkih intervjua koje je Nada Đurevski dala za vrijeme svog boravka u Zagrebu.