JAZZ ZA VJEČNOST

'Vraćam se tu!' - koncert posvete Arsenu Dediću

27.07.2016 u 12:57

Bionic
Reading

U četvrtak, 28. srpnja, Arsen se vraća na pozornicu na kojoj je u Šibeniku posljednji put nastupio. Veliki hommage kojim će njegov rođendan obilježiti obitelj i prijatelji započinje u 21 sat na pozornici tvrđave sv. Mihovila

Okosnicu programa čine Matijini aranžmani očeva stvaralaštva sabrani u Porinom nagrađenom albumu godine 'Matija svira Arsena', ali ovom intimnom, a istovremenom grandioznom obilježavanju Arsenova dana i stvaralaštva pridružit će se Gabi Novak i Lea Dekleva uz pratnju Jazz orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Silvija Glojnarića te ostali prijatelji, suradnici i poznati izvođači: Alen Slavica, Miroslav Tadić, Ivo Pattiera i Klapa Maslina. 'Sretan sam da ćemo se moja majka i ja, kao i naši prijatelji glazbenici, upravo na Arsenov rođendan u njegovom rodnom gradu prisjetiti njegovog opusa i njega samog u predivnom ambijentu Tvrđave sv. Mihovila. Upravo tamo Arsen je uz mene i majku održao svoj posljednji nastup u Šibeniku te mu je noć koju je proveo u rodnoj kući nakon koncerta bila posljednja. Puno simbolike i uspomena zasigurno će nas voditi kroz večer uz drage sugrađane i poštovatelje Arsenova djela', izjavio je uoči koncerta Matija Dedić.

Ulaznice za koncert na tvrđavi sv. Mihovila mogu se kupiti na sljedećim prodajnim mjestima: u sustavu Eventima www.eventim.hr i na svim prodajnim mjestima Eventima (kiosci Tiska i Petrol benzinske postaje) te preko sustava www.croatia-tickets.com i na blagajnama šibenskih tvrđava sv. Mihovila i Barone.

U povodu koncerta, dan ranije, 27. srpnja, na Tvrđavi Barone će se održati predstavljanje devetog izdanja prve zbirke pjesama Arsena Dedića 'Brod u boci'. Naime, u svibnju ove godine je nakon dugih 28 godina ponovno objavljena ova zbirka, a deveto nepromijenjeno izdanje donosi 29 pjesmama i ciklus 'Brod s mojim imenom', uz originalni predgovor Zvonimira Goloba te Arsenovu ilustraciju na naslovnici i autoportret. Zbirka 'Brod u boci' originalno je javnosti predstavljena 1971., kada je pjesme i šansone u knjigu sastavio i objavio Zvonimir Golob. Do 1988. zbirka je doživjela osam izdanja i ukupno 80.000 prodanih primjeraka, i posljednjih ga je godina bilo nemoguće nabaviti u prodaji. 'S Arsenom smo dogovarali ovo 9. izdanje, ali prošli kolovoz nas je zatekao i ostavio baš poput nekog broda u boci. Ipak, ovu smo zbirku, Arsenovu prvu i možda najvažniju, odlučili vratiti pred publiku i na police glazbene knjižare Rockmark', izjavio je uoči šibenskog predstavljanja izdavač Krešimir Blažević.

Druženju u povodu predstavljanja zbirke prisustvovat će Gabi Novak i Matija Dedić, a Arsenove stihove čitat će Lea Dekleva, Miroslav Tadić i Branko Bubica. Promocija započinje u 21 sat, nakon čega slijedi redovni filmski program Srijedom po svijetu. Na rasporedu je švicarski film 'Djeca s planine Napf'.