PETAK U VUKOVARU

Woody Allen, Cristian Mungiu i Kawasaki3P na VFF-u

24.08.2012 u 10:46

Bionic
Reading

Natjecateljski dan u četvrtak počeo je u Ružičkinoj kući ganutljivim rumunjskim filmom 'Naša škola', a završio koncertom Hladnog piva

Između ostalih, jučer je publika imala priliku pogledati dokumentarac 'Generacija samaca', za sve koji još traže svog životnog partnera, koji je predstavila redateljica Jana Poctova netom nakon posjeta vukovarskoj adi i ljetnom kinu, za što je oduševljeno rekla da je fenomenalna ideja. Otočko kino nudilo je ozbiljnu priču o prehrambenoj tehnologiji modernog doba, njemački 'Kruh naš svagdašnji', a potom i finsku parodiju o povratku nacista na zemlju, film 'Željezno nebo'.

Na večernjoj projekciji na dunavskom šlepu publiku je pozdravio Dan Chisu, redatelj rumunjskog filma 'Medvjed', čiju glazbu potpisuje Goran Bregović. Publiku je na terasi Agencije za vodne putove razgalio 'Superman, Spiderman ili Batman' o dječaku koji mašta postati superjunak i spasiti bolesnu majku. Nakon toga uslijedila je njemačka dobitnica berlinskog Srebrnog medvjeda za najbolju režiju, 'Barbara', film u kojemu su gledatelji mogli vidjeti kako je istočnonjemačka liječnica ostala 'kratkih rukava' i kolika je bila silina borbe za boljom sutrašnjicom u nekim davnim režimima.

Drugu vukovarsku filmsku noć zapečatilo je u beach baru Danube gardens Hladno pivo. Uz 'Trening za umiranje' plesalo se do dugo u noć.

'Medvjed'


Petak počinje u Ružičkinoj kući matinejom 'Igor' o zlosretnom izumitelju i njegovom grbavom pomoćniku Igoru. Dokumentarna Ružičkina kuća od 16 sati nudi proslavljenog tursko-njemačkog redatelja Fatiha Akina i njegov film 'Smeće u rajskom vrtu', priču o moćnicima koji odluče tursko mjestašce pretvoriti u odlagalište otpada. Nastavlja se rumunjskim dokuom 'Soba za posjete' o zatvorenicima koji nisu odustali od vjere u ljubav.

Otočko kino u 14 sati nudi priču o prokletstvu cijepanja atoma s naznakom nedavne tragedije u Fukushimi te u 16 sati estonski naslov 'Kuku' o tamošnjem glumcu boemu koji ima ozbiljan problem s alkoholom.

Večernji petak donosi perjanicu festivala, film Cristiana Mungiua, laureata ovogodišnjeg Cannes Film Festivala, 'Iza brda'. Izuzetnu priču o Bogu koji je ljubavnik na kojeg se itekako može biti ljubomoran predstavit će glumac Valeriu Andriuta. Ljubitelji slavnog filmskog nervčika Woodyja Allena od 21 sat mogu pogledati njegov novi naslov, 'Rimu s ljubavlju'.

Navečer će se u beach baru Danube gardens plesati s rokerima iz Kawasaki 3P-a. U Dunavskoj scenarističkoj radionici nastaje pet scenarija, a u Festivalskoj radionici nastaje kratki film o ljubavi – 'Drvo ljubavi'. Marko Dugonjić, mladi student režije, potpisuje režiju filma, mlada zvijezda filma 'Koko i duhovi', Filip Mayer, glumi glavnu ulogu, a fotografiju potpisuje Leo Vitasović. Skupno su radili na scenariju tog kratkog filma koji ćete uskoro moći vidjeti na stranici www.vukovarfilmfestival.com te na Facebooku.